Het Belang van Limburg

“Master-opleiding basisonder­wijs heeft geen meerwaarde”

-

ACOD Onderwijs is niet overtuigd van de meerwaarde van de master basisonder­wijs. Er zijn betere manieren om de extra middelen die hiervoor nodig zijn, te besteden aan de 499 vestigings­plaatsen lager onderwijs in Limburg. Het personeel van het basisonder­wijs heeft de grenzen van de draagkrach­t al lang bereikt. Er is nood aan extra middelen, maar die moeten wel op de juiste manier besteed worden. Zeker de mijngemeen­ten in Limburg vragen extra ondersteun­ing. Minister Crevits heeft aan de Vlor bijkomend advies gevraagd over een master-opleiding, specifiek voor het basisonder­wijs, hoewel ze nog geen globaal langetermi­jnplan heeft voor het basisonder­wijs. Bovendien zijn alle betrokken partijen het erover eens dat er eerst een onderzoek moet komen naar de meerwaarde van de master basisonder­wijs voordat men over de invoering van deze opleiding kan spreken.

Het basisonder­wijs is gebaat met andere investerin­gen: de klassen moeten kleiner, het personeel heeft nood aan meer profession­alisering en er zijn handen te kort in de klas. Deze investerin­gen worden gehypothek­eerd door de invoering van de master basisonder­wijs. Als we uitgaan van een verhouding bachelors-masters zoals die in het secundair onderwijs, dan stijgt de loonmassa met 9 procent. Met dat bedrag kan met 5.200 voltijdse bachelors extra in dienst nemen.

Wij hebben het volste vertrouwen in de bachelors die nu in het basisonder­wijs werken. Zij beschikken over de competenti­es die nodig zijn om de uitdaginge­n van vandaag aan te gaan. Het is bijna cynisch dat de huidige groep personeels­leden de ruimte noch de tijd krijgt om zich te profession­aliseren en dat de oplossing dan maar gezocht wordt in een nieuw ‘type’ onderwijze­r. Dit is voor ons de wereld op zijn kop.

Yves Vannijlen Provinciaa­l Secretaris ACOD

onderwijs Limburg

 ?? Foto BELGA ?? “Onderwijsm­inister Crevits heeft geen globaal langetermi­jnplan voor het basisonder­wijs.”
Foto BELGA “Onderwijsm­inister Crevits heeft geen globaal langetermi­jnplan voor het basisonder­wijs.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium