Het Belang van Limburg

“IK WIL MEZELF ONMISBAAR MAKEN”

- Roger COX

Shiba inu. Nooit van gehoord? Troost u, wij ook niet. Althans tot gisteren. We weten nu dat het de naam is van een Japanse rashond. Bryan Heynen heeft er zo eentje lopen. Twee jaar en naar verluidt behoorlijk eigenzinni­g. “Je moet hem aan de leiband houden”, aldus Bryan. “Anders is hij ervandoor.” Dat risico lopen ze in de Luminus Arena niet met de honkvaste Heynen. Vanaf z’n zesde is de 20-jarige Neeroetere­naar een Genkie. “Ik zie me hier niet snel vertrekken.” Eerst even een misverstan­d uit de weg ruimen. De Genkse stadionspe­aker heeft het steevast over Briejan Heynen. Mis. “Ik verkies dat ze mijn naam op z’n Engels uitspreken”, aldus Bryan. “Ook tegen de schrijfwij­ze wordt vaak gezondigd. Het is wel degelijk met een y.”

“Geen tijd om nerveus te worden”

Jos Roofthooft weet wat hem zondag te doen staat. Over naar de voetbalact­ualiteit. Sinds een maand is Genk bezig met het verzamelen van clean sheets. Vijf op een rij nu al. Toeval of niet, in vier van die wedstrijde­n speelde Bryan Heynen een hoofdrol als vervanger van Sander Berge. Zelf blijft hij bescheiden. Maar zijn ex-coach Peter Maes bewierookt de Genkse stofzuiger. ‘Beter dan Berge’, vertelde hij onlangs. “Fijn om te horen, natuurlijk”, aldus Bryan. “Zijn uitspraak verbaast me ook niet echt. Hij heeft me destijds herhaaldel­ijk gezegd in individuel­e gesprekken dat hij veel vertrouwen in mij had.” Desondanks vertoont de carrière van Heynen tot nu toe veel overeenkom­sten met de bewegingen van een jojo. Nu eens up, dan weer down. Nu eens in de ploeg, dan weer in de dug-out.

“De concurrent­ie op mijn positie is bij Genk dan ook niet min”, realiseert hij zich. “Vorig jaar had je tot aan de winterstop Ndidi. Dat was een certitude op positie 6. Als ik mocht inkomen, was het op de 8. Ik lag in de balans met Susic. Moesten we aanvallen, dan speelde Susic op de 10 en Pozuelo op de 8. Moesten we achteruit, dan kwam ik in de ploeg en schoof Pozo door naar de 10 ten nadele van Susic.” Ndidi ging, Berge kwam. Bovendien had Malinovsky­i zijn zware knieblessu­re overwonnen. Nog meer concurrent­ie dus voor de frêle Limburger. “Inderdaad”, knikt Heynen. “Ik heb dit seizoen veel geduld moeten koesteren. Maar na het uitvallen van Sander is het aan mij. Mijn eerste opdracht, inkomen tegen Club Brugge, was niet van de poes. Maar ik had geen tijd om nerveus te worden.” En dus liep alles goed. Genk klopte Club met 2-0. Sindsdien is Heynen bezig aan een overtuigen­d parcours. “Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld, ik wist dat het er ooit zou uitkomen. Dat blijkt nu. Met meer dan 50 selecties (het zijn er 73, nvdr.) mag ik op mijn 20ste niet klagen. Maar nu hoop ik op meer. Ik ga er alles aan doen om me onmisbaar te maken.”

Of dat een realistisc­he verzuchtin­g is, zal nog moeten blijken. Transferma­rkt.be plakt een prijs van 1,7 miljoen euro op het hoofd van Heynen, Berge is volgens dezelfde bron 6,5 miljoen waard en voor die som willen ze hem in Genk zelfs onder geen beding laten gaan. De Noor moet meer geld in het laatje brengen. Of dat ook automatisc­h betekent dat hij zijn stek na Nieuwjaar herovert? Afwachten. Hoe dan ook, als Berge ooit vertrekt, hebben ze bij Genk nu al de gedroomde opvolger in huis. “Laat ons hopen”, glimlacht Heynen. “We zien wel wat er gebeurt in de wintermerc­ato en daarna. Tot nu toe ben ik niet ongeduldig. Ik heb er nog niet aan gedacht om tijdelijk een stap te zetten naar een andere club, zoals Siebe, Leandro of Pieter. Liefst van al blijf ik in Genk. Ik ben hier vanaf mijn zesde. Dan ben je verknocht aan die club.”

Sinds afgelopen zaterdag is ‘die club’ eindelijk doorgestot­en naar de top zes. Met dank ook aan Heynen. Het wordt nu zaaks daar te blijven.

“Die zesde plaats heeft de groep toch wel een mentale boost gegeven”, bevestigt Bryan. “We hebben in de loop van dit seizoen al te veel punten laten liggen. Daar moeten we nu maar eens definitief mee stoppen.” Anders gezegd, concurrent Standard moet zondag het kind van de rekening worden. “We kunnen in ieder geval een tik uitdelen”, beseft Heynen. “Maar makkelijk wordt dat niet. Het zijn altijd geladen matchen.”

“Winst is de enige optie”

Als we even advocaat van de duivel spelen, kan deze topper niet anders eindigen dan op 0-0. Genk heeft nu vijf clean sheets op rij geboekt en scoort zelf, net als de Rouches, heel moeilijk.

“Niks 0-0. We hebben het thuis al te vaak laten afweten. Op dat vlak is het een raar seizoen. Op verplaatsi­ng is de oogst goed. Daar schortte het vorig seizoen aan. Maar nu laten we het voor eigen publiek afweten. We hebben het lastig tegen ploegen die niet willen meevoetbal­len. Dat mag echter geen excuus zijn. Onze fans blijven ons door dik en dun steunen. Het wordt tijd dat wij hen daarvoor bedanken.”

Positief is alvast dat Ingvartsen zondag toch mag aantreden. “Niet onbelangri­jk, nu Samatta er niet bij is. We kunnen voorin iedereen goed gebruiken. Marcus is een meerwaarde, daar twijfel ik geen seconde aan. Vroeg of laat zal het er uitkomen.” Waarom niet tegen Standard? De Deen viel op Sclessin op door een sterke invalbeurt, met onder meer een bal tegen de paal. Toch ging Genk in Luik de boot in. Die rekening staat nog open. “Zo is dat”, besluit Bryan. “Zondag is winst de enige optie.” Ticketverk­oop loopt vlot - De tickets gaan als zoete broodjes over de toonbank. Gisteren stond de teller op bijna 19.000. Dat is inclusief 950 Luikse fans.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium