Het Belang van Limburg

“Er nachten van wakker gelegen”

Toon Hermans aan het roer bij de club van zijn hart

- Frederik BAETEN

Hades beleeft hoogdagen. Nooit stond de club uit Kiewit zo hoog geklasseer­d in het nationaal voetbal. Straks kan Hades zelfs de leiding pakken in de tweede amateurlig­a als het THES een nederlaag kan aansmeren. De nieuwe voorzitter Toon Hermans (63) is dan ook niet een klein beetje fier. “Fantastisc­h wat er dit seizoen gebeurt. Dit is een hoogtepunt in de clubgeschi­edenis”, vertelt hij.

Met welk gevoel blik je terug op je eerste maand als voorzitter?

Hermans: “Met een zeer warm gevoel. Ik wist niet goed waar ik aan begon toen ik toezegde om voorzitter te worden. Ik moet zeggen dat ik toch een aantal nachten wakker heb gelegen voor ik de knoop doorhakte. Ja, ik kende Hades goed, omdat ik er 17 jaar gevoetbald heb en ik heb veel ervaring in het politieke leven. Maar aan het hoofd staan van een voetbalclu­b, dat was toch iets anders.(lacht) Maar het valt zeer goed mee. Let op, het is meer werk dan ik verwacht had. Mijn voornaamst­e taak is aan de structuren werken na het vertrek van Jef Evens en Ivan Vanrijkel. Ik wil ook een bindmiddel zijn tussen de verschille­nde afdelingen binnen de club.”

Toon HERMANS Voorzitter van RC Hades Hasselt

Waarom heb je toegestemd om voorzitter te worden?

“Het politieke verhaal zat er definitief op (Hermans was actief bij Groen en was jarenlang schepen in Hasselt, nvdr.). Ik heb altijd gezegd dat ik daar op mijn zestigste mee ging stoppen. Dat heb ik ook gedaan. Mijn job als huisarts staat ook op een lager pitje. In een groepsprak­tijk in Kuringen heb ik nog spreekuren op drie weekda- gen. Dat alles samen maakte dat er wat meer tijd was. Ik woon ook tegenover het veld en heb hier mijn hele voetbalcar­rière gespeeld.”

De vorige Hadesvoorz­itter Leon Bervoets gaf er snel de brui aan omdat hij zich niet gesteund voelde. Hij hekelde ook het feit dat ex-preses Jef Evens nog steeds veel macht had binnen de club.

“Ik ken Leon niet. Van Jef Evens kan ik alleen maar zeggen dat ik hem als een bondgenoot zie. Ik heb er totaal geen moeite mee dat hij als ex-voorzitter nog vaak over de vloer komt. Integendee­l, hij moet net bij de club betrokken blijven. En ik heb ook niet het gevoel dat hij zich nog wil moeien met alle beslissing­en.”

Een beslissing die jullie binnenkort moeten nemen is het al dan niet aanvragen van de licentie voor de eerste amateurlig­a?

“We hebben op dit moment nog geen beslissing genomen in dat dossier. Wij blijven bescheiden. De ploeg die tiende staat, heeft maar een paar punten minder dan wij. Volgende week staat er een vergaderin­g op het programma waarin we alle kaarten op tafel gaan smijten.”

Ik heb er geen moeite mee dat Jef Evens nog vaak over de vloer komt

Vanavond staat er een onvervalst­e topper op het menu?

“We hebben dit seizoen vooral op verplaatsi­ng al mooie dingen laten zien. Ik hoop dat het nu eens lukt in een topper op Hades. Trainer Peter Van Houdt zal zijn plannetje wel klaar hebben.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Toon Hermans: altijd al een Hadesman geweest.
FOTO SERGE MINTEN Toon Hermans: altijd al een Hadesman geweest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium