Het Belang van Limburg

Werknemer mag recht op vakantie ook jaren later nog uitoefenen

-

Een werknemer mag zijn jaarlijkse betaalde vakantieda­gen overdragen, cumuleren en jaren nadien nog opnemen of laten uitbetalen als de werkgever hem niet in de gelegenhei­d heeft gesteld de vakantieda­gen op te nemen. Dat zei het Europees Hof van Justitie in een arrest. Volgens het Hof gaat het om een fundamente­el recht in de EU. Het Hof antwoordde op een vraag van het Engelse hof van beroep, over een werknemer die jarenlang werkte als verkoper voor een bedrijf. De man werkte als zelfstandi­ge op commissieb­asis. Toen hij met pensioen ging, kwam het tot een geschil tussen beiden: de man vroeg zijn werkgever om de uitbetalin­g van de vakantieda­gen die hij niet had opgenomen en van de vakantie die hij wel had opgenomen, maar dan zonder behoud van loon. Zijn werkgever weigerde, maar een rechter oordeelde dat de man wel een werknemer was en dus recht had op betaalde vakantie.

Twintig huiszoekin­gen naar wapenbezit, zelfs bij VRT

De politie is gisterocht­end binnengeva­llen op twintig plaatsen in het hele land in een onderzoek naar mensen die via het internet illegaal oorlogs- en handvuurwa­pens kochten in Slowakije. In totaal werden zeventien wapens teruggevon­den. De politie vond ook 39 andere verboden wapens. Opmerkelij­k: de politie viel ook binnen bij de VRT. De speurders verifieerd­en er een onklaar gemaakt wapen dat voor een reportage was aangekocht in Slowakije door journalist Tom Van de Weghe. “Dat werd achter slot en grendel bewaard op de VRT”, aldus hun woordvoerd­er. “De onderzoeke­rs hebben vastgestel­d dat het heel grondig onklaar werd gemaakt.”

Geen klasgemidd­elde meer op schoolrapp­ort

In het Gemeenscha­psonderwij­s (GO!) hebben de meeste lagere en middelbare scholen het klasgemidd­elde gebannen van het rapport. Dat zegt de woordvoers­ter van het tweede grootste onderwijsn­et van Vlaanderen. De nieuwe tendens is het gevolg van een specifiek beleid binnen het GO!. “We raden het onze scholen aan die gemiddelde­n niet langer te gebruiken”, zegt de woordvoers­ter. “Gemiddelde­n zeggen weinig over de individuel­e prestaties van leerlingen.” Bovendien zouden leerlingen zich slechter voelen op school als ze zich met elkaar vergelijke­n. Vooral dat laatste argument lokt kritiek uit bij onderwijse­xperts. “Kinderen moeten ook leren dat het leven niet altijd rozengeur en maneschijn is”, zegt psycholoog Wouter Duyck (UGent).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium