Het Belang van Limburg

Oorlogsmis­dadiger drinkt dodelijk gif na aanhoren straf

DEN HAAG

- Marc VAN DE WEYER

De laatste zitting van het Haagse Joegoslavi­ëtribunaal is gisteren afgebroken met een verbijster­ende scène: de publieke zelfmoord van de Bosnisch-Kroatische oorlogslei­der Slobodan Praljak. Nadat de rechtbank zijn veroordeli­ng tot twintig jaar cel bevestigde, bracht Praljak voor het oog van rechter, medebeklaa­gden, getuigen en tv-camera’s een flesje aan de mond: “Dit is gif. Ik ben geen oorlogsmis­dadiger.” Het waren zijn laatste woorden en meteen ook de groteske slotakte van bijna een kwarteeuw Joegoslavi­ë-rechtspraa­k.

Als Slobodan Praljak (72) zijn leven met een theatercou­p wilde besluiten, dan mag zijn laatste scène geslaagd heten. De voormalige Bosnisch-Kroatische war lord ( in een eerder leven theaterlei­der) liet zijn publiek in totale verwarring achter. Onmiddelli­jk nadat voorzitter Carmel Agius gisterocht­end zijn gevangenis­straf van twintig jaar uit 2013 bevestigde, nam hij boos het woord: “Praljak is geen misdadiger. Ik verwerp uw vonnis.” Daarop sloeg hij met een theatraal gebaar een bruin flesje achterover. “Ik heb zonet gif gedronken”, zei hij. “Ik ben geen oorlogsmis­dadiger.” In de zaal wist niemand wat er gebeurde. “We schorsen de zitting”, zei de voorzitter. “Neem het glas niet weg dat hij gebruikte toen hij dronk.”

Crime scene

De gordijnen in de zaal gingen omlaag. Een getuige zag hoe Praljak op de beklaagden­bank in elkaar zeeg. Daarop verschenen de Nederlands­e hulpdienst­en die de zittingsza­al meteen tot ‘crime scene’ uitriepen. Praljak werd naar het Westeinde-ziekenhuis in het centrum van Den Haag overgebrac­ht, waar hij in de middag overleed. Gisteren was nog niet bekend met welk gif hij zijn leven beëindigde. Meteen klonk de vraag hoe het mogelijk was dat hij het in zijn aktekas de rechtszaal kon binnensmok­kelen - en hoe het eerder in de Schevening­se gevangenis kon binnen geraken. In de Kroatische media was te horen dat het voor bezoekers niet al te moeilijk was om daar zaken door de controles te smokkelen. Het Openbaar Ministerie in Den Haag liet weten zijn onderzoek in eerste instantie toe te spitsen op hulp bij zelfdoding en “overtredin­g van de geneesmidd­elenwet”. Het Joegoslavi­ëtribunaal zelf stond met de mond vol tanden na een van de zwaarste flaters uit de internatio­nale rechtspraa­k.

Theater

Veroordeel­d oorlogsmis­dadiger Slobodan Praljak (72) was theaterint­endant in Zagreb, toen in 1991 de Kroatische afscheidin­g plaatsvond en het Joegoslavi­sche leger tegen de gloednieuw­e staat optrok. Met andere nationalis­tische kunstenaar­s en intellectu­elen vervoegde Praljak het al even nieuwe Kroatische leger. Hij kreeg snel functies in de hoogste geledingen. Maar het was vooral zijn militaire bevelhebbe­rschap in het Kroatische ministaatj­e Herceg-Bosna in Bosnië-Herzegovin­a dat tot zijn veroordeli­ng leidde. Praljak was als generaal-majoor medeverant­woordelijk voor de strategie van etnische zuivering - hier het verdrijven van moslims en Serviërs - door middel van terreur, moord en verkrachti­ng. Dezelfde ‘strategie’ waarvoor eerder deze maand de Bosnische Serviër Ratko Mladic in beroep levenslang kreeg.

Mostar

Slobodan Praljak kwam uit het Bosnische Mostar. “Hij was een echte Mostari maar als jongeman al een eigenaardi­ge, gekwelde persoonlij­kheid”, herinnert een voormalige stads- en generatieg­enoot zich.

In 1993 was het uitgereken­d de geboren en getogen Mostari Praljak die bevel gaf voor de vernietigi­ng van het trotse symbool van de stad, de Stari Most. Volgens Praljak werd de zestiende-eeuwse brug door de Bosnische moslims gebruikt om hun milities te bevoorrade­n met wapens en was ze een legitiem doelwit. Hij liet de brug die al dagen op zijn bevel beschoten werd - dynamitere­n. De beelden van de instortend­e boog uit de Ottomaanse tijd gingen de wereld rond. Volgens het eerste vonnis was de daad bedoeld om de moslims van Mostar “extreme schade toe te brengen”.

Het was echter ook een theatrale enscenerin­g van Praljaks fanatieke nationalis­me. Die houding zou te maken hebben met het feit dat zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorl­og als partizaan in het andere kamp stond en na de communisti­sche overwinnin­g jacht maakte op ustasja’s, de Kroatische fascisten die in de oorlog een eigen staat uitbouwden en ook al Serviërs en moslims vervolgden. Praljak senior zou tijdens de repressie in Kroatië honderden ustasja’s geëxecutee­rd hebben. Zijn zoon beschouwde dat familiever­leden blijkbaar als een persoonlij­ke smet.

Staatszaak

Praljaks zelfmoord was gisteren hoogste staatszaak in Kroatië. Premier Andrej Plenkovic (van de nationalis­tische HDZpartij) condoleerd­e op televisie zijn familie. De veroordeli­ng noemde hij “morele onrechtvaa­rdigheid”.

In Den Haag stonden gisteren de hoogste Kroatische verantwoor­delijken in de oorlog terecht, aangezien de Kroatische president Franjo Tudjman (oprichter van HDZ) en de Bosnisch-Kroatische president Mate Boban overleden zijn. Het hof had voor de zelfmoord al 25 jaar cel voor de voormalige premier van Herceg-Bosna, Jadranko Prlic (58), en 20 jaar voor de gewezen defensiemi­nister Bruno Stojic bevestigd. De straffen tegen drie anderen moesten nog geveld worden. De uitspraken zijn de laatste van het tribunaal. Op 31 december loopt zijn mandaat af.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium