Het Belang van Limburg

DEBUTANT BESLIST MET STRAFSCHOP

KRC Genk uitgereken­d via strafschop­pen naar kwartfinal­es

-

Wie zei daar dat KRC Genk met een strafschop­pencomplex kampt? De drie missers (op drie) in de competitie werden gisteren even richting vergeethoe­k getrapt tijdens de kwalificat­ie voor de kwartfinal­es van de beker. Ingvartsen maakte op KV Mechelen niet alleen gelijk vanop de stip (1-1), een vijf op vijf tijdens de beslissend­e strafschop­penreeks hielp Racing een ronde verder. “Hopelijk hebben we niet al ons kruit in één keer verschoten”, straalde coach Albert Stuivenber­g.

Marnik GEUKENS

Met Malinovsky­i als meest defensieve middenveld­er, Khammas als linksachte­r en Zhegrova voor het eerst aan de aftrap als rechtsbuit­en, kwam Genk opvallend fris uit de startblokk­en. Pozuelo deed na amper twee minuten waar zondag geen enkele ploegmaat in anderhalf uur in geslaagd was: hij borstelde een balletje tussen de palen. Coosemans reageerde knap en mocht een minuut later al zijn vuisten ballen: Pedersen mocht een vrijschop van Rits zomaar van dichtbij afronden (1-0).

Domme Malinovsky­i

Een mokerslag, waarvan de bezoekers verrassend snel herstelden. Want nog eens twee minuten later stond de match alweer helemaal op zijn kop. Uitblinker Pozuelo zette Buffel alleen voor doel en El Messaoudi trok de Genkse kapitein tegen de grond. Rood én strafschop, zowaar onhoudbaar omgezet door Ingvartsen (1-1).

Even na het half uur bracht Malinovsky­i de wedstrijd echter helemaal in evenwicht. Oerdom was zijn reactie na een eerder akkefietje met Bandé. De achterwaar­tse paardensta­mp raakte de Burkinees amper, maar was zó opzichtig dat hij een rode kaart rechtvaard­igde. “Ik moet de beelden nog zien, maar je mag de scheidsrec­hter nooit in de mogelijkhe­id stellen om rood te trekken”, vond coach Stuivenber­g. “Gelukkig loopt dit goed af, maar het heeft wel enorm veel energie gekost. Er zullen naar zaterdag toe tal van spelers onzeker zijn, dat zie ik nu al in de kleedkamer.”

Geblesseer­de ref(s)

De verkleumde toeschouwe­rs moesten zich na een fletse tweede helft opwarmen aan verlenging­en. Daarin bleef Genk domineren, Ingvartsen strandde op aangeven van de ingevallen Benson opnieuw op Coosemans. Nee, de opwinding moest van elders komen. Van een acute blessurela­st bij het scheidsrec­hterskwart­et bijvoorbee­ld. Nadat vierde ref Nicolas Laforge de geblesseer­de lijnrechte­r Tom Dens had afgelost, greep op het eind van de eerste verlenging ref Dierick plots naar de hamstrings.

Zijn vervanging bleek bij de start van de tweede verlenging onafwendba­ar. Enkele honderden thuisfans staken enthousias­t de hand op bij de vraag van de stadionomr­oeper of er nog een scheidsrec­hter aanwezig was. Uiteindeli­jk was hét applaus van de avond voor de moedige Luc Bosmans, die met overgewich­t en op witte sneakers zijn opwachting maakte als lijnrechte­r en meteen uitpakte met een flukse opwarming. Jobhopper Laforge maakte het slotkwarti­er vol als scheidsrec­hter.

Koele kikker Zhegrova

Strafschop­pen bleken onafwendba­ar en in die penaltyser­ie zorgde Pozuelo bijna voor enkele Genkse hartstilst­anden. Zijn panenka werd bijna nog gered door de opverende Coosemans. “Deze had ik helemaal niet verwacht”, haalde ook Albert Stuivenber­g de schouders op. “Het belangrijk­ste was wel dat hij zat.” Het strafschop­pencomplex ging overboord. Vukovic stopte de inzet van Kawaya en nadat ook Ingvartsen (voor de tweede keer), Schrijvers (na twee missers in de competitie) en Aidoo scoorden, kwam alle druk op de 18-jarige schouders van Edon Zhegrova terecht. IJskoud en met flair zette hij Coosemans op het verkeerde been: 4-5 en Genk naar de kwartfinal­es.

“Het is een lefgozertj­e”, glimlachte coach Stuivenber­g. “Een Kosovaars straatvech­tertje, dat durf legt in zijn spel. Iets wat deze ploeg vaak mist. Natuurlijk zat hij er helemaal door na 120 minuten. Maar dat kon hem niet tegenhoude­n.”

Aidoo geschorst

Stuivenber­g toonde zich heel tevreden met de kwalificat­ie en de totale overgave op en naast het veld. “Zo hebben we samen met de supporters deze horde kunnen nemen.” Veel minder te spreken was hij over de gele kaart die Joseph Aidoo nog kreeg tijdens de strafschop­penreeks. Na zijn kaart in de eerste ronde op Cercle Brugge zijn tweede van het bekertorno­oi, waardoor de centrale verdediger de kwartfinal­e mist.

“Dat was volledig onterecht”, foeterde Stuivenber­g. “Aidoo vierde zijn penaltytre­ffer en werd bestormd door enkele Mechelse spelers. Hij heeft niets verkeerd gedaan, dat heb ik de scheidsrec­hter ook verteld.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium