Het Belang van Limburg

Vrouw opgepakt nadat ze kleuter achterlaat in station van Amsterdam

-

De Nederlands­e politie vond zondagmidd­ag een jongetje met een geschatte leeftijd van vier of vijf jaar in het Centraal Station van Amsterdam. Een vrouw werd opgepakt omdat ze het kind bewust achterliet.

Op camerabeel­den werd de jongen eerst gezien vlakbij een vrouw met twee koffers, maar nadien liep hij er alleen rond. Zij liet het kind er bewust achter, vermoedt de politie, aangezien nog geen aangifte werd gedaan van een vermiste jongen. Gisteren kon de politie, dankzij tips van burgers nadat camerabeel­den waren verspreid, de vrouw oppakken. Er wordt nu onderzocht wie ze is en waarom ze het kind er achterliet. Intussen heeft de politie de kleuter ondergebra­cht in een pleeggezin. Voordien werd hij verhoord, maar hij zei geen woord. Ook niet tegen verschille­nde tolken, aangezien zelfs niet duidelijk was welke taal hij sprak.

In hetzelfde station zijn in het verleden al twee kinderen achtergela­ten. Een Chinees jongetje van zes werd er in 2002 door zijn moeder afgezet, omdat ze vreesde dat een vloek op haar kind rustte. Zij kreeg een celstraf. En een jaar later werd ook een baby er achtergela­ten, door zijn verwarde moeder.

Grootste schikking ooit op komst voor bankfraude

Het Brusselse parket onderhande­lt met de bank HSBC over een afkoopsom. De bank wordt verdacht van fraude. Komt het tot een schikking, dan zou dat meteen de hoogste ooit zijn in ons land, zo stelt zakenkrant De Tijd. Zo’n tien jaar geleden speelde een ex-HSBC-medewerker de gegevens van ruim 100.000 klanten van het Zwitserse filiaal door aan de Franse belastingd­ienst. De data bulkten van de verwijzing­en naar zwart geld en oprichting­en van postbusbed­rijven in belastingp­aradijzen. In 2010 deelden de Fransen die informatie met ons land. De Bijzondere Belastingi­nspectie opende daarop een onderzoek naar de 2.450 Belgen op de lijst, van wie 70 procent gelinkt is aan de diamantsec­tor. Drie jaar geleden werd HSBC Private Bank in verdenking gesteld van onder meer het vormen van een criminele organisati­e. Nu heeft het parket beslist gesprekken te starten met de bank over een minnelijke schikking. Volgens De Tijd zou de afkoopsom ruim 300 miljoen euro bedragen, de hoogste schikking ooit in ons land. Het huidige record staat op 160 miljoen, in de fraudezaak rond Omega Diamonds. Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) wil geen commentaar kwijt en verwijst naar het Brussels parket, dat evenmin wil reageren.

 ?? FOTO HBVL ?? Het moment dat de vrouw het jongetje achterlaat.
FOTO HBVL Het moment dat de vrouw het jongetje achterlaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium