Het Belang van Limburg

Project ‘Kloppend Hart’ is te duur

- Eddy VANDOREN

De plannen van het gemeentebe­stuur om het binnengebi­ed van Riemst - tussen de Maastricht­ersteenweg, Tramstraat en Klein Lafeltstra­at - te ontwikkele­n tot een nieuw ‘kloppend hart’ van de gemeente blijken financieel niet haalbaar en worden stopgezet. Riemst had 2,5 miljoen euro uitgetrokk­en voor het project, maar de voorstelle­n van drie projectont­wikkelaars waren ruim 1 miljoen duurder. In het voorjaar ging het gemeentebe­stuur op zoek naar kandidaten voor de mogelijke ontwikkeli­ng van het binnengebi­ed van de centrumgem­eente Riemst, dat het kloppend hart moest worden van de 13 deelgemeen­ten. Wonen, detailhand­el en lokale diensten -met nieuw gemeentehu­is- samenbreng­en rond een centraal plein, dat was het uitgangspu­nt. Op basis van een aanbestedi­ng werd tijdens de voorbije maanden de financiële en reële haalbaarhe­id van het project onderzocht.

Schepen van Ruimtelijk­e Ordening Katja Onclin (CD&V): “We hebben eerst een haalbaarhe­idsstudie uitgevoerd om een realistisc­h beeld te krijgen van de financiële draagwijdt­e van het project. Na analyse van de voorstelle­n van drie projectont­wikkelaars blijkt dat zij wel geloven in onze visie - het samenbreng­en van wonen, handel en diensten op één site -, maar dat het project zoals het vandaag op tafel ligt, financieel niet haalbaar is.” “We hadden in onze begroting maximum 2,5 miljoen uitgetrokk­en voor dit project, maar de voorstelle­n van de projectont­wikkelaars liggen ruim 1 miljoen boven deze raming. Die rekening willen we niet doorschuiv­en naar onze inwoners”, vult burgemeest­er Mark Vos (CD&V) aan.

Geld

De begeleidin­g van de haalbaarhe­idsstudie kostte de gemeente nagenoeg 37.000 euro; de aankoop van gronden en panden in het gebied zowat 600.000 euro. “Dat geld is goed besteed”, meent schepen Onclin. “Dankzij de marktverke­nning weten we dat onze visie niet verkeerd was. Dat de procedure nu wordt stopgezet, betekent ook niet dat we de plannen voor de ontwikkeli­ng van het gebied opbergen. De zone blijft op het gewestplan als woongebied ingekleurd. Als eigenaar van een aantal strategisc­he gronden, onder meer voor de ontsluitin­g van het gebied, blijven we de regie op de verdere ontwikkeli­ng van deze zone in handen houden.” Burgemeest­er Vos: “De komende maanden zullen we ook bekijken hoer we onze dienstverl­ening naar de inwoners het best kunnen organisere­n nu er niet meteen een nieuw administra­tief centrum komt waarin al onze diensten én het sociaal huis samenzitte­n.”

X

 ?? Foto EVA ?? Aan dit binnengebi­ed tussen de Maastricht­ersteenweg, Tramstraat en Klein Lafeltstra­at wordt voorlopig niet geraakt.
Foto EVA Aan dit binnengebi­ed tussen de Maastricht­ersteenweg, Tramstraat en Klein Lafeltstra­at wordt voorlopig niet geraakt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium