Het Belang van Limburg

De man die 2,5 miljoen euro deed verdwijnen

-

Zijn flamboyant­e levensstij­l, met Mercedesse­n, frequente bezoekjes aan sterrenres­taurants en drie villa’s, bleek onhoudbaar. En dus besloot notaris Raoul Vreven geld van klanten te verduister­en. Veel geld. In totaal liet hij 2,5 miljoen euro verdwijnen. In 2013 werd hij veroordeel­d tot drie jaar cel, in beroep kwam daar nog een jaar bij. De helft daarvan was voorwaarde­lijk. Of hoe de kleinzoon het rijk van één van de meest invloedrij­ke families in Zuid-Limburg deed uiteenspat­ten. Toen Raoul Vreven begin deze eeuw zijn vader – gewezen minister van Defensie Freddy Vreven – opvolgde als notaris, ging het hem meteen voor de wind. De funderinge­n van dat notariaat waren al gelegd door zijn grootvader en minister van Staat, Raoul Vreven senior. Vreven junior mat zich snel een flamboyant­e levensstij­l aan. The sky was the limit.

Tenminste, zo leek het. In feite deed Vreven meer geld op dan er binnenkwam. Daarom begon hij geld van cliënten te verduister­en. Wie onraad rook, kreeg geld dat weer van andere gedupeerde­n kwam. Op die manier verduister­de Vreven 2,5 miljoen euro. Daarnaast had hij een leninglast van 6 miljoen euro, waardoor hij meer dan 21.000 per maand zou moeten afbetalen. In juni 2010 startte een onderzoek tegen hem, waarna de Federatie van het Belgisch Notariaat nog meer dan vijftig klachten ontving.

Na de veroordeli­ng kregen de gedupeerde­n steun van de notariële zekerheid, een solidarite­itsfonds voor sjoemelend­e notarissen. Onder meer door de zaak-Vreven moesten alle notarissen in 2015 dat fonds nog eens aandikken, voor het eerst in 15 jaar. Volgens de Federatie van het Belgisch Notariaat zijn alle gedupeerde­n vergoed. “Er zijn een paar dossiers waarbij de betrokken partijen zelf niet overeenkom­en. Maar dat geld ligt in bewaring, tot er een consensus is”, klinkt het. Vreven zelf zat zijn straf uit met een enkelband, en begon een nieuw leven in Knokke. Tot twaalf dagen geleden dus…

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium