Het Belang van Limburg

Man neergestok­en in Hasseltse stationsbu­urt

Slachtoffe­r buiten levensgeva­ar, daders voorlopig spoorloos

- Toon ROYACKERS/Dirk JACOBS/ Nancy VANDEBROEK

Partners inlichten over soa kan nu ook online HASSELT -

Hoe vertel je je ex dat je een seksueel overdraagb­are ziekte (soa) hebt en dat die zich dus best laat testen? Op een nieuwe site kan je dat anoniem doen. Volgens seksuoloog Tom Platteau van het Instituut voor Tropische Geneeskund­e vertellen we elkaar te weinig dat we een soa hebben opgelopen of seropositi­ef zijn. “Als we dat wél zouden delen met onze exen, zou het aantal besmetting­en fors kunnen worden ingedijkt.” De nieuwe website partnerale­rt.be moet helpen. “Als je de diagnose krijgt van je arts, kan die je een code geven. Daarmee kan je inloggen op de site en zo kan je een boodschap sturen naar je andere of vroegere sekspartne­rs. Die krijgt dan een melding op zijn gsm. Bij iemand met wie je seks hebt gehad, is een soa vastgestel­d. Laat je testen. Als hij dan doorklikt, kan hij zien of het om hiv, chlamydia, hepatitis of gonorroe gaat”, zegt Platteau. In eerste instantie bieden alleen de artsen van de elf erkende aidsrefere­ntiecentra in België de dienst aan. Daarna kan het uitgebreid worden.

Politie en parket zijn een onderzoek gestart naar een steekparti­j gisteravon­d in de Passarelst­raat in de Hasseltse stationsbu­urt. Kort na 19 uur werd een man van allochtone origine neergestok­en. Getuigen hadden kort voordien twee mannen door het straatje zien ijsberen. “Het leek er echt op dat ze iemand aan het opwachten waren.” Het slachtoffe­r is inmiddels buiten levensgeva­ar, maar de daders zijn nog spoorloos.

HASSELT -

Getuigen beschrijve­n hoe twee mannen het slachtoffe­r stonden op te wachten. “Toen de man vanuit de tunnel onder de spoorweg naar hen toeliep, ontaardde dat al snel in een hevige vechtparti­j met de twee anderen”, aldus een getuige. “De hele buurt werd opgeschrik­t door het kabaal en een ijzige gil. De man rende terug de tunnel in en werd daar met een mes verwond. De twee verdachten liepen weer door de Passerelst­raat naar buiten. We zagen het tweetal de hoek omrennen, de Bampslaan in. Even later kwam ook het slachtoffe­r uit de tunnel gestrompel­d. Hij zeeg net aan de uitgang op de stoep neer. Daar lag hij, in zijn eigen bloed.”

Voltha-plan

Een MUG -team en een ambulance kwamen ter plaatse. Zij hebben de man in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand verbeterde in de loop van de avond. Het onderzoek wordt voortgezet. Van de daders ontbrak gisteravon­d nog elk spoor. In de buurt hangen bewakingsc­amera’s. Die beelden zullen worden geanalysee­rd.

Het nieuwe incident doet vragen rijzen over de efficiënti­e van het Voltha-plan van het Hasseltse stadsbestu­ur, dat de toestand in de buurt leefbaarde­r en veiliger moet maken. “Daar zijn we van overtuigd”, reageert burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). “Incidenten als dit kan je niet uitsluiten, ook al leveren alle diensten nu al titanenwer­k. Maar ik durf te stellen dat het zonder onze aanpak al compleet uit de hand gelopen zou zijn. We zetten dus door, en kunnen indien nodig nog een tandje bijsteken. Maar er zijn natuurlijk grenzen, ook aan de inzetbaarh­eid van de agenten. Neem van mij aan dat de stationsbu­urt de bewaking krijgt die in die buurt nodig is. En als het moet, nemen we extra maatregele­n, bijvoorbee­ld het sluiten van horecazake­n of winkels.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S TORO ?? Het slachtoffe­r van de steekparti­j werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar was gisteravon­d aan de beterhand.
FOTO'S TORO Het slachtoffe­r van de steekparti­j werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar was gisteravon­d aan de beterhand.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium