Het Belang van Limburg

“Chinese vrijwillig­er’ hield stand in Noord-Korea

- Marcel GRAULS

Het Genootscha­p Onze Taal is niet alleen zeer bedrijvig met taaltraini­ngen, taalkalend­ers, taalagenda’s en de uitgave van het populaire tijdschift ‘Onze Taal’, maar ook met het schrijven van plezierige taalboekje­s. Nieuw is vandaag ‘Waar komt suikerspin vandaan? En nog 99 andere vragen over woorden’. ’Heeft poedelnaak­t iets met een hond te maken?’ ‘Is een nijlpaard echt een paard uit de Nijl? Zo luiden de vragen. “Vroeg of laat komt er een moment dat je je zoiets opeens afvraagt. Voor zulke momen- ten is er dit boekje”, zeggen de samenstell­ers. Het stelt vragen bij alledaagse en ogenschijn­lijk vanzelfspr­ekende woorden, en het geeft de antwoorden: vaak verrassend en altijd boeiend. Eerder verschenen in die zin: ‘Waar komt pindakaas vandaan?’ (2013) en ‘Waar komt hagelslag vandaan?’ (2015). Groot succes, vaak herdrukt.

Dat gaat van ‘Heeft een soap iets met zeep te maken?’ en ‘Hoe zit het met cocktail en hanenstaar­t?’ tot ’Wat moet ik me bij een ongelikte beer voorstelle­n?’ Voor ons onbekende woorden (‘applauskin­d’) en typisch Vlaamse uitdrukkin­gen: ‘Komt een ‘Chinese vrijwillig­er uit China?’

In Nederland is zo’n onwillige vrijwillig­er niet bekend. De uitdrukkin­g stamt vermoedeli­jk uit de tijd van de Koreaanse Oorlog (1950-1953). Aan Noord-Koreaanse kant vochten honderddui­zenden ‘Chinese vrijwillig­ers’.

De herkomst van ‘Met alle Chinezen maar niet met den deze’ is een ander verhaal.

 ??  ?? XSaskia Aukema, K. Van der Zwan e.a., Waar komt suikerspin vandaan en nog 99 andere vragen over woorden, uitg. Thomas Rap, 126 blz., 12,99 euro; e-boek 9,99 euro.
XSaskia Aukema, K. Van der Zwan e.a., Waar komt suikerspin vandaan en nog 99 andere vragen over woorden, uitg. Thomas Rap, 126 blz., 12,99 euro; e-boek 9,99 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium