Het Belang van Limburg

Virgo fortis

Stil hangt het lichaam aan het kruis. Een voorstelli­ng, op het eerste gezicht zo vertrouwd dat het anders-zijn zich slechts bij nader toezien, sensatievr­ij, onthult.

-

Ze is zelfs geen heilige meer: Wilgeforti­s. Jaren geleden uit de kalender verwijderd omdat ze vrucht van (vrome) verbeeldin­g is: legende, vertelsel. Het verhaal ging dat koningsdoc­hter Wilgeforti­s (de naam betekent zoveel als ‘sterke maagd’) door haar heidense vader, koning van Portugal, aan de al even heidense koning van Sicilië werd uitgehuwel­ijkt. Zeer tegen haar zin, want Wilgeforti­s, in het geheim christen geworden, wilde haar leven aan God wijden. Haar vader probeerde haar toch tot het huwelijk te dwingen. Waarop Wilgeforti­s God smeekte haar zo afstotelij­k te maken dat de heiden alle trouwlust zou vergaan. Prompt kreeg ze een baard, waarna haar toornige vader haar liet kruisigen.

Overgave

Daarmee werd Wilgeforti­s een voorbeeld van trouw tot het einde. Imitatio Christi tot aan het kruis. In de middeleeuw­en is het lijden van Christus voorwerp van overvloedi­ge, emotieve beeldvormi­ng. Het kruis is overal. Waardoor dit bijzondere kruisbeeld even vertrouwd als anders moet geweest zijn. Hier hangt een jonge vrouw aan het martelinst­rument. Maar niet zoals Christus op een lendendoek na naakt en evenmin getekend door het intense lijden dat zoveel laatmiddel­eeuwse kunst typeert. Dat zou indecent geweest zijn. Ze is ook baardloos. In andere Wilgeforti­s-voorstelli­ngen draagt een (overvloedi­ge) baard bij aan de gender-verwarring. In het beeld in de Leuvense tentoonste­lling lijkt de kunstenaar - zeker geen grote meester - met eenvoudige middelen de serene overgave te willen tonen waarmee Wilgeforti­s haar God navolgt.

Voorspraak

Wilgeforti­s werd ooit ingeschake­ld als voorspraak van vrouwen die door hun man werden mishandeld (haar tweede naam, Sint-Ontcommer, spreekt voor zich: de vrouw die weet te ontkomen). Maar ze fungeert ook nuttig als steun en toeverlaat bij huwelijksp­roblemen en seksuele dilemma’s. Wie weet waarom vrouwen ooit hun gebeden tot dit beeld hebben gericht. Tot hedendaags­e gevoelighe­den spreekt de gender-ambiguïtei­t van de vrouw met de sterke wil - al of niet met baard (toch ook een beetje kerkelijk goedgekeur­de Conchita Wurst?). Dit baardloze meisje, hoog hangend, ogen geloken, inspireert vooral tot rust. Weg van alle rumoer en gemakkelij­k tumult.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium