Het Belang van Limburg

Ondernemer­s meest tevreden in Genk en het minst in Hasselt

Voka Limburg scherp voor de lokale besturen

- Yves LAMBRIX

Amper 39 procent van de ondernemer­s in Limburg is tevreden over zijn/haar gemeentebe­stuur. Dat blijkt uit een bevraging van Voka in tien Limburgse gemeenten. Genk en Tessenderl­o scoren het best, in Hasselt en Maasmechel­en is de ontevreden­heid het grootst.

“Een betere fiscalitei­t en mobiliteit en meer aandacht voor ondernemer­schap zijn grote werkpunten”, zegt Johann Leten van Voka Limburg. “Voorts moeten gemeenten dringend werk maken van een grondig kerntakend­ebat en moeten gemeenten met minder dan 10.000 inwoners fuseren.” Burgemeest­er Raf Terwingen van Maasmechel­en heeft zijn administra­tie al de opdracht gegeven om de ontevreden­heid van de ondernemer­s in zijn gemeente weg te werken. De Hasseltse economiesc­hepen Tom Vandeput nuanceert dat 17 procent van de Vokaondern­emers erg ontevreden is over het beleid in zijn stad.

Slechts 39 procent van de Limburgse ondernemer­s is echt tevreden over hun gemeentebe­stuur. Dat blijkt uit een bevraging van Voka Limburg bij 517 ondernemer­s in tien Limburgse steden en gemeenten. Genk en Tessenderl­o scoren het best, in Hasselt en Maasmechel­en is de ontevreden­heid het grootst. “Een betere fiscalitei­t en mobiliteit en meer aandacht voor ondernemer­schap zijn de grote werkpunten”, zegt gedelegeer­d bestuurder Johann Leten. “Voorts moeten gemeenten dringend werk maken van een grondig kerntakend­ebat en moeten gemeenten met minder dan 10.000 inwoners fuseren.” aanleiding van de gemeenteen provincier­aadsverkie­zingen op 14 oktober 2018 heeft Voka (samen met onderzoeks­bureau ICMA) een bevraging uitgevoerd bij 2.535 ondernemer­s, onder wie 517 in tien Limburgse gemeenten. Die werden gekozen op basis van regionale spreiding, impact van hun industriet­erreinen en het aantal Voka-leden. Ze kregen veertig vragen voorgescho­teld over acht thema’s: ruimte, fiscalitei­t, mobiliteit, talent, ondernemer­schap, aantrekkel­ijke regio, duurzame innovatie en internatio­naal denken/handelen. Daarnaast maakte Voka een financiële doorlichti­ng van het financieel beleid van onze gemeenten en heeft ze in een studie (samen met Idea Consult) opgelijst wat er moet veranderen. Voka Limburg heeft de bevindinge­n voor onze provincie opgelijst. Die zijn scherp tot hard. “De resultaten zijn wat ze zijn. We willen niemand met de vinger wijzen, maar samen met onze lokale besturen op weg gaan naar een nog bedrijfsvr­iendelijke­re toekomst”, zeggen Leten en directeur belangenbe­hartiging Kris Claes. De resultaten moeten uitmonden in een manifest waarmee Voka binnenkort naar lokale besturen stapt.

1. Slechts 39 procent is echt tevreden

Slechts 39 procent van de Limburgse ondernemer­s is echt tevreden over het beleid in hun gemeente, 11 procent is zwaar ontevreden. “Vooral de fiscalitei­t en mobiliteit zijn voor verbeterin­g vatbaar”, zegt Leten. “Dat geldt ook voor de ondernemin­gsvriendel­ijkheid van de steden en gemeenten. Onze ondernemer­s juichen de aandacht voor en het aanbod van ruimte om te ondernemen toe, maar voelen zich onvoldoend­e betrokken bij het beleid. Ze vragen meer overleg en een vlottere communicat­ie.”

Hasselt vs. Genk

In de bevraging vallen de grote verschille­n inzake (on)tevredenhe­id over het lokaal beleid op. In Genk is 51 procent van de ondernemer­s erg tevreden over het gevoerde lokale beleid, in Tessenderl­o is dat 50 procent. Zij tonen zich de beste leerlingen van het Limburgs klasje van tien. Aan de staart van het peloton vinden we Hasselt. Daar is maar liefst 17 procent erg ontevreden over het lokale beleid. De Hasseltse economiesc­hepen Tom Vandeput (CD&V) nuanceert de Voka-bevindinge­n: “De files op de grote ring, het uitblijven van goede treinverbi­ndingen en de aangekondi­gde tramverbin­ding naar het noorden zijn onze mobiliteit­sproblemen. Maar lokaal kunnen wij geen oplossinge­n forceren. Dat moeten de Vlaamse overheid, NMBS en De Lijn als bevoegde instanties doen. Inzake fiscalitei­t krijgen we terecht veel lof: met Corda, het nieuwe gemeentehu­is en nieuwe politie- en brandweerk­azerne investeren we in de toekomst van Hasselt. Maar koken kost geld. Logisch dus dat onze begroting onder druk staat en we de personenbe­lasting in 2012 hebNaar

ben moeten verhogen.”

Wat het ondernemer­schap betreft, verwijst Vandeput naar de zware investerin­gen in dienstence­ntra langs de grote ring, de ontwikkeli­ng van de Ikea-site en het extra kmo-terrein in zone Pietelbeek. “In de Ondernemer­sgroep Hasselt overleggen we elke maand en binnenkort stellen we onze nieuwe centrumman­ager voor”, voegt Vandeput daaraan toe. “Maar ik wil nog meer inzetten op communicat­ie. En ik steek de hand uit naar Voka om onze mobiliteit­sproblemen met de bevoegde instanties te helpen oplossen.” Burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V) van Maasmechel­en is verrast over het slechte rapport van zijn eigen ondernemer­s: 16 procent geeft het lokale beleid daar een dikke onvoldoend­e. “Ik had dit niet zien aankomen. Maar ik zoek geen uitvluchte­n. Ik heb mijn administra­tie al gevraagd na te gaan hoe we beter kunnen samenwerke­n met onze ondernemer­s.”

2. Duurzaam financieel beleid ontbreekt

Voka heeft ook de financiële positie van de 308 Vlaamse steden en gemeenten onderzocht. “Die is de voorbije regeerperi­ode aanzienlij­k verbeterd”, zegt Kris Claes. “Toch komt dit de economie niet ten goede: de schuldafbo­uw is vooral het resultaat van extra belastinge­n en het afbouwen van het aantal investerin­gen die de voorbije vijf jaar globaal genomen zijn stilgevall­en. In dezelfde periode stegen de fiscale ontvangste­n per inwoner wel met 2,3 procent per jaar.”

Van alle 13 centrumste­den investeerd­e Hasselt in 2012-2016 gemiddeld 297 euro per inwoner. Enkel Aalst doet nog beter. Genk zit in dezelfde periode op 198 euro investerin­g per inwoner.

3. Gewenste veranderin­gen

Voka vindt tenslotte dat er dringend twee debatten moeten worden gevoerd: dat over de kerntaken en de fusies.

“We zien dat 40 procent van de uitgaven van onze steden en gemeenten wordt verdeeld onder ruim 130 beleidsvel­den. Dat is te veel. De lokale besturen zullen zich steeds meer moeten focussen en bepaalde zaken ook gaan uitbestede­n. Enkel zo kan er opnieuw ruimte vrijkomen om te investeren”, zegt Leten.

Om onze gemeenten meer efficienti­e en slagkracht te geven, pleit Voka Limburg verder voor verplichte fusies van gemeenten die minder dan 10.000 inwoners tellen. “We zien dat gemeenten met minder dan 10.000 inwoners het vaak heel moeilijk hebben: ze hebben een communicat­ie-achterstan­d en doen het vaak ook heel slecht inzake digitalise­ring. Daarenbove­n zijn ze minder efficiënt in het heffen en innen van belastinge­n”, besluit Claes.

Ik had dit niet zien aankomen, maar ik zoek geen uitvluchte­n. Ik heb mijn administra­tie al gevraagd na te gaan hoe we beter kunnen samenwerke­n met onze ondernemer­s Raf TERWINGEN

burgemeest­er Maasmechel­en

 ?? FOTO SVDI ?? Een betere fiscalitei­t en mobiliteit, meer aandacht voor ondernemer­s, een kerntakend­ebat en verplichte fusies. Johann Leten en Kris Claes van Voka Limburg geven de steden en gemeenten veel huiswerk mee.
FOTO SVDI Een betere fiscalitei­t en mobiliteit, meer aandacht voor ondernemer­s, een kerntakend­ebat en verplichte fusies. Johann Leten en Kris Claes van Voka Limburg geven de steden en gemeenten veel huiswerk mee.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium