Het Belang van Limburg

JEROEN VANDAMME

-

XWerken in de deeleconom­ie bij platformen zoals Uber en Deliveroo is hip maar slecht geregeld. Doe je dit als werknemer of als zelfstandi­ge? Ben je verzekerd, en hoe zit het met je sociale rechten? Wat

mag je verdienen? Een derde statuut voor werkende mensen waar sommigen voor pleiten is absoluut

géén goed idee. Het werknemers­statuut of dat van zelfstandi­ge volstaan om deze nieuwe jobs te

kwalificer­en.

XOpen ruimte beschermt tegen overstromi­ngen en biedt plaats aan landbouw, bewoners, planten en dieren. Overal wegen naartoe leggen, openbaar

vervoer organisere­n en elektricit­eit, gas en riolering voorzien: het wordt gewoon onbetaalba­ar. Om van de files nog maar te zwijgen. De betonstop is een logische stap voor het behoud van een leefbaar

Vlaanderen. Daar is iedereen het over eens. De opkomst van de deeleconom­ie is niet te stuiten, dagelijks brengen platformen als Deliveroo, UberEats en Takeaway duizenden gebruikers en werkenden met elkaar in contact. De overheid stimuleert deze platformen zonder dat onze politici oog hebben voor de belangen van wie via de platformen zijn brood verdient. Ze organiseer­t een concurrent­ieslag met gewone banen door mogelijk te maken dat iemand tot 6.000 euro per jaar netto kan bijverdien­en in de platformec­onomie. Op naar binnenland­se sociale dumping of de veralgemen­ing van de flexi-jobs via de digitale weg!

Werken zonder opbouw van sociale rechten en zonder bijdrage aan de onderlinge solidarite­it? Dat is niet hoe wij bij de vakbond de job van de toekomst zien. Ofwel zeggen we klaar en duidelijk dat het hier om werknemers gaat ofwel is het een onmiskenba­re zelfstandi­ge tewerkstel­ling. Mogelijk verschille­nd van platform tot platform, maar helder voor de overheid en uiteraard voor wie werkt in deze wereld. Vakbonden beseffen maar al te Maar de weg van droom naar daad is nog lang. Met de gewestplan­nen van de jaren ‘70 deelde de overheid een overvloed aan bouwgronde­n uit, volledig gratis. Die bouwrechte­n nu opnieuw schrappen, kost een massa geld.

En het stoot op verzet. Om de bevolking mee te krijgen, wil de Vlaamse regering eigenaars voortaan volledig vergoeden (op basis van de huidige waarde), in plaats van de gewone planschade­vergoeding van 80% van de aankooppri­js (HBvL 20/11/2017).

Heel wat Vlamingen hebben nog een bouwgrond liggen als appeltje voor de dorst. Die investerin­g mag de overheid inderdaad niet zomaar schrap- goed dat de arbeidsmar­kt voortduren­d in beweging is en dat grenzen tussen werknemers en sommige zelfstandi­gen almaar vager worden: Werk op freelanceb­asis boomt, bedrijven besteden steeds meer ook hun kerntaken uit. Ondernemin­gen worden eerder ‘netwerken’ met losse en vaste verbanden. Loopbanen worden almaar pen. Al mag het voor speculante­n en grote bouwpromot­oren wel wat scherper. Eén vraag wordt na de ingreep in elk geval nog prangender dan ze al was: hoe gaan we dat allemaal betalen?

De oplossing is om nieuwe bouwrechte­n niet langer gratis uit te delen. Wanneer de overheid beslist om landbouwgr­ond om te toveren tot bouwgrond, dan krijgt de eigenaar een cadeau: de zogenaamde planbaten. Het zou maar eerlijk zijn dat een groot deel daarvan terugvloei­t naar de overheid. Momenteel is dat amper of niet het geval. In de afgelopen vier jaar creëerde de overheid maar liefst 700 miljoen euro meerwaarde aan nieuwe bouwgronde­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium