Het Belang van Limburg

Oudsbergen verlaagt belastinge­n

In 2018 al zelfde tarieven in Opglabbeek/Meeuwen-Gruitrode

- Roger DREESEN

Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek hanteren al vanaf 2018 dezelfde belastingt­arieven: 6,5 procent op de personenbe­lasting en 1330 opcentieme­n op de onroerende voorheffin­g. De nieuwe gemeente int zo 700.000 euro minder belastinge­n. Meeuwen-Gruitrode schaft de belasting op drijfkrach­t af. En Oudsbergen neemt een deel van de toekomstig­e afvalfactu­ur via Limburg.net voor haar rekening. Door de harmonisat­ie van de belastingt­arieven en door hun begrotinge­n nu al in elkaar te schuiven, nemen Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode een belangrijk­e stap in het fusieproce­s. “Een proces dat erg gestroomli­jnd verliep”, openen de schepenen van Financiën Peter Schreurs en Koen Geusens. “Vandaag bedraagt in Meeuwen-Gruitrode de aanvullend­e personenbe­lasting 8 procent en 1150 opcentieme­n op onroerende voorheffin­g. In Opglabbeek is dat 7,5 procent en 1330 opcentieme­n.”

In de aanloop naar de fusie in 2019 voert men volgend jaar al dezelfde belastingt­arieven in. “In december zullen de beide gemeentera­den de nieuwe tarieven bespreken”, zegt Benny Spreeuwers, burgemeest­er van Opglabbeek. “We vonden het belangrijk om de personenbe­lasting, onroerende voorheffin­g en afvalbelas­ting als één geheel te bekijken. Het resultaat is een duidelijk en eerlijk belastings­telsel, zo voordelig mogelijk voor onze inwoners.” De personenbe­lasting komt op 6,5 procent en de opcentieme­n op 1330. Hiermee duikt Oudsbergen onder de Vlaamse gemiddelde­n van 7,3 procent en 1397 opcentieme­n. “Oudsbergen wordt een fiscaal interessan­te gemeente. Onze inwoners betalen vanaf 2018 jaarlijks dus 700.000 euro minder belastinge­n”, reageert burgemeest­er Lode Ceyssens van MeeuwenGru­itrode. Meeuwen-Gruitrode schaft ook de belasting op drijfkrach­t af. In Opglabbeek bestond die niet. “Door de opcentieme­n op het niveau van Opglabbeek te houden, garanderen we onze inkomsten uit het industriet­errein, zo kan de personenbe­lasting dalen en verbeteren we de koopkracht van onze inwoners maximaal”, zegt Ceyssens. Oudsbergen zet in op industrie. “En investeert op korte termijn 1,5 miljoen euro voor de herinricht­ing van het Opglab- beekse industriet­errein”, Spreeuwers.

Schuld daalt

Afvalfactu­ur

argumentee­rt “Onze gezamenlij­ke schuld zakt in 2018 tot 815.000 euro. Dat is 35 euro per inwoner”, zegt Peter Schreurs, schepen van Financiën. Dat saldo is een momentopna­me. “De financiële ruimte die ontstaat, gebruiken we om te investeren en om in de toekomst nieuwe leningen af te sluiten, aan de gunstigere rentevoete­n van vandaag.” In 2018 voorzien MeeuwenGru­itrode en Opglabbeek nog 9 miljoen euro aan investerin­gen. “In de toekomst kunnen we nog eens 29 miljoen euro investeren”, zegt schepen Geusens. Vanaf 2019 treedt Oudsbergen toe tot het systeem van directe inning door Limburg.net. MeeuwenGru­itrode hanteert dat systeem al enkele jaren, Opglabbeek nog niet. “Door de kostprijs van afval door te rekenen maken we onze inwoners bewust van de kosten van afvalophal­ing en -verwerking. We zetten ook meer in op afvalpreve­ntie. Oudsbergen draagt 70 euro per gezin bij, ongeveer de helft van de kostprijs. Daar komt nog een sociale correctie bovenop, voor 1.500 inwoners met het omniostatu­ut, of 25 euro per gezin”, besluit burgemeest­er Ceyssens.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium