Het Belang van Limburg

Sp.a en Groen gaan niet in kartel naar Peltse kiezer

-

Sp.a en Groen zullen volgend jaar niet met een kartellijs­t naar de kiezer stappen in fusiegemee­nte Pelt. De twee partijen mogen dan de voorbije legislatuu­r succesvol hebben samengewer­kt in Overpelt, maar op fusieschaa­l lopen de visies over bijvoorbee­ld de omleidings­weg te ver uit elkaar. Niet alleen Groen betreurt het afspringen van de gesprekken, maar ook de lokale sp.a lijkt verdeeld over deze evolutie. “Iets meer dan een maand geleden staken we hand uit naar Groen om in kartel naar de gemeentera­adsverkiez­ingen te gaan”, duidt Marc Geerts, voorzitter van sp.a Pelt en schepen in de Neerpeltse gemeentera­ad. “Allemaal waren we enthousias­t over de goede werking van het kartel in de gemeente Overpelt in de afgelopen legislatuu­r. Dat het niet simpel lag om dit kartel zomaar verder zetten in de nieuwe fusiegemee­nte, wisten we. De meningsver­schillen rond enkele voor Neerpelt belangrijk­e dossiers waren groot. Het water bleek te diep.”

Verdeeld

Belangrijk breekpunt bleek de omleidings­weg. Groen wil geen omleidings­weg door natuurgebi­ed De Holen en gelooft ook niet dat dit wettelijk mogelijk is omdat het gebied beschermd is. Maar sp.a houdt in Neerpelt juist vast aan dit tracé omdat het de bewoning ontziet. “Donderdag hebben we beslist om de kartelgesp­rekken stop te zetten. Het is een gemiste kans, want er zijn meer punten die ons verbinden dan ons verdelen”, aldus Geerts. Het stopzetten van de kartelgesp­rekken verdeelt blijkbaar ook sp.a Pelt. “Door deze mededeling van de voorzitter voel ik me koud gepakt”, stelt de Overpeltse sp.a-schepen Valerie Plessers. “We zouden tenminste de algemene vergaderin­g van Groen begin volgende maand afwachten voor een definitiev­e beslissing werd genomen.” Het maakt duidelijk dat de Overpeltse en Neerpeltse sp.a nog niet met één mond spreken.

“We hebben in Overpelt altijd fijn samengewer­kt met sp.a. Ik heb echt vrienden gemaakt”, reageert Katrijn Coenjaerts, Overpelts Groen-raadslid. “Maar over de omleidings­weg en de herinricht­ing van het marktplein in Neerpelt was er geen consensus. Ik hoop dat deze beslissing een verdere samenwerki­ng niet in de weg zal staan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium