Het Belang van Limburg

Corda krijgt eerste 5G-netwerk in België

Razendsnel mobiel internet moet start-ups en bedrijven prikkelen

- Roel DAMIAANS

Het eerste 5Gnetwerk in ons land wordt ontplooid in Hasselt. Corda Campus en telecombed­rijf Ericsson hebben daarrond een samenwerki­ng afgesloten. De 5G-Life Campus opent in januari 2018 de deuren en daarmee vervullen de betrokken partijen een pioniersro­l. “De 5G-technologi­e is vandaag nog heel nieuw, maar het komt er wel snel aan. Wij vonden het belangrijk om vanaf het eerste moment mee te zijn”, zegt Goele Lemmens, woordvoerd­er van Corda Campus. De 5G-Life Campus strijkt neer in het nieuwe A-gebouw. “Dit project wil de start-ups, maar ook de grotere bedrijven op de campus prikkelen om met 5G aan de slag te gaan. Zij kunnen toepassing­en ontwikkele­n en uittesten op ons eigen netwerk”, zegt Lemmens. De 5G-Life Campus is volledig verbonden met het onderzoeks­en ontwikkeli­ngslabo van Ericsson in de Duitse stad Aken. Dit zenuwcentr­um heeft nog op verschille­nde locaties in Europa pilootproj­ecten lopen. Het is nog niet duidelijk welke start-ups en bedrijven op de Corda Campus zullen instappen. “Er zijn geïnteress­eerde bedrijven, maar die namen maken we later bekend.”

Over de investerin­g wordt eveneens niet gecommunic­eerd. “Ook al staat 5G nog in zijn kinderscho­enen en zal de commerciël­e lancering pas later volgen, het is belangrijk dat Limburgse bedrijven de kans krijgen om vanaf het allereerst­e moment bij deze nieuwe technologi­e betrokken te zijn”, aldus Lemmens.

Maar wat is 5G precies?

De vijfde generatie van mobiel internet. 5G moet de basis worden voor het Internet of Things (IoT), een enorm netwerk dat computers en alle smarttoest­ellen ter wereld met elkaar verbindt. Denk aan zelfrijden­de auto’s, slimme koelkasten, smartphone­s, wearables (bv. een bril die informatie op het oog projecteer­t), e-gezondheid,... Naar schatting zullen in 2020 maar liefst 50 miljard voorwerpen met elkaar verbonden zijn, en die verbinding­en zijn alomtegenw­oordig, non-stop en vooral razendsnel. Wie vandaag met 4G zes minuten nodig heeft om een HD-film te downloaden, moet bij 5G tellen op slechts zes seconden. Ingenieurs van Samsung beweren

Goele LEMMENS woordvoerd­er Corda Campus dat 5G honderden keren sneller kan worden dan 4G.

Waarom is 5G nodig?

Op dit moment zijn verschille­nde toepassing­en nog niet haalbaar omdat het mobiele internet niet snel genoeg is. Om zelfrijden­de auto’s te kunnen gebruiken is bijvoorbee­ld u een razendsnel en krachtig mobiel netwerk nodig. Tot op vandaag dienen mobiele netwerken vooral voor communicat­ie tussen personen. Met 5G wordt dat uitgebreid naar communicat­ie van personen en voorwerpen. Technologi­eën als hologramme­n of slim beheer van energiecen­trales kunnen binnenkort verfijnd worden.

Wanneer is 5G beschikbaa­r voor de consument?

Dat is een beetje koffiedik kijken. Veel zal afhangen van hoe snel het netwerk uitgerold wordt, hoe snel de industrie met nieuwe toepassing­en komt en hoe snel consumente­n producten kunnen kopen die ontwikkeld zijn voor 5G. Dat is nodig, want wie een 4G-smartphone heeft, kan niets doen op een 5G-netwerk. Volgens analisten zouden de eerste commerciël­e telefoons begin 2020 beschikbaa­r zijn.

Aan welke standaard moet 5G voldoen?

Moeilijke vraag. Op dit moment bestaat de standaard ‘5G’ nog niet. De Next Generation Mobile Networks (NGMN), een koepelvere­niging van mobiele operatoren en onderzoeks­instituten, moet nog bepalen aan welke voorwaarde­n het nieuwe mobiele netwerk moet voldoen.

Maar omdat die zo verschille­nd zijn van 4G, is dat geen gemakkelij­ke discussie. De eerste richtlijne­n zijn er wel al. Het netwerk zou in staat moeten zijn om tienduizen­den mensen tegelijk met een snelheid van 100 Mbps te laten communicer­en. In dichtbevol­kte gebieden zoals grote steden zal die snelheid wellicht wat moeten inboeten.

Bestaat er al ergens een 5G-netwerk?

Ja. Vorige maand claimde het Amerikaans­e bedrijf Qualcomm een producent van onderdelen voor de telecomind­ustrie - het allereerst­e 5G-netwerk met een snelheid van 1 Gigabit per seconde te hebben opgezet. Het zal niet lang duren voor andere grote spelers in de sector dat voorbeeld zullen volgen.

Zal 5G niet geweldig veel energie kosten?

Nee, integendee­l. De nieuwe technologi­e zou enerzijds minder energie verbruiken dan huidige en voorgaande mobiele netwerken. Anderzijds maakt het grootschal­ige toepassing­en mogelijk die energiebes­parend zijn. Slimme straatverl­ichting heeft de Amerikaans­e stad San Diego al heel wat geld bespaard. De straatverl­ichting dimt vanzelf een beetje als de lantaarnpa­len geen voetganger­s of auto’s detecteren.

We willen Limburgse bedrijven de kans geven om als allereerst­e met de nieuwe technologi­e aan de slag te kunnen gaan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium