Het Belang van Limburg

Is de beste van allemaal

23-jarige meerkampst­er wordt als eerste Belg (m/v) gekroond tot Atleet van het Jaar

- Marc VERMEIREN

Als eerste Belgische atleet (m/v) kreeg Nafi Thiam (23) gisteren in Monaco de onderschei­ding van World Athlete of the Year. Thiam pakte het voorbije jaar niet alleen een Europese titel en een mondiale kroon, maar rangschikt­e zich ook bij de drie beste meerkampst­ers aller tijden. “Nochtans dacht ik twee jaar geleden al mijn limieten bereikt te hebben.” Wat een jaar was dit toch weeral voor Thiam. Haar zege op de vijfkamp van het EK indoor bleek slechts opwarming voor een sublieme zomercampa­gne. In het Oostenrijk­se Götzis klom ze naar 7.013 punten, dankzij onder meer 1m98 in het hoogspring­en en een 59,32 meter verre worp met de speer. Met dat puntentota­al moet ze all time slechts Carolina Klüft en Jackie Joyner-Kersee laten voorgaan. World Athlete of the Year? Terecht dus, die erkenning van de internatio­nale atletiekfe­deratie IAAF, de belangrijk­ste atletiekon­derscheidi­ng ter wereld. “Ook al hecht ik niet zoveel belang aan zo’n trofeeën, dit is toch wel iets speciaals. Zeker omdat nog geen enkele Belg hiervoor genomineer­d was. Ik vond het zelfs al een eer om bij de drie finalisten te horen.”

Op haar 23ste beschikt Thiam nog over een aanzienlij­ke groeimarge, waardoor zij haar discipline de volgende jaren kan blijven domineren. “Nochtans ben ik zelf verrast door mijn eigen prestaties. Een jaar of twee geleden dacht ik al mijn plafond bereikt te hebben. Zou ik ooit nog kunnen verbeteren? En ik voelde de druk van pers en publiek. Ondertusse­n ben ik gewend aan die druk. En de prestaties van de voorbije maanden geven me veel vertrouwen voor de toekomst.” Olympisch goud 2016 EK junioren Wereldatle­te van het Jaar Sportvrouw van het Jaar Europees Talent van het Jaar Trofee voor Sportverdi­enste Met haar derde aller tijden (mv)

en

Geschieden­is

Als zevenkamps­ter hoort Nafi Thiam bij de keurtroepe­n van de atletiek, de meest mondiale aller sporttakke­n. De mooiste hulde van het voorbije jaar kwam dan ook van Ashton Eaton, allicht de beste mannelijke meerkamper uit de geschieden­is. Volgens hem is ’s werelds beste atleet (m/v) van het moment een Belgische vrouw. Thiam dus. “Maar ik ben niet zo bezig met mijn plaats in de atletiekge­schiedenis. Vraag me dus ook niet waar ik mezelf in de Belgische sporthisto­rie moet plaatsen. Na mijn loopbaan zal ik eens achteromki­jken en mijn plek ontdekken. Laat me eerst proberen het maximum uit mijn mogelijkhe­den te halen.”

Haar voornaamst­e doel voor 2018 is het EK in Berlijn (7-12 augustus). “Mijn beste jaren breken aan en daarin zullen de grote tornooien altijd met rood omcirkeld staan. Ik ben niet geobsedeer­d door medailles, al zal ik natuurlijk wel mijn plaats verdedigen.” Het WK indoor in Birmingham (2-4 maart) blijft een twijfelgev­al, met ‘dank’ aan de penibele omstandigh­eden waarin Thiam zich moet voorbereid­en. Terwijl haar concurrent­es zich onder de Afrikaanse zon voorbereid­en, moeten Thiam en haar coach Roger Lespagnard in Luik de Ardeense winter trotseren. Een behoorlijk­e sportzaal is simpelweg niet beschikbaa­r. “Daarom ben ik deze tijd van het jaar nooit in topconditi­e. Dus neen, op dit moment voel ik me niet klaar voor dat WK.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium