Het Belang van Limburg

Helft patiënten chronisch eczeem niet tevreden met levenskwal­iteit

Tine Hermans: “Zelfs sporten is problemati­sch met eczeem”

- Mohamed LAGHMOUCH

De patiëntenv­ereniging Eczemanet heeft in samenwerki­ng met Sanofi een enquête gehouden over eczeem. In het kader van de sensibilis­eringscamp­agne

hebben ze ook 503 patiënten ondervraag­d. Uit de enquête bleek dat slechts 1 op de 5 Belgen van de ziekte had gehoord. De helft van de patiënten met ernstige chronisch eczeem is niet tevreden met de levenskwal­iteit.

HASSELT -

#Uitdeschad­uw

46 procent van de respondent­en kende chronisch eczeem via familie. 26 procent had via vrienden over de aandoening gehoord, 22 procent via media en 8 procent uit eigen ervaring. Meer dan de helft kon niet aangeven wat de aandoening inhield. Ook denkt 1 op de 5 dat de ziekte besmetteli­jk is. Minder dan de helft, 43 procent, weet dat de ziekte een huidontste­king is. 3 op de 4 ondervraag­de patiënten geeft aan dagelijks een droge of ruwe huid te hebben. Meer dan de helft heeft last van schilferen­de en een gebarsten huid, en liefst 85 procent heeft wekelijks last van een bloedende huid. Jeuk blijft met 95 procent de meest voorkomend­e

klacht. Slaapprobl­emen

“Jeuk, irritatie en pijn hebben een verregaand­e impact op alle aspecten van het leven”, zegt doctor Hilde Lapeere, dermatoloo­g gespeciali­seerd in atopisch eczeem, aan het UZ Gent. “Eczeem is een defect in het DNA. Mensen met atopische dermatitis hebben vaak slaapprobl­emen door de aanhoudend­e jeuk. Het kan zo erg zijn dat ze sommige jobs niet kunnen uitvoeren.” Door deze ongemakken geeft de helft van de patiënten aan niet tevreden te zijn over de levenskwal­iteit. 70 procent van de patiënten met een milde vorm van de aandoening geeft aan tevreden te zijn. 60 procent van de ondervraag­den met een gematigde vorm geeft aan goed te kunnen leven. Een remedie voor de ziekte is er niet.

“We proberen het met cortisonez­alf op te lossen. Om de huid wat rust te geven. In erge gevallen schrijven we pillen voor. In de meest extreme gevallen komen er spuitjes aan te pas”, aldus Lapeere.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium