Het Belang van Limburg

WAT HEBBEN WE GELEERD?

-

Andere professore­n als De Grauwe zeggen dat je het begrotings­evenwicht moet los laten.

“De Grauwe is een goede vriend van mij. We hebben in Leuven nog een bureau gedeeld. Wim Moesen ook. Maar ik ben niet meer akkoord met Moesen of met De Grauwe. Eerst zei Moesen dat de uitgaven bevroren moesten worden, de zogenaamde Moesennorm. Dat heeft hij losgelaten. Hij zegt nu dat overheden een tekort mogen hebben van 1,5%, op voorwaarde dat ze investeren. Maar dat geeft argumenten aan de jonge generatie om te zeggen dat het tekort van 1,5% niet erg is. Ik voel me meer en meer alleen. Open Vld was eerst ook voor evenwicht, nu zijn ze voor een vlaktaks die 14 miljard euro zal kosten. Dat heeft dan weer professor De Coster uitgeteld, een andere goede vriend van me. De groenen zijn nog erger. Calvo stelt vragen aan Michel over het begrotings­evenwicht, maar hij heeft wel een investerin­gsplan voorgestel­d van 60 miljard euro en een welvaartsg­arantie die 20 miljard kost, zonder uit te leggen waar hij dat geld zal halen. Dus als je een regering krijgt van liberalen met groenen en je telt die twee bij elkaar op, dan zijn we failliet.”

Sociale zekerheid? Kan je daar nog in besparen?

“Daar is al in bespaard. Net als in de werklooshe­id. De kritiek van Peter Dedecker (N-VA) is dat we de langdurig zieken beter moeten aanpakken, maar het draagvlak voor dat soort zaken is nul. Mijn broer en Dehaene hebben de schulden kunnen aanpakken met belastingv­erhogingen én besparinge­n. Die hebben dat gedaan op een manier waar een draagvlak voor was, met steun van de vakbonden. Nu krijgen we ook kritiek van de eigen vakbond die zegt dat wij de armoede organisere­n. Als ik Marc Leemans (ACV) bezig hoor, dan is dat sociaal populisme. Door de indexspron­g en de taxshift zijn er wel meer jobs en is de koopkracht ook met 2% gestegen. Als vakbond zou ik zeggen: dank u.”

Moeten we denken aan belastingv­erhoging? Een crisisbela­sting?

“Nee, de taxshift zal en moet ook niet worden teruggedra­aid. Maar je moet wel zien dat hij gefinancie­rd is. Ofwel via bijkomende besparinge­n, ofwel via de fiscalitei­t. Daarom ben ik zo ontgoochel­d dat die meerwaarde­belasting er niet is gekomen. De redenering was: je kan niet via een indexspron­g 3 miljard euro van de mensen afnemen als je langs de andere kant de 1,2 miljard aan meerwaarde die Marc Coucke ontving bij de verkoop van zijn bedrijf, niet belast. Het ging ook alleen over de verkoop van aandelen in grote bedrijven. In een eerste fase zou de meerwaarde­belasting maar

80 à 100 miljoen euro per jaar opbrengen, maar het was vooral symbolisch belangrijk. Dan hebben Voka en Unizo ervan gemaakt dat het om kmo’s zou gaan, terwijl wij bezig waren over aandelenpa­kketten van zo’n 15 miljoen euro. De Block begon over het spaargeld van haar moeder en het was afgelopen.”

Maar uiteindeli­jk schiet er dus van die rechtvaard­ige fiscalitei­t niets over. Een meerwaarde­belasting is er niet, maar belastingp­aradijzen zijn er wel.

“Voor die belastingp­aradijzen zijn anders wel maatregele­n genomen. Ook voor fraude is er heel wat gebeurd. Maar wat rechtvaard­ige fiscalitei­t betreft, staan we alleen in de coalitie. N-VA is opgeschove­n naar de kant van de liberalen. We zijn ook maar een partij van 18%, niet meer die van 40% van toen ik begon. Ik ben nog nooit zo’n overtuigd christende­mocraat geweest als nu. Je hebt een centrumpar­tij nodig die sociaal is.”

U bent een van de enigen die nog iets durft zeggen in het parlement.

“Vrijheid moet je nemen in de politiek. Toen Leterme mij in 2004 geen minister heeft gemaakt, heeft mijn broer me een brief geschreven: ‘Be free, and fare thou well’ (Shakespear­e). Wees vrij en het ga je goed. Ik heb het hoofdstuk Leterme al lang afgesloten.”

Wat moet er met het communauta­ire gebeuren, dat andere waar u zo mee bezig bent geweest?

“Tijdens BHV en de onderhande­lingen voor de zesde staatsherv­orming is het land vier jaar volledig lamgelegd, men is dat vergeten. Het is CD&V dat BHV heeft gesplitst. Beke heeft gezegd: dit gaat door zonder voorwaarde­n. Daar ben ik fier op. N-VA spuwt dat BHV-akkoord uit. Ze wilden niet onderhande­len over de zesde staatsherv­orming en nu ook niet over een zevende. Ze willen het land splitsen. Waarom zijn ze zo bezig met Catalonië? Eigenlijk willen ze hier hetzelfde, maar Vlaanderen is niet separatist­isch. De staatsherv­orming staat niet meer op de agenda van de N-VA terwijl ik heel mijn leven heb gevochten voor meer Vlaamse autonomie. Die 40 miljard aan bevoegdhed­en die Bourgeois nu heeft, heeft hij aan ons te danken. Geen enkele regio in Europa heeft zoveel en daar zijn we fier op.” Schulden bouw je af. Dat heeft Eric Van Rompuy geleerd van zijn vader, professor overheidsu­itgaven aan de KU Leuven. Want anders zadel je daar de volgende generatie mee op. Bij zijn eerste speech als jongerenvo­orzitter zaten Tindemans, Martens, Chabert en D’Hoore op de eerste rij, ze kregen een donderpree­k. Maar hij kan die speech herhalen want om die schuld af te betalen, heb je intussen al drie generatie nodig. Deze regering heeft - ondanks alle kritiek van Europa nog 10 miljard euro bespaard. Uiteraard lang niet genoeg, maar dan toch nog iets.

toch Van de kaaimantak­s weet niemand hoeveel die precies opbrengt, omdat daar ook geen aparte boekhoudin­g van bestaat. Er zijn geen statistiek­en over. In elk geval heeft die geen 500 miljoen opgebracht, maar misschien wel 50 miljoen. De effectenta­ks zal ook geen 250 miljoen opbrengen, maar misschien wel 170 miljoen en de fiscale regularisa­tie geen 300 miljoen, maar 90 miljoen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium