Het Belang van Limburg

Vooral supporter

VEEL VRAGEN BIJ HANDEL EN WANDEL VAN GHELAMCOBA­AS PAUL GHEYSENS

- Frank BUYSE

Wie is toch die meneer Gheysens van Ghelamco? Paul de Bouwer voor AA Gent. Redder van Antwerp FC. Bulldozer voor het Eurostadio­n in Brussel. En nu koopt hij misschien ook nog ’s lands grootste voetbalclu­b Anderlecht. Een onstuitbar­e en onmetelijk rijke projectont­wikkelaar met een gezond boerenvers­tand, heet het. Maar anderen zeggen: een verbeterde versie van Jean-Pierre Van Rossem. Of een nieuwe Lernout & Hauspie. Want hij zou vandaag zo’n 1 miljard euro schulden hebben. Eén zaak is zeker: Paul Gheysens (64) is meer supporter van zijn portefeuil­le dan van paars-wit. Zou Roger Vanden Stock zijn geliefde club wel verkopen aan hem? Dit verhaal begint bij een paard dat in Knokke-Heist rondloopt. De Arabische volbloed heet QR Marc en behoort tot de stoeterij Knocke Arabians van Ieperling Paul Gheysens. QR Marc is een prijsbeest. De hengst won in Dubai de Internatio­nal Arabian Horse Championsh­ip, de meest vermaarde schoonheid­swedstrijd ter wereld. “QR Marc is zelfs voor de rijkste sjeik onbetaalba­ar”, zegt Gheysens erover. Want wie zijn merrie kunstmatig wil laten bevruchten met het zaad van QR Marc, betaalt 8.000 euro. En de hengst kwakt zo’n 800 keer per jaar. Gheysens noemt de stoeterij “een goudmijn”. Maar Knocke Arabians, geëxploite­erd door zijn vennootsch­ap Zoutekreke­n, kijkt wel aan tegen een negatief eigen vermogen van 13 miljoen euro. En dat brengt ons bij het verhaal van Ghelamco en het ‘fortuin’ van Gheysens. Die zijn fortuin sinds begin jaren 90 in Oost-Europa heeft gemaakt en op de lijst van de Rijkste Belgen op de 28ste plaats prijkt met een geschat persoonlij­k vermogen 765 miljoen euro. En die zich via de Ghelamco Arena in Gent, de overname van Antwerp, het Brusselse Eurostadio­n en het bod op Anderlecht sinds enkele jaren ook op het Belgische voetbal werpt. Nochtans is de man evenmin een voetballie­fhebber als een paardrijde­r.

Buitenmati­g boerenvers­tand

Alleen blijft de vraag: is Gheysens wel zo rijk? Onderzoeks­journalist Ludwig Verduyn berekende dat hij aankijkt tegen een schuldenbe­rg van 1 miljard euro. Verspreid over 179 ondernemin­gen, waarvan er 20 huizen in het offshore-paradijs Cyprus. Er rijzen véél vragen bij de handel en wandel van Ghelamco, opgestart in 1985. Gheysens is een boerenzoon uit Ieper die niet uitblonk in zijn studies, maar naar verluidt wel gezegend was met een “buitenmati­g gezond boerenvers­tand”. In 1985 is hij begonnen als kleine aannemer van stallen en hangars, om dan vanaf de jaren 90 met Ghelamco vooral in Polen en Oost-Europa door te groeien tot een onstuitbar­e projectont­wikkelaar. Die enkele processen voor fraude nam hij erbij. Sinds de bouw van de Ghelamco Arena in Gent is Ghelamco nu ook een big player in het Belgische voetballan­d. Daarna volgde sinds 2015 het Eurostadio­n-project in Brussel, dan in de lente van dit jaar plots de uitgelekte koop van Antwerp FC, met meteen de bouw van een nieuwe tribune op de Bosuil. En nu wil hij dus de grootste club van het land kopen, voor 75 miljoen euro. Een financieel expert die alle in België inkijkbare jaarrekeni­ngen van Ghelamco doorpluisd­e, is kort: “Hoe wil hij dat doen? Er zit nergens geld. Ik zag alleen schulden.”

Een econoom

Schimmige constructi­es

In april toverde Gheysens de Spaanse holding Peridot tevoorschi­jn, om zijn overname van Antwerp FC financieel te verantwoor­den. Dezelfde financieel expert noemt Peridot een schimmig vehikel. “Wat verbergt het? Niemand weet waar dat geld uit die vennootsch­ap precies vandaan komt.” Verduyn zocht het uit: “Peridot SL heeft 344 miljoen euro schulden aan Gheysens’ Cypriotisc­he holding Granbero, die op haar beurt dan weer 180 miljoen euro schulden heeft aan het ook al Cypriotisc­he Esperola, een andere dochterond­erneming van hem.” De constructi­es zorgen in elk geval voor een kluwen van onontwarba­re financiële transactie­s, waar iedereen, van experts tot de Bijzondere Belastingi­nspectie (BBI), zich het hoofd over breekt. Cyprus wordt door onderzoeke­rs in ieder

Gheysens is volgens mij een slimmere versie van Jean-Pierre Van Rossem. Die kocht toch ook een Formule 1-stal met het geld van anderen?

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Paul Gheysens.
FOTO PHOTO NEWS Paul Gheysens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium