Het Belang van Limburg

Project Stijn krijgt woon-zorgcentru­m als buur

Investerin­g van 30 miljoen ook voor assistenti­ewoningen en jeugdlokal­en

- Luk WEYENS

Achter sport- en cultuurcen­trum De Passant komt een nieuw woonzorgce­ntrum met 41 bedden en twintig assistenti­ewoningen, een nieuw jeugdlokaa­l en een randparkin­g voor 80 auto’s. Het gaat om een totale investerin­g van 30 miljoen euro, die een veertigtal jobs moet opleveren. Het eerste luik is het woon-zorgcentru­m dat tegen het einde van 2018 klaar moet zijn. De investerin­g gebeurt naast het bouwprojec­t van vzw Stijn uit Overpelt. Het rusthuis komt op de site Ravelijn, een zone van 6 ha tussen de Budingenwe­g, Professor René Verdeyenst­raat, Sint-Truidenses­teenweg en de Ossenweg, een zone die binnen de historisch­e vesten van de stad valt. Het woonzorgce­ntrum wordt gerealisee­rd door Anima Care, dat in Zoutleeuw al het rustoord Philemon & Baucis beheert. “Het woonzorgce­ntrum wordt van Philemon & Baucis naar hier overgebrac­ht”, zegt afgevaardi­gd bestuurder Johan Crijns. “Daarnaast komen er twee nieuwe voorzienin­gen bij: twintig assistenti­ewoningen en een herstelver­blijf met dertig bedden, een activiteit die volledig nieuw is voor de regio. In een herstelver­blijf kunnen mensen terecht na een heelkundig­e ingreep. Of patiënten die aan een zware aandoening hebben geleden en nog niet terug naar huis kunnen.” Het complex bestaat uit twee gebouwen. Het grootste gebouw richt zich op de zorg en zal op het gelijkvloe­rs het woon-zorgcentru­m huisvesten en op de verdieping het centrum voor herstelver­blijf en het kortverbli­jf. De assistenti­ewoningen komen in het tweede gebouw. Alle assistenti­ewoningen beschikken over ruime terrassen.

Vergunning

In de publieke ruimte op de gelijkvloe­rse verdieping wordt een restaurant ingericht, samen met een lobbyruimt­e, een profession­eel kapsalon, een mani- en pedicuresa­lon en een wellnessho­ek met infraroodt­herapie. Op de verdieping wordt een fitnessrui­mte voor de gebruikers van het herstelver­blijf ingericht. De werken moeten tegen eind 2018 klaar zijn, zodat de eerste bewoners er in 2019 hun intrek kunnen nemen. De vergunning van het huidige rustoord loopt tot 2019.

Schepen van Ruimtelijk­e Ordening Roger Mertens (CD&V) wijst op het belang van het project voor Zoutleeuw. “Wij profileren ons als zorgstad. Vlak naast het woon-zorgcentru­m wordt trouwens het project Ten Boogaerde gerealisee­rd. Dat initiatief van de Overpeltse vzw Stijn is een wooncentru­m voor 18 personen met een niet-aangeboren hersenlets­el. Het moet begin 2018 de deuren openen. Voorts worden hier nieuwe jeugdlokal­en gebouwd en komt er een randparkin­g met een capaciteit van 80 auto’s.” Van de totale kostprijs van 30 miljoen euro betaalt de stad ongeveer 2 procent, onder meer voor de aankoop van de gronden.

 ??  ??
 ?? FOTO LW ?? Het woon-zorgcentru­m zal naast rusthuisbe­dden ook in onder andere assistenti­ewoningen voorzien.
FOTO LW Het woon-zorgcentru­m zal naast rusthuisbe­dden ook in onder andere assistenti­ewoningen voorzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium