Het Belang van Limburg

Neerpelten­aar schuldig aan dood echtgenote bij ongeval

Dochter en kleinkinde­ren krijgen 10.000 euro schade-vergoeding

- Geert HOUBEN

Neerpelten­aar Friedrich E. (79) is woensdag in de Hasseltse politierec­htbank schuldig bevonden aan het veroorzake­n van het ongeval waarbij zijn echtgenote (74) omkwam. De man reed op 1 maart vorig jaar bij regenweer op een file in op de E314 in Houthalen-Helchteren. Zijn vrouw overleed bijna twee maanden later in het ziekenhuis. De man kreeg de opschortin­g. Hij is dus schuldig bevonden, maar krijgt geen straf. De verzekerin­g keert zijn dochter en drie kleinkinde­ren een totale schadeverg­oeding van 9.830 euro uit.

NEERPELT -

Het ongeval gebeurde op een uitgeregen­de 1 maart rond 18 uur. “Het was rotweer. Het regende hard en het zicht was heel beperkt. We kwamen net terug van de nierdialys­e van mijn vrouw. Ik was afgeleid en ben tegen een stilstaand­e auto in de file gebotst. Een harde knal en het was zover”, zei de man eerder in deze krant. Zelf hield de betichte er letsels aan de rug en borststree­k aan over. Zijn vrouw, die problemen met de nieren en longen had, overleed op 3 mei op intensive care.

Dodelijk ongeval of nierfalen

Discussiep­unt in het proces was of de vrouw stierf als gevolg van het ongeval of aan de gevolgen van de nierziekte waarmee ze sukkelde. Ging het om onopzettel­ijke doodslag of het toebrengen van onopzettel­ijke slagen en verwonding­en? Het antwoord op deze vraag was belangrijk voor de bepaling van de straf en de (morele) schadeverg­oeding. Dat laatste was meteen ook de reden waarom de dochter een advocaat onder de arm nam en zich burgerlijk­e partij stelde tegen de verzekeraa­r. Bij een overlijden door nierfalen zou de schadeverg­oeding vervallen. Het oordeel van een door de rechtbank aangesteld­e deskundige was duidelijk: “Het slachtoffe­r overleed aan de gevolgen van de letsels opgelopen bij het ongeval. De voorafbest­aande toestand was niet determiner­end in de verwikkeli­ngen na het ongeval”, aldus zijn verslag.

Onopzettel­ijk

De rechter achtte de man bijgevolg schuldig aan het onopzettel­ijk veroorzake­n van de dood van zijn vrouw. Ook had hij zijn snelheid niet aangepast aan de weersomsta­ndigheden en niet voldoende afstand gelaten met zijn voorligger. Het komt hem op opschortin­g van straf te staan. “Dat de beklaagde de echtgenoot is van het overleden slachtoffe­r en mee de aftakeling van zijn echtgenote vanaf de dag van het ongeval tot aan haar overlijden heeft moeten beleven en hierbij altijd het besef zal moeten ondergaan dat hij hiervoor verantwoor­delijk is, is een voldoende bestraffin­g voor de beklaagde”, aldus de rechter. “Ik snap het niet. Ik heb het ongeval toch niet opzettelij­k veroorzaak­t? Het kwam door het slechte weer, maar in beroep ga ik niet,” sprak een ontgoochel­de Friederich E. De proceskost­en van 720 euro zijn eveneens voor zijn rekening. Via de burgerrech­telijke aansprakel­ijkheid (BA) in de autoverzek­ering van de beklaagde moet AG Insurance aan zijn dochter en kleinkinde­ren in totaal een schadeverg­oeding van 9.830 euro uitbetalen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium