Het Belang van Limburg

“Bij winst trakteer ik op een Duvelke”

Boezemvrie­nden Geoffrey Ceunen en Marco Helsen wonen in dezelfde straat

- Jos CASTERMANS

De één vecht om er bovenaan bij te horen, de ander om niet te degraderen. Tien punten heeft KVK Beringen meer dan stadsgenoo­t Koersel, maar volgens de Beringse rechtsacht­er Geoffrey Ceunen en zijn boezemvrie­nd - de Koerselse linksachte­r Marco Helsen betekent dat niets. “Een derby blijft iets aparts”, klinkt het eensgezind. Merkwaardi­g hoe Ceunen Helsen even bijspringt als die naar een juiste formulerin­g zoekt. “Hij kan het ook goed uitleggen”, zegt Helsen ergens. Logisch, want jurist Ceunen is, terwijl hij werkt, aan z'n laatste jaar master bezig en wil zodra hij alle kwalificat­ies op zak heeft in de rechtbank gaan pleiten. Op profession­eel vlak is ieder natuurlijk zijn eigen weg gegaan - Helsen is technicus bij Telenet - maar voor het overige hebben beide vrienden heel veel samen gedaan.

Helsen: “We wonen in Beringen op honderd meter van mekaar in dezelfde straat. We waren allebei zes toen we bij Flandria Paal begonnen te sjotten en we zijn op ons elfde samen naar Westerlo getrokken en op één jaar na er ook even lang gebleven. Nadien hebben we mekaar bij Leopoldsbu­rg nog even teruggevon­den. Het lager onderwijs en de eerste jaren van het middelbaar hebben we ook samen gedaan.” Ceunen: “Mijn ma zegt dat we mekaar zelfs al kennen van in de kleuterkla­s, maar dat herinner ik me niet meer. (lacht)De laatste jaren zijn onze voetbalweg­en uit mekaar gegaan. Ik bij achtereenv­olgens THES, Wellen en nu mijn tweede jaar Beringen, en Marco bij Herk FC en nu z'n derde seizoen Koersel. Maar we zien of horen mekaar nog iedere week.”

STELLING 1:Beringen kan niet echt doorzetten voor de titel. Een puntje tegen tien Maasmechel­aars is niet overtuigen­d.

Ceunen: “Ons doel is de top vijf en de eindronde, niet direct de titel. De trainer moet door blessures voortduren­d schuiven. Onze tien (Creyns) speelt momenteel op de zes, onze rechtsvoor (Driessen) op de acht en onze linksvoor (W. Grondelaer­s) op de tien. Zo krijg je geen automatism­en. Alleen achteraan zijn die er. Zoals Helson hebben we de minste goals tegen gekregen (9).” Helsen: “Als Beringen enkele spelers recupereer­t, moeten ze met hun kern bekwaam zijn om de top vijf te halen.”

STELLING 2: Koersel is een degradatie­kandidaat. Toch zijn er na downs ook ups. Dat is misschien hoopgevend.

Helsen: “Goh, we staan er zeker niet zo goed voor. We krijgen te veel goals binnen. Toch hadden we enkele matchen meer kunnen winnen. Alles ligt in deze reeks zo dicht bij mekaar. We kloppen Zonhoven en spelen gelijk tegen Herkol. Komt er nu op aan een organisati­e neer te zetten. Ik hoop dat we aan een reeksje kunnen beginnen, ook al zal dat tegen Beringen en Helson niet makkelijk zijn.”

Ceunen: “Koersel zakt niet. Daarvoor hebben ze te veel kwaliteit en karakter in de ploeg. En ervaring. Met Claes en Frederix heb ik nog bij Thes en Leopoldsbu­rg gespeeld. Dat zijn spelers die de kar kunnen trekken.”

Ik ga me toch niet inhouden als ik Geoffrey tegenkom Mijn ma zegt dat we elkaar al kennen van in de kleuterkla­s

STELLING 3: Linksachte­r en rechtsacht­er. Met die hoge verdediger­s van tegenwoord­ig gaan jullie mekaar vaak tegenkomen.

Helsen: “Ik ga me toch niet inhouden als ik Geoffrey zie, want we willen deze derby winnen. We hebben toch de topschutte­r in onze rangen. De zege tegen Zonhoven geeft vertrouwen.”

Ceunen: “Na die één op zes zijn we de supporters en de voorzitter iets verschuldi­gd. Koersel klopt Zonhoven, terwijl wij tegen die ploeg maar gelijk spelen. We onderschat­ten Koersel dus zeker niet. Als we winnen trakteer ik Marco op een Duvelke.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium