Het Belang van Limburg

Veertien verkeersbo­rden Westerring geveld

- Chris NELIS

Op de Westerring (N76) in Genk liggen tussen de Hoevenzave­llaan en de Zuiderring veertien verkeersbo­rden plat, of staan zo schuin dat ze niet meer leesbaar zijn. Het gaat over een stukje Westerring van amper vier kilometer. Bij het Agentschap Wegen en Verkeer, die de gewestweg beheert, hebben ze het raden naar de oorzaak. Komende week worden alle gevelde borden vervangen. Het oogt erg vreemd: het ene verkeersbo­rd na het andere is op de een of andere manier geveld. Soms in zijn geheel uit de betonnen fundering geschoven, en soms met beton en al tegen de vlakte. Nogal wat palen waarop de borden gemonteerd zijn, vertonen sporen van een aanrijding. Dat een windvlaag ze omver heeft geblazen wordt door een deskundige betwijfeld. “Die borden zijn berekend op hevige windvlagen”, zegt de man. “Het principe is sim-

deskundige pel: hoe groter het bord, des te steviger het in de grond verankerd moet zitten. Maar ook de onder- grond zelf speelt een rol. Aangedrukt­e gele zand en kiezel zal bijvoorbee­ld voor een betere verankerin­g zorgen dan wanneer het bord in zwarte grond staat.” “Mij lijkt het onwaarschi­jnlijk dat de borden, die plat liggen aan de rand van de Westerring, omgewaaid zijn. Vermoedeli­jk zijn ze allemaal een voor een aangereden. Het gebeurt veel dat mensen er geen politie bijhalen als ze zo’n bord omrijden. Als ze kunnen, vertrekken de meesten meteen omdat ze bang zijn dat ze het verkeersbo­rd moeten betalen.” Inmiddels is ook het Agentschap Wegen en Verkeer op de hoogte van het slagveld aan verkeersbo­rden op een strookje Westerring van amper vier kilometer. “We hebben geen idee wat de oorzaak kan zijn”, zegt Veva Daniels, woordvoers­ter van Wegen en Verkeer. “We kunnen het alleen maar vaststelle­n. Komende week worden al die borden vervangen. Verwacht wordt dat tegen het einde van de week alles weer hersteld zal zijn.”

Het gebeurt veel dat mensen er geen politie bijhalen als ze zo’n bord omrijden. Omdat ze bang zijn dat ze moeten betalen

 ??  ?? In totaal liggen veertien verkeersbo­rden tegen de vlakte, en dat op een afstand van amper vier kilometer. Volgende week worden ze vervangen.
In totaal liggen veertien verkeersbo­rden tegen de vlakte, en dat op een afstand van amper vier kilometer. Volgende week worden ze vervangen.
 ?? FOTO'S CHRIS NELIS ??
FOTO'S CHRIS NELIS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium