Het Belang van Limburg

Waarom onze lonen niet stijgen

Econoom Christophe Van Canneyt over het Grote Mysterie

- Dominiek CLAES

Afscheidne­mend voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve (Fed) noemde het onlangs het ‘inflatiemy­sterie’. Het hele leger van economen breekt er zich het hoofd over: hoe komt het toch dat de werklooshe­id zo sterk daalt en dat de lonen toch nauwelijks stijgen? Met als gevolg dat ook de inflatie relatief beperkt blijft. Christophe Van Canneyt, hoofdecono­om van Puilaetco Dewaay, heeft het antwoord klaar: “De belangrijk­ste reden is de demografie.” Christophe Van Canneyt, die zelden verlegen zit om een straffe uitspraak, was de afgelopen week te gast bij het kantoor van Puilaetco Dewaay in Hasselt, om er de economisch­e gang van zaken in de wereld tegen het licht te houden. Samen met Janet Yellen en andere economen stelt ook hij een merkwaardi­ge evolutie vast. “In de Verenigde Staten, Japan en de meeste Europese landen daalt de werklooshe­id sterk”, stelt Van Canneyt vast. “Dat is te danken aan de economisch­e motor die eindelijk weer op toerental komt. Tien jaar hebben we nodig gehad om de voorbije crisissen te boven te komen. De werklooshe­id daalt zo sterk dat bedrijven de grootste moeite ervaren om hun vacatures in te vullen. Volgens de traditione­le Phillipscu­rve zou dat steevast moeten leiden tot hogere lonen, en bijgevolg ook tot een stijgende inflatie omdat mensen met een hoger loon meer gaan consumeren. Maar wat zien we? Afgezien van een paar uitzonderi­ngen gaan de lonen nauwelijks omhoog en blijft de inflatie in de meeste westerse landen erg beperkt.”

Centrale banken

De vaststelli­ng is des te vreemder omdat de centrale banken wereldwijd zo’n 15 triljard dollar (met eenentwint­ig nullen ) in de economie hebben gepompt om de inflatie op te trekken tot het zo heilige niveau van 2 procent. “Zonder noemenswaa­rdig resultaat. De economen trekken zich de haren uit het hoofd”, zegt Van Canneyt. “De traditione­le recepten blijken niet meer te werken. Sommigen argumenter­en dat we zonder de enorme geldpomp van de centrale banken op een deflatie hadden afgesteven­d. We zullen het nooit weten.”

“Maar hoe dan ook: als de economie goed draait en de werklooshe­id daalt, zou je toch denken dat werkgevers een hoger loon veil hebben om mensen aan te trekken of aan boord te houden. In Japan heeft de regering zelfs aan de vakbonden gesmeekt om hogere looneisen te stellen. Zonder resultaat. Vandaar dat de centrale banken zo aarzelen om de rente op te trekken. Zij vrezen daardoor de herstellen­de economisch­e groei bij een aanhoudend lage inflatie te fnuiken.”

Demografie

De toenemende vergrijzin­g van de bevolking is volgens Van Canneyt één van de belangrijk­ste verklaring­en voor het fenomeen. “De duur betaalde werknemers die nu massaal met pensioen gaan worden vervangen door goedkopere jonge krachten. In Japan is dat een

fenomeen dat al een tiental jaar aan de gang is. En dat maken wij nu ook mee.”

Maar er spelen volgens Van Canneyt nog andere factoren een rol. “Zo wordt wereldwijd een dalende syndicalis­eringsgraa­d vastgestel­d. Steeds minder werknemers worden lid van een vakbond. En daardoor klinkt de roep om een hoger loon ook minder hard.” Een derde factor is de vrij lage groei van de arbeidspro­ductivitei­t. Werkgevers kunnen het niet maken om hogere lonen toe te kennen als dat niet gecompense­erd wordt door een hogere productivi­teit. Want dat snijdt in hun winstmarge­s.” Specifiek voor de VS denkt Van Canneyt ook aan de groeiende plaag van drugsgebru­ik: “Die mensen hebben ‘andere prioriteit­en’ aan hun hoofd dan normale consumptie.”

Heilige huisjes

Volgens Van Canneyt bewijzen dat soort evoluties dat ook de economen hun traditione­le denkkader moeten aanpassen aan de snel veranderen­de wereld. “Is een inflatieni­veau van twee procent wel zo ideaal? Moeten we daar langer aan vasthouden? In de elektronic­awereld zijn dalende prijzen de normaalste zaak van de wereld. Denk ook maar aan prijzen van zonnepanel­en. Ik merk dat voorts heel wat gepensione­erden, ondanks een redelijk pensioen, tegenwoord­ig voor Aldi en Lidl kiezen. Zij kunnen best leven met lagere prijzen”, gooit hij een nieuwe knuppel in het hoenderhok van de economen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? “De belangrijk­ste reden voor de niet stijgende lonen is de demografie”, zegt econoom Christophe Van Canneyt.
FOTO BELGA “De belangrijk­ste reden voor de niet stijgende lonen is de demografie”, zegt econoom Christophe Van Canneyt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium