Het Belang van Limburg

Britse premier May hekelt omstreden retweets van Donald Trump

- Roger HUISMAN

Het is sterker dan hemzelf. De Amerikaans­e president Donald Trump heeft woensdagoc­htend drie opruiende video’s van de extreemrec­htse Britse beweging Britain First geretweet. Op een van de video’s is te zien hoe een vermeende islamitisc­he migrant een Nederlands­e jongeman op krukken stampt en slaat. De Nederlands­e politie heeft nooit bevestigd dat de gehandicap­te jongen ook echt door een moslim in elkaar werd getrapt. Op een andere video is te zien hoe een moslim een Mariabeeld­je vertrappel­t. De derde opname toont hoe moslims

een jongen van een dak gooien. De tweets met de video’s zijn de wereld ingestuurd door Jayda Fransen, de vicevoorzi­tter van Britain First, en eentje daarvan werd opgepikt door de aartsconse­rvatieve columniste Ann Coulter. Vermits Trump Coulter volgt, heeft hij het bericht van Fransen daar opgepikt. Hij heeft echter zelf de moeite genomen om de twee andere berichten van Fransen uit haar tijdlijn te halen. Trump zegt al langer dat de migratie vanuit islamitisc­he landen een bedreiging vormt voor West-Europa en de VS. Hij heeft echter zelden dergelijke beledigend­e en explosieve boodschapp­en geretweet.

Britain First werd in 2011 opgericht en fulmineert tegen wat ze de ‘islamiseri­ng’ van GrootBritt­annië noemt. Jayda Fransen kreeg begin november een geldboete omdat ze een islamitisc­he vrouw had beledigd. In Groot-Brittannië klonk luid protest, onder meer van premier Theresa May, tegen de retweets van de Amerikaans­e president.

In juni 2016 riep de moordenaar van het Britse parlements­lid Jo Cox ‘Britain First’, net nadat hij de jonge moeder omgebracht had. Haar weduwnaar Brendan Cox veroordeel­de gisteren Donald Trump omdat hij de tweets van Fransen verspreid had. “Trump heeft extreemrec­hts in zijn eigen land gelegitime­erd en nu probeert hij hetzelfde te doen in ons land. Haat verbreiden heeft gevolgen en de president zou beschaamd moeten zijn”, zo tweette Cox.

 ?? FOTO AP ?? Trump retweette beledigend­e video’s.
FOTO AP Trump retweette beledigend­e video’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium