Het Belang van Limburg

“De enige die nog gelooft in begrotings­evenwicht”

-

-

We spreken met Van Rompuy af op de dag van zijn 68ste verjaardag. Al jaren deelt hij geregeld ferme ‘pikuren’ uit via zijn blog, maar om het overzicht te bewaren houdt hij duidelijk nog van het ambachteli­jke werk uit zijn jonge tijd: met schaar en punaises. De muur van zijn kantoor hangt vol krantenkni­psels en die werken in elk geval sneller dan websites, zo stellen we zelf vast: in één blik zie je 40 jaar.

Gaat u echt stoppen in 2019?

“In 2009 ben ik al voor mijn laatste mandaat gegaan. My last five years, zei ik. En in 2014 heb ik er dan toch nog five more years bijgedaan. Maar nu stop ik echt. Ik heb een mooie carrière gehad, al ben ik niet zo’n topper als mijn broer of Dehaene. Ik wil in elk geval in schoonheid eindigen.”

U was indertijd een rebel in leren jekker, de Che Guevara van de CVP?

“De afspraak was: de jongeren mochten de rebellen zijn, maar de leiders van de CVP-jongeren waren wel degenen die op de kabinetten werkten, zoals mijn broer Herman. Zij droegen kostuums en ik - om mij hiertegen af te zetten - jeans en jekker. Bij mijn verkiezing als CD&V-jongerenvo­orzitter zaten Tindemans, Martens, Chabert en D’Hoore allemaal op de eerste rij. We haalden in de 40 procent, het hoogste aantal ooit, het waren de hoogdagen van de CVP. Maar de staatsschu­ld ontplofte en het tekort op de begroting was toen 14%. In mijn eerste toespraak als jongerenvo­orzitter gaf ik daar snoeiharde kritiek op. Ik zei ik dat je een hele generatie nodig had om die schuld weg te werken. Je had die toppers moeten zien, ze kregen bijna een beroerte (lacht). Intussen zijn dat drie generaties geworden, want die staatsschu­ld is al 460 miljard.”

De toestand leek op die van vandaag: de financiën waren niet in orde en het communauta­ire ook niet.

“Het leek inderdaad op vandaag. De Belgische economie was niet competitie­f, we verloren tienduizen­den jobs. Ik was in die tijd ook keihard voor de regering Martens zowel op het communauta­ire vlak, als op het budgettair­e. Dat tekort van 14% is tegen 1987 naar 7% gezakt en dan weer gestegen tot 10 à 11% in 1993. Tot aan het Globaal Plan van Dehaene. Herman was toen minister van begroting en heeft met Dehaene het overheidst­ekort afgebouwd tot 0%.”

U bent vandaag op tijd en stond ook nog hard voor deze regering. Zeker voor minister van Financien Van Overtveldt die gepolst is om Dijsselblo­em op te volgen als voorzitter van de Eurogroep. Vindt u – net als de sp.a – dat hij niet kan tellen?

“Ik heb geen kritiek op de persoon, ik moet als voorzitter van de commissie Financiën ook met hem samenwerke­n. Maar deze regering is gestart met een tekort van 3,5% van het bbp, dat is in mensentaal ongeveer 14 à 15 miljard. Bart De Wever heeft gezegd dat we naar een evenwicht zouden gaan in 2016, dat is dan verschoven naar 2017, naar 2018 en vervolgens heeft hij gezegd dat dit in 2019 niet gehaald zal worden. Dat vind ik verschrikk­elijk. Ik lees nu in de kranten dat deze regering niet bespaard zou hebben, maar dat hebben ze wel gedaan. De Europese Commissie zegt dat als je de rentenlast­enverlagin­g niet meetelt er 10 miljard is bespaard.”

Hadden ze niet beter eerst bespaard en vervolgens de belastinge­n verlaagd?

“Wel aan die taxshift had je ook nog een tweede luik dat voor compensati­es moest zorgen: de btw op elektricit­eit is verhoogd, net als de accijnzen, er zou een belasting komen voor fiscale rechtvaard­igheid, de fraude zou harder worden aangepakt. We stellen elke dag vast dat de cijfers uit dit tweede luik niet worden gehaald.”

Je kan ook zeggen dat die inkomsten fout zijn ingeschat.

“Neem nu de kaaimantak­s: daarvan had men gezegd dat die 500 miljoen euro zou opbrengen, maar nu blijkt dat dit niet terug te vinden is in de begroting. Dat komt omdat het geen afzonderli­jke post in je belastinga­angifte is, dus daar zijn geen statistiek­en over. De fiscale regularisa­tie ging 300 miljoen euro opbrengen, dat is 90 miljoen euro geworden. De effectenta­ks zou 250 à 270 miljoen euro opbrengen, nu zegt het Rekenhof dat het 170 miljoen euro kan zijn.”

Dat is toch met alles: het Rekenhof zegt altijd dat het minder zal worden dan de regering schat.

“De vennootsch­apsbelasti­ng zou ook budgetneut­raal zijn, maar ook hier heeft het Rekenhof vragen bij de compensati­es als de notionele interestaf­trek en de Europese anti-belastings­ontwijking­srichtlijn. Die notionele interestaf­trek zou 2,2 miljard moeten opleveren, de anti-ontwijking­srichtlijn 1,2 miljard, maar het Rekenhof heeft grote twijfels over de opbrengst die veel lager zal uitvallen dan de 4,5 miljard die de vennootsch­apsbelasti­ng kost. De taxshift kost ons 8 à 9 miljard en de helft is niet gefinancie­rd.”

Maar elke econoom heeft toch gewaarschu­wd voor die financieri­ng?

“Het positieve van die taxshift is dat het wel jobs oplevert. Uit cijfers van de Nationale Bank blijkt dat 11% van de jobs die er dit jaar zijn bijgekomen te danken zijn aan de taxshift. Tegen 2019 is dat 25%. Ook de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng doet de economie groeien. De hogere werkgelege­nheid betekent ook meer inkomsten en die liggen boven de verwachtin­g.”

Wij rekenen dus blijkbaar op geluk. Bovendien gaat het economisch overal beter, dat heeft niets met goed politiek werk te maken.

“De koopkracht zal in 2018 ook nog met 2% stijgen, maar in januari 2018 komt dus die tweede fase van de taxshift. Aangezien die niet genoeg gefinancie­rd is en de nieuwe belastinge­n niet het gehoopte rendement halen, is ook onze begroting niet in evenwicht.”

Is dat geknoei? Of heeft de regering haar werk niet gedaan? Of zijn het de ambtenaren die foute cijfers geven? Waar zit de fout?

“De regering moet zich niet verschuile­n achter ambtenaren. De kapitaalin­komsten zijn te optimistis­ch ingeschat.”

Gelooft u dat de staatsschu­ld echt kan dalen tot onder de 100% zoals Van Overtveldt wil?

“Als je participat­ies in BNP Paribas en Belfius verkoopt, kan dat mogelijk zijn. Al hangt het natuurlijk af van de opbrengst. Michel zegt dat we niet extra gaan besparen en ook geen bijkomende belastinge­n heffen. We gaan er mee leren leven dat de schuld die vandaag al 460 miljard is, dit jaar nog eens met 6 miljard stijgt. Dat vind ik verschrikk­elijk. Ik werk nog altijd volgens de stelregel van mijn vader, die was professor overheidsf­inanciën in Leuven. Hij zei altijd: schulden bouw je af.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium