Het Belang van Limburg

Van zijn portefeuil­le

-

geval beschouwd als het “grote geheim” van Ghelamco.

Meester-netwerker

Gheysens’ tweede geheim: hij is een meester-netwerker. Het was op een receptie tijdens Waregem Koerse dat hij door de Gentse burgemeest­er Daniël Termont (SP.A) en AA Gent-voorzitter Ivan De Witte gepolst werd voor het stadionpro­ject. Hij bouwde de Ghelamco Arena voor de helft, zo’n 38 miljoen euro, gedragen door de stad Gent - in ruil

Philip Neyt, bestuurder van Ghelamco Invest, reageert op de onthulling­en. niet beursgenot­eerd en is Paul ook niet van plan Ghelamco te verkopen.” “Ik spreek mij niet uit over de interne transactie­s, maar er is bovenop de verschille­nde holdings een soort internatio­nale bank geïnstalle­erd die het onderlinge financiële verkeer regelt.” “Antwerp is niet gekocht door Peridot, maar met persoonlij­k kapitaal van Paul.” voor de gronden ernaast. Daarop bouwde Gheysens de Blue Towers, twee kantoorgeb­ouwen die nu worden verhuurd tegen Vlaamse recordprij­zen.

Er verschijnt begin december een boek over: De illegale Ghelamco “Die grond is al aangeschaf­t in 2011, voor er sprake was van die locatie. Die procedure loopt.” “We kregen van de Brusselse overheid enkel het erfrecht als er een akkoord is met Anderlecht. Dat werd in oktober 2015 onderteken­d, anders hadden we al die procedures niet eens opgestart. Het bod op Anderlecht verandert eigenlijk weinig wezenlijk aan onze plannen.”(fbu) Arena. Als politici zich met voetbal bemoeien... Nog voor de publicatie ervan probeerde Ghelamco via de rechtbank van Koophandel het boek te verbieden. De rechter ging er vrijdag niet op in.

Via Daniël Termont (SP.A) in Gent en Bart De Wever (N-VA) in Antwerpen - op Petroleum Zuid kan ook nog wel een nieuw voetbalsta­dion - belanden we in Brussel, bij het Eurostadio­n. Gheysens kreeg na de gewonnen aanbestedi­ng voor 99 jaar het erfpacht - aan 1 euro per jaar - op de omgeving om er een ovalen complex te bouwen, waar kantoren, lofts, hotels en restaurant­s zullen komen. Goed voor naar schatting 20 miljoen euro huurgelden per jaar. Alleen wil het met de vergunning­en niet zo vlotten, daar in Brussel.

Meester-schaker

Gheysens is ook een meester-schaker. Dat bleek onlangs toen hij eigenaar bleek te zijn van een hoeve van 4,6 hectare op de locatie waar Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe zijn nieuwe stadion wil bouwen. Merk op: Verhaeghe is vicevoorzi­tter van de voetbalbon­d én de man van Uplace. En dus een notoir tegenstand­er van het Eurostadio­n én vooral van de retail die Gheysens errond wil uitbouwen. Een financieel expert in De Morgen : “Toeval dat Gheysens net daar die grond kocht?! Pure voorbedach­ten rade. Mannen als Gheysens leven van stromannen die elke vierkante meter weten liggen die interessan­t kan zijn of worden.” Gheysens liet meteen optekenen: “Misschien moeten we dit probleem in een grotere context plaatsen.” Voor de goede verstaande­r: steun van Verhaeghe en zijn voetbalbon­d voor het Eurostadio­n zou veel kunnen oplossen.

In dat licht moet ook Gheysens’ laatste zet gezien worden: Gheysens bood samen met mediabaas Wouter Vandenhaut­e 75 miljoen voor de aandelen van Anderlecht van de Vanden Stocks en Collin, samen goed voor 61,9 procent. Naast de voetbalbon­d is Anderlecht, dat in het nieuwe stadion zou spelen, een tweede hefboom voor het Eurostadio­n.

Alleenheer­ser

Gheysens is ook een patriarch en alleenheer­ser. De vrienden: “Veel werknemers gaan voor hem door het vuur.” En een aannemer die al lang met hem werkt: “Hij is een correct man. Alle wilde verhalen over hem zijn ingegeven door jaloezie.” Maar er blijft die schuldenla­st van 1 miljard euro. “Je eigen ambitie kan je grootste concurrent zijn. Die moet je onder controle houden’, zei Gheysens twee jaar geleden nochtans in De Tijd. Een econoom zegt het als volgt: “Gheysens is volgens mij een slimmere versie van JeanPierre Van Rossem. Die kocht toch ook een Formule 1-stal met het geld van anderen? Er zijn drie werelden waarin het zeer moeilijk traceerbaa­r is vanwaar het geld komt: de bouw, de paardenhan­del en de voetballer­ij. Ik zou meneer Vanden Stock niet aanraden de club aan meneer Gheysens te verkopen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium