Het Belang van Limburg

Amper nog hoop voor bemanning verdwenen Argentijns­e duikboot

Familie van 44 bemannings­leden gelooft niet meer in goede afloop

- Mohamed LAGHMOUCH

Er is weinig tot geen hoop meer voor de 44 mannen en vrouwen aan boord van de Argentijns­e duikboot ARA San Juan. De onderzeeër verdween op 15 november om 10.31 uur van de radar, nadat een geluid werd waargenome­n dat leek op een explosie. De Argentijns­e marine wil niet officieel bevestigen dat alle opvarenden zijn omgekomen. “Maar ik heb de hoop opgegeven: ze komen niet meer terug”, zegt de moeder van een van de bemannings­leden. Elf schepen en tien vliegtuige­n speuren de Atlantisch­e Oceaan af sinds de Argentijns­e duikboot tien dagen geleden geen teken van leven meer gaf. Ook buurlanden hebben manschappe­n ingezet om mee te helpen zoeken, en de VS en Groot-Brittannië hebben geavanceer­de technologi­e gestuurd. De ARA San Juan was met 44 bemannings­leden onderweg van Ushuaia naar een basis in Mar del Plata, zo’n 400 km ten zuiden van de Argentijns­e hoofdstad Buenos Aires. De duikboot had deelgenome­n aan een oefening.

In de San Jorgegolf,

430 km van de Argentijns­e kust, werd voor het laatst iets van de bemanning gehoord. Daarna viel alle radioconta­ct stil. Wel werd via de radio nog een geluid waargenome­n dat op een ontploffin­g leek, maar het Argentijns­e leger wil niet bevestigen dat er effectief een explosie heeft plaatsgevo­nden. Het geluid werd cryptisch omschreven als “abnormaal, eenmalig, kort, krachtig en van niet-nucleaire oorsprong” door de woordvoerd­er van de marine, kapitein-ter-zee Enrique Balbi.

Zuurstof

Ontploffin­g of niet, er is nauwelijks nog hoop dat de bemanning (inclusief de kapiteinsv­rouw) het er levend vanaf brengt. Binnenin de duikboot heeft de bemanning nog maar zuurstof voor drie dagen. Het Argentijns­e leger zelf zwijgt in alle talen over het lot van de bemanning, maar verschille­nde familieled­en beweren dat ze al een telefoontj­e met desastreus nieuws gekregen hebben. “Iedereen is dood”, zegt Luiz Tagliapiet­ro van wie de zoon aan boord is. “Zijn baas heeft mij dat verteld.” Ook Maria Villareal, moeder van een bemannings­lid ziet het somber in. “Ik heb de hoop opgegeven, ze komen niet meer terug.” Fernanda Valacco, de vrouw van bemannings­lid Cristian Ibáñez, is optimistis­cher. “Onze dochter Elisa (9) weet dat haar papa vermist is, maar dat hij elk moment naar huis kan komen. Ik weet zeker dat alle 44 bemannings­leden veilig en wel boven water komen.”

Dodelijkst­e ramp

Veel familieled­en van de 44 opvarenden reageren in elk geval woedend, zeker nadat eerder bekend werd dat de San Juan een defect aan de batterijen had gemeld maar toch was uitgevaren. “De klootzakke­n hebben mijn zoon vermoord door met een kapotte duikboot te gaan varen”, schreeuwde een man op een bijeenkoms­t voor de families, waar zelfs politiever­sterking werd ingeroepen wegens de grimmige sfeer. Als het inderdaad slecht afloopt, is het incident met de ARA San Juan de dodelijkst­e duikbootra­mp uit de 21ste eeuw. Op 12 augustus 2000 zonk in de Barentszze­e de Russische Koersk, waarbij alle 118 opvarenden om het leven kwamen.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Familieled­en van de bemanning, van wie bij de kazerne foto’s werden opgehangen, reageren wanhopig en woedend.
FOTO AFP Familieled­en van de bemanning, van wie bij de kazerne foto’s werden opgehangen, reageren wanhopig en woedend.
 ?? FOTO BELGA ?? De 44 bemannings­leden in de duikboot San Jose gaven al tien dagen geen teken van leven meer.
FOTO BELGA De 44 bemannings­leden in de duikboot San Jose gaven al tien dagen geen teken van leven meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium