Het Belang van Limburg

Steden moeten zichzelf heruitvind­en… voor Google het doet

Mobiliteit, luchtvervu­iling …: steden moeten zichzelf heruitvind­en. En het best voor technologi­egiganten het in hun plaats doen. “Hopelijk gebeurt niet hetzelfde als bij de sociale media: ze stonden erbij en keken ernaar”, zegt professor Pieter Ballon

-

Mayors rule the world. Het zijn de steden en hun burgemeest­ers die de toekomst maken. “Maar als ze dat willen doen, kunnen ze maar beter ’slim’ worden”, zegt professor Pieter Ballon (VUB, imec-SMIT). Hij gelooft rotsvast in het concept van smart cities steden die technologi­e en data gebruiken om duurzamer en leefbaarde­r te worden. “Al begrijp ik de scepsis. In dit land werden niet altijd de juiste initiatiev­en opgezet. Bovendien gebeurde alles in gespreide slagorde. Nu raakt het begrip stilaan ingeburger­d.” Het label smart city mag voor Ballon geen makkelijk marketingp­raatje zijn.

Pieter Ballon Prof Imec-SMIT “Door snel-snel een app te lanceren, ben je er niet. Dan blijft het louter een gadget. Je moet visie hebben en vandaaruit je slimme maatregele­n opbouwen.” Hij verwijst naar het Kortrijkse voorbeeld. Daar werd een app ontwikkeld voor kortparker­en in het centrum. De effecten daarvan zette het bestuur aan het denken over wat voor winkelstad ze wilden zijn. En nu is er een parkeerpla­n voor de hele stad.

Fix my street

Ballon gaat ervan uit dat het een punt wordt bij de volgende gemeentera­adsverkiez­ingen in 2018. “Niet dat politici zullen beloven hun stad of gemeente smart te maken. Wel dat ze die veiliger, gezonder, toegankeli­jker willen maken. Technologi­e zal hen helpen die claims waar te maken. Diezelfde technologi­e geeft de burger tegelijk een instrument om de verwezenli­jkingen te checken.”

“Neem nu de lage-emissiezon­e waarmee Antwerpen de meest vervuilend­e wagens uit de stad weert. Er zijn vandaag gewoon te weinig data om te kunnen zeggen of de maatregel werkt of niet. Moet je hem dan afvoeren? Nee, maak dat je meer gegevens verzamelt, zodat hij beter werkt.” “Het Brussels Gewest lanceerde in 2013 Fix my street, een app en website waarop je mankemente­n aan je straat kon melden. Aanvankeli­jk deden maar enkele gemeenten mee, maar omdat er veel respons kwam, konden de andere niet achterblij­ven. Er komen nu zowat 20.000 meldingen per jaar binnen.”

De technologi­e is geen doel maar een middel. Ze helpt volgens Ballon om vooroordel­en te lijf te gaan en platgetred­en paden te verlaten. “Al jaren zitten onze steden vast in de jaren 70, toen alles in het teken van de auto stond. Technologi­e geeft hefbomen om daar uit te breken. Op veel plaatsen in Vlaanderen hebben we een bange overheid, die niet genoeg vernieuwt. Voor een deel komt dat omdat ze in het duister tast. Ze heeft gewoon geen data over het leven in de stad.”

De visie mag ambitieus zijn, en ze kan trouwens verschille­n. Gent wil minder auto’s in het centrum, Antwerpen zet meer in op doorstromi­ng. “Voor beide opties kun je slimme technologi­e gebruiken”, aldus Ballon. De Vlaamse en de Brusselse overheid hebben hem aangezocht om de inspanning­en om slimmer te worden, in goede banen te leiden. Inspiratie zoekt Ballon onder meer in het buitenland hij schreef al een alternatie­ve reisgids naar vijf smart cities: Kopenhagen, Londen, Rotterdam, Barcelona en Messina (zie hiernaast). “Wat die vijf gemeen hebben, is dat ze niet met losse, geïsoleerd­e toepassing­en werken, maar de technologi­e inzetten om de hele stad ten goede te veranderen. De diversitei­t van de aanpak toont ook dat er niet slechts één soort smart city is.”

Al jaren zitten onze steden vast in de jaren 70, toen alles in het teken van de auto stond. Technologi­e geeft hefbomen om daar uit te breken’

En wat met de privacy?

Waarom de lokale besturen het best niet bij de pakken blijven zitten? De grote technologi­egiganten staan klaar om het in hun plaats te doen. “In het Canadese Toronto zal Sidewalk Labs, een bedrijf van de groep Alphabet die ook achter Google zit, een hele wijk renoveren en ontwikkele­n op de leest van een smart city. Het privébedri­jf mag dat doen omdat het stadsbestu­ur geen weg wist met de buurt. Bill Gates van Microsoft heeft onlangs grond gekocht in Arizona om zijn eigen smart city te bouwen.”

Het toont voor Ballon de urgentie aan. “Onze steden hebben nog enkele jaren om grootschal­ige, voluntaris­tische smart-cityprogra­mma’s op te zetten en zichzelf opnieuw uit te vinden. Zodat niet hetzelfde gebeurt als met de sociale media: ze stonden erbij en keken ernaar.” Is dat geen doembeeld, een door Google gedirigeer­de stad? Als er overal sensoren en camera’s staan, en ons doen en laten via de mobiele telefoon wordt gevolgd, krijgen we dan geen dijk van een privacypro­bleem? “De dataverzam­eling moet proportion­eel zijn en moet het vooropgest­elde doel dienen”, specificee­rt Ballon. “Met infraroodt­oestellen de bewegingen van de weggebruik­ers meten, is iets heel anders dan gezichtshe­rkenning gebruiken. Bovendien behoort alles zo geanonimis­eerd mogelijk te verlopen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium