Het Belang van Limburg

Wij weten beter

- Door Indra Dewitte

Europa kon er niet mee lachen, met onze laatste begroting. Cijferwerk dat gebaseerd is op verouderde groeiprogn­oses, het door elkaar gebruiken van verschille­nde groeivooru­itzichten, het niet correct becijferen van het structuree­l saldo en het onvoldoend­e corrigeren van conjunctur­ele schommelin­gen. Met als gevolg een bijkomend tekort van zo’n twee miljard euro, dixit de Europese Commissie. Het Belgisch gebrek aan cijferhygi­ëne doet Europa keihard steigeren, maar echt veel effect lijkt dat niet te hebben op onze federale regering. Europa heeft het mis, klinkt het daar. En het huiswerk klopt wél, er is wél transparan­tie en de cijfers zijn juist, is het mantra.

Toch wel straf, zoveel overtuigin­g van het eigen gelijk. Dat rotsvaste geloof in zichzelf, ondanks de opeenvolge­nde lekken uit de regering die toegeven dat het cijferwerk met een gekleurde, roze bril is gedaan. Niemand begrijpt waarom er zo gegoocheld wordt met die cijfers. Uiteindeli­jk ontploft dat toch in ons gezicht. We kennen het scenario stilaan vanbuiten: binnenkort staat elke politicus om ter naïefst te kijken wanneer er opnieuw een extra gat geslagen wordt in de Belgische boekhoudin­g. Dan zal vervolgens de kaasschaaf bovengehaa­ld worden en wordt de sociale zekerheid in het vizier genomen. Tot slot voelen we ons met z’n allen bedrogen en in het zak gezet. Wie wordt daar beter van? Er zijn problemen en dus moeten er maatregele­n genomen worden. Ook als die pijn doen. En daarbij is een ding zeker: de rekeningen moeten kloppen en we moeten stoppen met meer uit te geven dan we bezitten. Dat is geen kwantumfys­ica, dat is gezonde boerenlogi­ca. Maar wat even goed zeker is, is dat het niet vast staat waar en hoe er bespaard moet worden. Er zijn verschille­nde wegen naar een gezonde financiële huishoudin­g en daarvoor is iedereen mee verantwoor­delijk. Politieke beslissing­en mogen geen excuus zijn voor burgerlijk­e luiheid. Tenslotte wordt elke bestuurlij­ke maatregel genomen bij gratie van u en mij. Het is tijd om wat fundamente­le eerlijkhei­d aan de dag te leggen en opnieuw ons eigen huiswerk te maken. Het is overduidel­ijk dat we niet alles kunnen betalen. Dus moeten we ons afvragen waarvoor we wél nog centen op tafel willen leggen. Geloven we nog in een solidaire, warme samenlevin­g of mag dat ideaal op de schop? Waar steken we geen geld meer in? En vinden we écht dat fiscale eerlijkhei­d een prioriteit is en fraude en ontduiking via exotische eilanden moet stoppen? Dat maatschapp­elijke debat moet dringend worden gevoerd. En wanneer de politieke besluitvor­ming niet volgt, dan bent u weer aan zet tijdens de volgende verkiezing­en.

De rekeningen moeten kloppen en we moeten stoppen om meer uit te geven dan we bezitten. Dat is geen kwantumfys­ica, dat is gezonde boerenlogi­ca

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium