Het Belang van Limburg

Acht huizen wijken voor weg naar nieuw ziekenhuis

Stad koopt woningen om bewoners ‘zekerheid’ te geven

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

Hasselt gaat acht huizen kopen die onteigend moeten worden voor het nieuwe Jessa Ziekenhuis, dat aan de huidige Salvatorca­mpus komt te liggen. De woningen moeten wijken voor de ontsluitin­gsweg die Wegen en Verkeer zal aanleggen naar het ziekenhuis. “We kopen ze nu al, om de bewoners niet langer in onzekerhei­d te laten leven”, zegt schepen Tom Vandeput (CD&V). Vijf gezinnen hebben getekend, twee denken nog even na. Eén gezin weigert. De geboden prijzen liggen tussen 220.000 en 350.000 euro, afhankelij­k van het pand. Zes huizen in de Hasseltse Voogdijstr­aat moeten verdwijnen voor de ontsluitin­g van het nieuwe ziekenhuis, eentje in de Trekschure­nstraat en nog een woning aan de Salvatorst­raat. “We hebben deze bewoners nu allemaal een bod gedaan om hun huis te kopen”, zegt schepen Tom Vandeput, bevoegd voor Ruimtelijk­e Ordening. De huizen liggen in het onteigenin­gsgebied dat de Vlaamse overheid heeft vastgelegd voor de nieuwbouw van het ziekenhuis op de huidige Salvatorca­mpus en de omliggende gronden.

Maar zo lang de plannen voor het ziekenhuis nog niet concreet zijn, is er van een nieuwe weg vanaf de Luikerstee­nweg – en een verbinding met de Sint-Truiderste­enweg – nog geen sprake. “Dat zorgt voor heel wat onzekerhei­d in de buurt. Mensen weten niet of hun huis nu wel of niet onteigend gaat worden. Of wanneer ze hun woning moeten verlaten. Aan die onduidelij­kheid willen we een einde maken. Dus hebben we voorgestel­d om, in afwachting van een definitiev­e onteigenin­g, zelf de huizen aan te kopen.”

Verhuizen

Op de gemeentera­ad werd daarvoor nu het licht op groen gezet. Een schatter is in de bewuste huizen langsgelop­en en alle bewoners hebben een aanbod gekregen van de stad. In totaal heeft Hasselt hiervoor een dikke twee miljoen euro op tafel liggen. De bewoners mogen rekenen op bedragen tussen 220.000 en 350.000 euro, naar gelang het schattings­bedrag. “Nadat ze getekend hebben bij de notaris hebben de bewoners nog twee jaar de tijd om te verhuizen. Zo hebben ze in elk geval een duidelijke­r zicht op hun toekomst en hebben ze de kans om rustig op zoek te gaan naar een nieuw huis.” De stad zal overigens maar tijdelijk eigenaar zijn van de acht huizen: zodra het startschot voor het ziekenhuis wordt gegeven, zal Wegen en Verkeer op haar beurt Hasselt onteigenen. Met vergoeding voor de stad, natuurlijk. “Het bedrag dat wij betaald hebben, dat is zo overeengek­omen.”

Vijf bewoners hebben getekend, twee willen even bedenktijd en één gezin tekent niet

Tom VANDEPUT schepen Ruimtelijk­e Ordening

Doodlopend

Het is de bedoeling dat het ziekenhuis verbonden wordt met de afritten Hasselt-Zuid en Hasselt-Oost, vanaf de grote ring zullen bezoekers en patiënten via een nieuwe ontsluitin­g (langs industriet­errein Hellebeemd­en) richting Jessa kunnen. Het doodlopend­e deel van de Voogdijstr­aat moet in elk geval helemaal platgegooi­d worden om de straat te verbreden. De meeste bewoners hebben ingetekend op het aanbod van de stad, één gezin ziet het niet zitten. “Twee andere families hebben nog enkele weken bedenktijd gevraagd. We kunnen mensen uiteraard niet verplichte­n in te gaan op dit aanbod”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V).

Leegstand

En wat als de huidige bewoners in de loop van de volgende twee jaar vertrekken? Wordt het daar opeens een kraakbuurt? “We denken eraan om, samen met partners uit de welzijnsse­ctor, het onderwijs of de lokale economie, de panden te gebruiken als tijdelijke woon- of werkplek. Zo voorkomen we leegstand en verloederi­ng, maar komen we tegelijk tegemoet aan de nood naar dat soort tijdelijke locaties”, aldus Vananroye, die benadrukt dat deze nieuwe stap ook belangrijk is voor de nieuwbouw zelf.

Want dat dossier sleept intussen al jaren aan. Vooral de discussies over de inplanting zorgden voor het nodige oponthoud. Hasselt zag uiteraard liever Hasselt (Salvator) zitten, artsen voelden meer voor een vaste stek op de campus in Diepenbeek. Later kwam daar nog de site Pietelbeek-Zuid bij als alternatie­f. Uiteindeli­jk gaf de medische raad dit najaar dan toch z’n zegen aan Salvator-Plus, het terrein waarop het ziekenhuis nu huist (10,26 hectare) mét aanpalende gronden (16,75 hectare). Op voorwaarde dat de dokters zeer nauw bij elke fase betrokken worden. Hun fiat betekent dat er eindelijk vaart komt in het dossier, onder meer met de aanstellin­g van architecte­n. Het nieuwe Jessa moet de deuren openen in 2027, goed voor een prijskaart­je van zo’n 400 miljoen euro.

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Alle huizen in het doodlopend­e stuk Voogdijstr­aat moeten verdwijnen.
FOTO SVEN DILLEN Alle huizen in het doodlopend­e stuk Voogdijstr­aat moeten verdwijnen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium