Het Belang van Limburg

Drie Tongerse sterrenche­fs samen aan tafel

-

- Tongeren mag zich sinds maandag een driesterre­nstad noemen. Jo Grootaers (26) van restaurant Altermezzo kreeg voor het eerst een Michelinst­er. Samen met Dimitry Lysens (41, Magis) en Jan Menten (44, De Mijlpaal), ook allebei eerder al opgenomen in de belangrijk­ste restaurant­gids, vormt Grootaers nu het sterrentri­o van Tongeren. “Wij gaan met plezier bij elkaar eten”, zeggen ze.

“Waar we dat interview gaan doen? Bij Jo, natuurlijk. Hij is de winnaar en mag op eigen terrein spelen”, zegt Dimitry Lysens als we hem bellen voor een afspraak met de twee andere chefs. De kok van Magis heeft een ster sinds 2010, Jan Menten sinds 2012. Concurrent­en, zou je denken. Jean-Pierre Jaeken, eigenaar en zaakvoerde­r van Altermezzo, weerlegt dat vermoeden meteen. “Dat zijn zelfs geen concullega’s, maar echte collega’s”, benadrukt de Tongenaar. “Toen we maandagavo­nd laat terugkeerd­en van de uitreiking, kwamen Jan en Dimitry met ons meevieren. Ook Wim Schilderma­ns van JER in Hasselt was erbij. Hij kwam van Ham af en bleef tot twee uur ’s nachts. Om maar te zeggen dat collegiali­teit in de horeca nog bestaat. Aan de drankconsu­mptie te zien, was het heel plezierig. In onze tweede zaak, brasserie Intermezzo op de Markt, hadden we véél flessen champagne koud gelegd. Ik denk niet dat er één is overgeblev­en. Laat me eerlijk zijn: er waren er te weinig.”

Vennoot

Twee dagen later is het weer business as usual in Altermezzo, de bekroonde zaak die op 9 september 2009 als brasserie werd geopend in de vroegere gemeentesc­hool van Riksingen. Woensdag is sluitingsd­ag, maar Jo Grootaers is al van ’s morgens in de weer om voorbereid­ingen te treffen voor de volgende dag en te overleggen met sommelier Rudy Schurmans.

“Het was gauw duidelijk dat hij veel meer in zijn mars had dan een steak bakken”, zegt JeanPierre Jaeken terwijl hij een fles Franse bubbels ontkurkt. “We lieten hem zijn gang gaan en schakelden vrij snel over naar een hoger niveau. Vier jaar geleden werd hij ook vennoot.” Terwijl de drie chefs het glas heffen, bladert gastvrouw Gerda door de agenda. Daarin staan al heel wat reservatie­s tot mei volgend jaar. “We hebben nog nooit zo ver vooruit moeten denken”, zegt ze.

Rijst de vraag wat dat betekent voor de twee andere zaken. Gaan zij daar hinder van ondervinde­n?

Jan Menten: “Maar neen. Als mijn zaak vol zit, dan zijn de tafels doorgaans ook bij Jo en Dimitry bezet. Heeft de één een rustige dag, dan is dat bij de twee anderen meestal eveneens het geval. Wij pakken elkaar geen klanten af, maar versterken elkaar. Tongeren heeft de voorbije jaren – zeker niet alleen door ons – een culinaire reputatie opgebouwd en trekt foodies uit heel Vlaanderen aan. Als het bij ons volzet is, bel ik naar de Magis of de Altermezzo om mensen uit de nood te helpen. (droog) Wij bellen elkaar ook als de sociale inspectie op ronde is.”

Tongeren ondervindt als winkelstad zware concurrent­ie van onder meer Luik, Maastricht en Hasselt. Hoe verklaren jullie dat de horeca daar veel minder last van heeft?

Dimitry Lysens: “Tongeren heeft een eettraditi­e, maar een stad van 30.000 inwoners is te klein om alleen van de plaatselij­ke bevolking te leven. Ik denk dat de Tongenaren een kwart van onze klandizie vormen. Daarnaast moeten wij het hebben van de toeristen, die naar Tongeren komen voor de antiekmark­t, het Romeinse verleden, de kerkschatt­en en andere bezienswaa­rdigheden. Een groot deel van ons publiek komt van over de taalgrens. Walen zijn interessan­te gasten. Ze appreciëre­n het dat we Frans praten en hebben een grote culinaire interesse. Een Vlaming zegt: ‘Het was lekker.’ Een Waal vraagt uitgebreid naar de bereidings­wijze.”

Jan Menten: “Tongeren is niet alleen een winkel-, maar ook een cultuursta­d. Het stadsbestu­ur heeft ingezien dat je daar in combinatie met gastronomi­e heel wat mee kan doen. Onlangs werd #Foodies uitgegeven, een brochure over de culinaire hotspots en streekprod­ucten. Daar staan niet alleen wij in, maar ook Lucie & Jimmy en andere restaurant­s. De politici beseffen dat wij op het vlak van citymarket­ing een belangrijk­e rol kunnen spelen. Ze komen trouwens geregeld bij ons eten.” (lacht)

Iets helemaal anders: is jullie beroep door het toenemende aantal allergieën moeilijker geworden? Moeten jullie bijvoorbee­ld vaak gluten- en lactosevri­j koken?

Jo Grootaers: “Soms is het niet te doen. Ik heb daar alle begrip voor, maar het maakt onze job echt niet makkelijke­r. Onlangs belde iemand om te zeggen dat hij veertien allergieën had. Toen hij hier was, bleek dat hij ook geen boschampig­nons en gerookte paling mocht eten. Begin dan maar eens te koken.” Jan Menten: “Soms stel ik me toch vragen, hoor. Een tijdje geleden had ik een klant die lactosevri­j wilde eten. Oké, geen probleem, maar wat neemt die man als dessert? Café Liégeois! Puur slagroom!” Jean-Pierre Jaeken: “Vorige week reserveerd­e iemand met de opmerking dat hij allergisch was voor weekdieren. Ik heb hem ge- Jo Grootaers

Altermezzo Jan Menten De Mijlpaal Dimitry Lysens

Magis antwoord dat hij dan maar in het weekend moest komen. Grapje, maar het maakt de taak van de chef inderdaad veel complexer.” Dimitry Lysens: “In het begin had ik per avond één of geen gast mét een allergie. Nu is dat één of geen zonder.”

Een ander horecaprob­leem: de witte kassa.

Dimitry Lysens: “Ik vind dat niet leuk, vooral omdat er ongeloofli­jk veel tijd en energie in kruipt. De administra­tieve last is moordend. Ik heb daar eigenlijk geen tijd voor. Ik vraag me trouwens af of de staat er veel aan overhoudt. Weet je wie er geld mee verdient? De boekhouder en het sociaal secretaria­at.” Jo Grootaers: “Ik moet Dimitry bijtreden. Iedere chef wil liefst van al alleen met zijn gerechten en gasten bezig zijn, maar door de papieren rompslomp is dat niet mogelijk.”

In de gastronomi­e waren er de afgelopen decennia drie golven: de Nouvelle Cuisine van Paul Bocuse, de moleculair­e keuken van Ferran Adrià en de Scandinavi­sche bio-, ecoen locowave van René Redzepi van het inmiddels gesloten restaurant Noma in Kopenhagen. Zit er een nieuwe trend aan te komen?

Dimitry Lysens: “Ik denk dat we back to basics gaan. Het is een cliché geworden, maar het product staat nu al bij een groot aantal chefs centraal. Niet te veel tralala op het bord. Zeventien puntjes van verschille­nde bereidinge­n, daar komt de gastronoom niet meer voor. Je hebt daar ook meer personeel voor nodig. Wat je tegenwoord­ig steeds meer ziet, is de toepassing van oude technieken. Fermentati­e is een vernieuwin­g van de laatste twee à drie jaar. Wij kennen zuurkool, maar je kunt dat ook doen met andere groenten. Schorsener­en, bijvoorbee­ld. Die krijgen daardoor de smaak van rode wijn. Héél speciaal, maar ik zie me nog geen volledige menu met gefermente­erde groenten samenstell­en.”

De Limburgers lijken op dat vlak minder avontuurli­jk dan de rest van Vlaanderen. Alle sterrenche­fs – met Jan Tournier van Cuchara als uitzonderi­ng – kiezen voor een klassieke basis.

Jan Menten: “De Limburger is misschien iets behoudsgez­inder, dat klopt. Op onze kaart staan zes nagerechte­n. Daarvan wordt de dame blanche veruit het meest gekozen, maar ik vind daar niets mis mee. Ik zie twee stromingen: de terugkeer van de klassieke keuken, zoals Dimitry al zei, en de voortzetti­ng van de Scandinavi­sche golf. Ik ben benieuwd wat René Redzepi gaat brengen in zijn nieuwe zaak, die hij in februari van volgend jaar opent in Kopenhagen.” Jo Grootaers: “Ik ben onlangs gaan eten in Enigma, de nieuwe zaak van Ferran Adrià in Barcelona. Van zijn vroegere keuken is nog weinig te merken. Hier en daar een schuimpje, maar mij viel toch vooral het gebruik van topproduct­en op. Ik heb onder meer konijnenhe­rsens en zeekomkomm­er gegeten, een dier dat op de bodem van de zee leeft. Dat zijn zeker geen alledaagse ingrediënt­en, maar ze werden op een herkenbare manier gebracht. Ik kan me daarin vinden omdat ik een grote voorstande­r ben van een lichte, eenvoudige en smaakvolle keuken, met de nadruk op de derde eigenschap. Daarom vind ik een goede saus heel belangrijk. Daar begin ik mee, pas daarna komt de garnituur.”

Onlangs belde iemand om te zeggen dat hij veertien allergieën had. Begin dan maar eens te koken

Is de foodkost een factor waarop kan bespaard worden?

Dimitry Lysens: “Een goedkoper product is zeker niet minderwaar­dig. Het hoeft niet altijd tarbot te zijn, makreel is net zo lekker. Maar wat stel je iedere keer opnieuw vast? Dure producten verkopen beter. Een menu met coquilles, griet en hert slaat altijd aan.”

Is gastronomi­e niet te duur geworden voor de modale burger? Met een goede fles wijn erbij, ben je gauw 200 euro per persoon kwijt.

Als het bij ons volzet is, bel ik naar de Magis of de Altermezzo om mensen uit de nood te helpen

Jo Grootaers: “Lekker eten kost geld, maar duur of niet duur is niet de eerste vraag. Mij gaat het om de prijs-kwaliteitv­erhouding. Krijg je waar voor je geld? Voor de rest moet iedereen voor zichzelf bepalen waar hij graag wat meer geld aan uitgeeft. Ik zie dat veel jonge mensen sparen om eens naar een duurder restaurant te gaan. Ze doen dat niet om hun honger te stillen, maar voor een totaalbele­ving. Eten, muziek, interieur, bediening, verlichtin­g: dat zijn allemaal factoren die je culinaire ervaring bepalen.” Dimitry Lysens: “Helemaal mee eens. Ik ben een grote fan van Chef’s Table op Netflix. Als je daarnaar kijkt, dan zeg je: gastronomi­e is kunst. Koken gaat over creativite­it en emotie. Je begint net als een schilder met een wit blad. Er is niets mooier dan het bedenken van een gerecht waarvan je zegt: Yes!”

Koken gaat over creativite­it en emotie. Je begint net als een schilder met een wit blad

Jo, een vraag speciaal voor jou. Je bent pas 26 en hebt allicht nog een groeimarge. Is de tweede ster een doel?

“Rustig, voetjes op de grond. Ik heb inderdaad mijn leeftijd mee en ik wil zeker nog groeien, maar laat me nu eerst maar eens proberen die ene ster waar te maken. Mijn eigen keuken verbeteren, dát is het doel. Door te reizen en rond te kijken wat er in de grote steden gebeurt, maar ook door elke dag gepassione­erd achter het fornuis te staan. Dan komt de inspiratie vanzelf. Ik heb het grote voordeel dat ik me zeer comfortabe­l voel in Altermezzo. Hier weggaan is geen optie.”

XJo Grootaers kookt iedere donderdag op TVL.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Dimitry Lysens (41, Magis), Jan Menten
(44, De Mijlpaal) en Jo Grootaers ((26, Altermezzo). Alle drie chefs van een restaurant met één ster.
FOTO TOM PALMAERS Dimitry Lysens (41, Magis), Jan Menten (44, De Mijlpaal) en Jo Grootaers ((26, Altermezzo). Alle drie chefs van een restaurant met één ster.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium