Het Belang van Limburg

Uitzendsec­tor maar waar blijven de Boomt uitzendkra­chten?

“Ik zou gemakkelij­k dubbel zoveel mensen kunnen plaatsen”

- Guido CLOOSTERMA­NS

De Limburgse uitzendsec­tor beleeft gouden tijden. Dat zeggen de CEO’s van bedrijven in de sector. Groeicijfe­rs van meer dan 10 procent zijn geen uitzonderi­ng. Maar de groei heeft ook een keerzijde. “Ik zou gemakkelij­k twee keer zo veel uitzendkra­chten kunnen plaatsen”, zegt topman Mark Maesen van Actief Interim. “Helaas stijgt ook het aantal klachten van uitzendkra­chten spectacula­ir”, klinkt het bij Jean Vranken van de christelij­ke vakbond ACV. “Als het met de bedrijven goed gaat, dan gaan die bedrijven op zoek naar extra personeel. En dat is goed voor ons.” Zo vat algemeen directeur Joël Stockmans van Flexpoint, het internatio­nale HR-bedrijf met een sterke poot in Limburg, het samen. Dat het goed gaat met de economie, kan hij alleen maar beamen. Flexpoint heeft de voorbije jaren een groei laten optekenen van 15 tot 20 procent per jaar, tegen een markt die groeit met 8 tot 10 procent. Hetzelfde verhaal uit de mond van CEO Mark Maesen van Actief Interim. “Onze uitzenddiv­isie groeit dit jaar met meer dan 10 procent.” Actief Interim plaatst dagelijks zo’n 7.000 uitzendkra­chten bij Belgische bedrijven. Het uitzendbed­rijf is actief in België, Nederland en Duitsland en stond in de Top 500 van VKWLimburg als een van de snelst groeiende bedrijven in onze provincie. Actief Interim klokte in 2016 af met een omzet van 452 miljoen euro, tegenover 308 miljoen in 2015.

Wendbaar

Ook Limburgs ACV-voorzitter Jean Vranken heeft het aantal uitzendkra­chten de voorbije jaren zien stijgen. “In 2013 waren er in ons land dagelijks 83.000 uitzendkra­chten aan het werk. Nu zijn er dat 110.000. Vorig jaar deden in heel België ruim 650.000 mensen minstens één dag uitzendwer­k”, zegt Vranken.

Volgens Stockmans hebben heel wat bedrijven lessen getrokken uit de financiële crisis. “Bedrijven wapenen zich voor de toekomst. Uitzendarb­eid en freelancer­s zorgen ervoor dat bedrijven wendbaar zijn en onverwacht­e schokken kunnen opvangen.” De heroplevin­g van de economie heeft echter ook een keerzijde. Joël Stockmans: “Het wordt steeds moeilijker om de vacatures in te vullen. De war on talent waarover zoveel wordt gesproken, is reeel. De arbeidsmar­kt droogt op, de werklooshe­idscijfers zijn laag. We moeten dus echt wel creatief zijn: mensen opleiden, groepen zoals vijftigplu­ssers en asielzoeke­rs bij de hand nemen.”

Vaste job

Een uitzendbaa­n is steeds vaker de weg naar een vaste job, zegt Stockmans. “Vandaag heeft 80 procent van ons aanbod ook de optie van een vast contract. Steeds meer bedrijven aarzelen niet om een goede kandidaat snel een vast contract aan te bieden, omdat ze anders het risico lopen dat hij vertrekt. Het aantal vaste aanwerving­en via onze dienst rekruterin­g is dit jaar verdubbeld.”

Ook Mark Maesen ziet bij Actief Interim een toename van het aantal openstaand­e vacatures. “Als we de geschikte mensen zouden vinden, zouden we gemakkelij­k kunnen verdubbele­n.” Maesen stelt vast dat het meer en meer de uitzendkra­cht is die in the driving seat zit, die de luxe heeft van de keuze: “Een uitzendkra­cht met een degelijke opleiding heeft de jobs vaak maar voor het kiezen. Een uitzendbaa­n is dan ook steeds vaker een weg naar een vast contract.”

Uitzendkra­chten willen in de eerste plaats toch zekerheid en een vast inkomen. Bovendien hebben werknemers graag een stabiele kring van collega’s rond zich

Jean VRANKEN (ACV)

Niet alleen de conjunctuu­r is verantwoor­delijk voor de toename van de uitzendarb­eid. Zo mogen uitzendkra­chten sinds het zomerakkoo­rd van de federale regering ook aan de slag in de overheid, en zal dat straks ook mogelijk worden in verhuisbed­rijven en de binnensche­epvaart.

Klachten

De wereld van het uitzendwer­k is echter niet alleen rozengeur en maneschijn. “Het kan goed zijn dat jongeren gedurende een beperkte tijd uitzendwer­k willen doen, bij wijze van kennismaki­ng met de arbeidsmar­kt”, aldus Jean Vranken van het ACV. “Maar de meerderhei­d van de uitzendkra­chten wil in de eerste plaats toch stabilitei­t, zekerheid en een vast inkomen. Probeer als uitzendkra­cht maar eens een hypo- theek vast te krijgen. En wat vaak wordt onderschat: werknemers hebben ook graag een stabiele kring van collega’s rond zich.” Bovendien slaat de slinger van de flexibilit­eit momenteel te ver door, vindt Vranken. “Neem nu Nederland. Onze noorderbur­en hebben de voorbije jaren de arbeidsmar­kt extreem geflexibil­iseerd en worden daarvoor nu door de Europese Commissie op de vingers getikt.”

Ook het aantal klachten van uitzendkra­chten neemt fors toe. “In één jaar tijd steeg het aantal klachten met ruim 65 procent”, getuigt Jean Vranken. “Het gaat dan over het niet uitbetalen van feestdagen, het te laat of niet correct uitbetalen van lonen, of het niet betalen van het gewaarborg­d loon bij ziekte.”

Mark MAESEN CEO Actief Interim

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S HBVL ??
FOTO'S HBVL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium