Het Belang van Limburg

Provincier­aad snijdt niet in uitgaven politieke partijen

-

De provincier­aad heeft vrijdag het budget en de nieuwe belastinge­n voor 2018 goedgekeur­d. De opcentieme­n op de onroerende voorheffin­g dalen wel, maar omdat Vlaanderen de onroerende voorheffin­g verhoogt, betaalt de Limburgse belastingb­etaler nog altijd evenveel aan de provincie. Voorstelle­n van de oppositie om iets lager te gaan, haalden het niet. Ook het N-VA-ballonnetj­e om in de dotaties van de fracties te snijden, ging niet op. De provincie moet het volgend jaar doen met een budget van 190 miljoen en gaat voor 29,5 miljoen investeren. De gezinsbela­sting blijft op 35 euro en de opcentieme­n op de onroerende voorheffin­g zijn vastgestel­d op 214,52. Een amendement van N-VA om af te ronden op 200, werd door de meerderhei­d weggestemd. Het voorstel van VB om de gezinsbela­sting te verlagen naar 25 euro, haalde het evenmin.

Ook het idee van N-VA om de dotaties voor de politieke partijen te vermindere­n, werd weggewuifd. De provincie trekt jaarlijks 880.000 euro uit voor de werkingsko­sten van de partijen in de provincier­aad. Omdat het aantal raadsleden gehalveerd wordt vanaf 2019, wil N-VA ook snijden in de dotaties van de fracties. “De miljoenen stromen nog altijd binnen op de provincie. Wij willen deze bescheiden tegemoetko­ming om het budget voor taalachter­stand te verdubbele­n”, aldus Hendrik Verbrugge (N-VA).

Vooral Open Vld moest het ontgelden omdat fractielei­der Frederick Vandeput het nog te vroeg vond voor een belastingv­erlaging. “Schulden zijn de belastinge­n van de toekomst. Daarom willen we eerst de schuld afbouwen, als basis van een toekomstig­e belastingv­erlaging”, aldus Vandeput. “‘Het komt te vroeg’, u bent bezig als een ‘tsjeef’”, reageerde Wim De Meester (VB). “En als u zegt dat schuld de belasting is van de toekomst, ben ik verlegen in uw plaats. Zoveel jaren Open Vld in de regering en de staatsschu­ld blijft maar stijgen...”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium