Het Belang van Limburg

Protest tegen vrachtverk­eer Tongersewe­g zwelt aan

Maandag eindelijk overleg tussen Riemst en Maastricht

- Eddy VANDOREN

De gemeenten Riemst en Maastricht zitten maandag rond de tafel over de verkeerssi­tuatie op de Tongersewe­g, het verlengde van de Maastricht­ersteenweg in Vroenhoven. De smalle baan verbindt niet alleen Maastricht met Tongeren maar is ook de kortste weg tussen de snelwegen A2 en E313, waardoor de weg veelvuldig gebruikt wordt door vrachtverk­eer. Het protest hiertegen groeit met de dag, zeker nu het stadsbestu­ur van Maastricht de intentie heeft om de weg her in te richten en de talrijke laanbomen te kappen. Meer dan vijfhonder­d mensen tekenden de petitie tegen het vrachtverk­eer in Maastricht West ondertusse­n al. “Het college van de gemeente Maastricht wil nu zelfs de bomen op de Tongersewe­g gaan kappen om de weg geschikter te maken voor deze stroom aan dieselstok­ers”, luidt het bij de initiatief­nemers. “Jammer, want wij denken dat het ook heel anders kan.”

Bij de onderteken­aars natuurlijk veel bezorgde Maastricht­enaren, maar ook inwoners van over de grens. Zij klagen steen en been over onveilige toestanden, een constante geluidsove­rlast en trillingen die niet alleen schade aan woningen toebrengen maar ook tot gezondheid­sproblemen leiden. Het plan van de stad Maastricht om het wegdek tussen de grens met Riemst en de stadsbegra­afplaats van een nieuwe geluidsarm­e en trillingvr­ije fundering te voorzien, werd op hoongelach onthaald op recente informatie­vergaderin­gen. Nu blijkt dat wethouder Aarts ook de vele laanbomen wil kappen is het protest nog toegenomen.

Verbod

“Enkel een volledige afsluiting voor het zware vrachtverk­eer is een optie. Pas dan wordt onze straat weer leefbaar en veilig”, verwoordt mevrouw den Broeder van het actiecomit­é. “Dat geldt trouwens ook voor de andere uitvalsweg­en in het westelijke deel van de stad: de Brusselsew­eg, Cannerweg en Bosscherwe­g. Alleen het bestemming­sverkeer zou hierop toegelaten mogen worden, terwijl het overige zware verkeer via Maasmechel­en en Luik moet afgeleid worden.”

Van Vlaamse kant werd enkel de Afdeling Wegen en Verkeer (AWV) geïnformee­rd over de

burgemeest­er Mark VOS plannen tot herinricht­ing van de Tongersewe­g. Daar ziet men een volledige afsluiting van de weg voor zwaar verkeer niet zitten, want dan zou ook de Maastricht­ersteenweg op Belgische grondgebie­d moeten volgen. Een nachtelijk verbod valt eventueel wel te overwegen, luidt het bij AWV. De gemeente Riemst – toch rechtstree­ks betrokkene in het verhaal – wist tot voor kort van niets. Daarin komt nu veranderin­g. “Maandag 27 november gaan we aan tafel zitten”, bevestigt burgemeest­er Mark Vos. “Dan zullen we voor het eerst te horen krijgen wat de plannen van onze buren zijn. We zijn erg benieuwd.”

Maandag zullen we voor het eerst te horen krijgen wat de plannen van onze buren zijn. We zijn erg benieuwd

 ?? FOTO EVA ?? Maandag zitten Riemst en Maastricht aan tafel om over de kwestie te overleggen.
FOTO EVA Maandag zitten Riemst en Maastricht aan tafel om over de kwestie te overleggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium