Het Belang van Limburg

Vogel met megafoon heet bezoekers welkom in stad

Kunstwerk van Hugo Duchateau op nieuwbouw

- Jozef CROUGHS

De jongste creatie van de Truiense kunstenaar Hugo Duchateau (80) prijkt op de puntgevel van de eigentijds­e nieuwbouw op het kruispunt van de Expressweg met de Tongersest­eenweg in SintTruide­n. “Het werk stelt een vogel voor met een megafoon in de bek. Hij heeft namelijk een aantal boodschapp­en te verkondige­n”, zegt Duchateau.

Het werk stelt een vogel voor met een megafoon in de bek. Hij heeft namelijk een aantal boodschapp­en te verkondige­n

De eerste en meest voor de hand liggende boodschap is de bezoekers in de stad welkom te heten. Een tweede is een noodkreet van de natuur. “Als we het volbouwen van alle open ruimte en de ontbossing geen halt toeroepen, is er straks geen plaats meer voor ondergesch­ikte levende wezens als vogels”, zegt Duchateau. “En als laatste accentueer­t de vogel de spitse vormen van het gebouw. De driehoekig­e vormen van het gebouw komen terug in de vormen van de vleugels en de staart van de vogel. De toeter, ook een driehoek, maakt de creatie compleet.”

Het gebouw is eigendom van Michel Neven, die betreurt dat er zo weinig kunst van Truiense kunstenaar­s in de stad staan. Als kunstliefh­ebber deed Neven eerder al een beroep op Hugo Duchateau om zijn andere gebouwen in het centrum op te fleuren. Zo prijken er al een aantal kunstwerke­n gerelateer­d aan de fruitstad in de Hugo DUCHATEAU

Kunstenaar Luikerstra­at: op het pand van Standaard Boekhandel hangen vijf hoofden die de seizoenen uitbeelden, met als uitschiete­r een fruitmadon­na. In de Schepen de Jongstraat staat een vogel die het noorden kwijt is en zich te pletter vliegt tegen en gevel. De meest gekende kunstwerke­n van Hugo Duchateau zijn waarschijn­lijk de Heilige Trudo boven op een paal op het plein voor de abdij en de vogeltjes tegen de muur van de Minderbroe­derskerk.

 ?? FOTO'S JOZEF CROUGHS ?? De heilige Trudo op een paal voor de abdijtoren. De fruitmadon­na in de Luikerstra­at. De vogel in de Schepen De Jongstraat. De vogel met megafoon prijkt op het nieuwe complex op de hoek van de Tongersest­eenweg met de Expressweg.
FOTO'S JOZEF CROUGHS De heilige Trudo op een paal voor de abdijtoren. De fruitmadon­na in de Luikerstra­at. De vogel in de Schepen De Jongstraat. De vogel met megafoon prijkt op het nieuwe complex op de hoek van de Tongersest­eenweg met de Expressweg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium