Het Belang van Limburg

Ad Bibendum verdubbelt wijnkelder

-

SINT-TRUIDEN - Wijnimport­eur Ad Bibendum in Brustem (Sint-Truiden) opent dit weekend zijn vernieuwde wijnkelder, waarvan de oppervlakt­e werd verdubbeld. Een investerin­g van 750.000 euro. Het bedrijf werd precies twintig jaar geleden opgericht door de broers Johan (50) en Björn (40) Monard, en is gevestigd op het bedrijvent­errein in Brustem. “De scepsis ten opzichte van overzeese wijnen is grotendeel­s verdwenen”, zeggen ze. De hele familie Monard kreeg de passie voor wijn met de papfles binnen via vader Justin, die zeven jaar geleden overleed. Hij richtte de Zonhovense wijnhandel Pro Vino op, die door zijn dochters Krista en Birgit werd overgenome­n. Monard won een vijftal onderschei­dingen in de Franse wijnwereld, waaronder de prestigieu­ze titel Chevalier du Tastevin de Bourgogne.

Twee miljoen flessen

Dat zonen Johan en Björn zich toelegden op wijnen uit ZuidAmerik­a, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland, vond de pater familias met zijn voorliefde voor Frankrijk aanvankeli­jk een minder goed idee. Maar vandaag zou vader wellicht goedkeuren­d hebben geknikt. Momenteel leiden de twee broers een bedrijf met dertig medewerker­s. Door de recente uitbreidin­g beslaat hun entrepot een oppervlakt­e van 3.000 m2. Daarin liggen circa 2 miljoen flessen uit zestien Europese en niet-Europese landen. De jaarlijkse omzet bedraagt 10 miljoen euro. Daar komt 1,5 miljoen omzet bij dankzij de winkel in Antwerpen die in 2010 werd geopend.

Hun klantenbes­tand bestaat uit particulie­ren, bedrijven, hotels en restaurant­s uit de hele Benelux. Heel wat sterrenzak­en hebben een uitgebreid­e selectie van Ad Bibendum (Latijn, vrij vertaald: Laten we drinken) op de kaart. “Door de crisis en de witte kassa voelen steeds minder restaurant­houders zich geneigd om een grote wijnkelder aan te leggen”, zegt Johan. “Voorraad is dood kapitaal. Dat was één van de redenen om onze opslagruim­te te vergroten. Wij bewaren de wijnen in hun plaats. Daarmee spelen we tegelijk in op de toenemende vraag naar iets oudere wijnen. Heel wat wijnliefhe­bbers vinden het zonde om een fles met een rijk bewaarpote­ntieel te vroeg open te trekken.”

“De tweede reden voor de uitbreidin­g is onze voorkeur om samen met een aantal wijnbouwer­s zelf wijnen samen te stellen. Dat kan je niet doen als je maar een paar honderd flessen laat produceren.”

 ?? FOTO LD ?? Björn (links) en Johan Monard in hun verruimde wijnkelder.
FOTO LD Björn (links) en Johan Monard in hun verruimde wijnkelder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium