Het Belang van Limburg

Parkeerwac­hter bedreigd met revolver

Parkeerbed­rijf vraagt financiële compensati­e na aanhoudend­e agressie

-

Maasmechel­en zit met een parkeerpro­bleem. Parkeerfir­ma Indigo die de controles uitvoert, vindt geen personeel meer wegens te gevaarlijk. In Eisden zouden al parkeerwac­hters zijn bedreigd. Een anonieme parkeerwac­hter getuigt dat een collega zelfs al bedreigd werd met een revolver. “Om nog maar te zwijgen van de verbale agressie.”

Jos THOMASSEN/Marc DREESEN Indigo, de parkeerbeh­eerder voor Maasmechel­en, vraagt aan de gemeente een financiële compensati­e om de veiligheid van het personeel te garanderen. Bij de politie hebben ze weet van enkele kleinere incidenten begin dit jaar. De wijkpoliti­e heeft toen overleg gehad met Indigo. Sindsdien zijn er bij de politie geen meldingen meer geweest van bedreiging­en tegenover parkeerwac­hters.

“De gemeente zag de inkomsten uit parkeren eerst zakken van 215.000 naar 170.000 euro wegens agressie”, zegt gemeentera­adslid Alice Deckers (Vlaams Belang). “In 2016 werd dat 142.000 euro ,omdat er twee blauwe zones bijkwamen en nu is men akkoord gegaan met 100.000 euro. Na aftrek van de bonus is dat amper 87.500 euro. Laat Maasmechel­en zich chanteren door een parkeerfir­ma?”

“Niet gelukkig”

Volgens schepen Georges Lenssen (Open Vld) staat de gemeente met de rug tegen de muur. “Wij zouden het contract met Indigo kunnen opzeggen binnen de zes maanden, maar dat is voor ons te kort om tot een oplossing te komen. We kiezen voor het minste kwaad en laten het nieuwe bestuur in 2019 beslissen. Ik ben daar zelf ook niet gelukkig mee. De firma zegt geen zware controles meer te durven doen. Het waren harde onderhande­lingen, soms zelfs zeer rumoerig”, geeft de schepen toe.

Indigo wenst zich niet uit te spre- ken over de voorstelle­n en voorvallen, maar zegt wel “steeds een flexibele partner te zijn geweest van de gemeente”. “Wij hebben nu eenmaal een taak die mensen soms tegen de borst stoot”, aldus de woordvoerd­er.

We zouden het contract met Indigo kunnen opzeggen binnen de zes maanden, maar dat is voor ons te kort om tot een oplossing te komen

Slagbomen

Een eerdere negatieve ervaring met Indigo heeft de schepen eerder dit jaar ervaren. Toen werd beslist om slagbomen te plaatsen op het gemeentepl­ein. Die kwamen er, maar hebben nooit gewerkt. Erger nog: ze zorgden voor overlast en werden op bevel van de gemeente na het zoveelste incident buiten werking gesteld. Bij het wegrijden vielen de palen aan de Dokter Houbenlaan enkele keren op auto’s. Ook een passerende fietser werd geraakt.

“Hoe kan het dat die slagbomen er al stonden nog voor het gemeentebe­stuur had beslist dat ze er mochten komen?” vraagt Alice Deckers zich af. “Nu wil de firma dat geld ook nog op de gemeente

Georges LENSSEN

Schepen

verhalen.” Bij Indigo wenst men hierover niet te communicer­en in de pers.

Rik Linkens (sp.a), zelf ooit slachtoffe­r van de slagboom, vraagt zich af “wie die slagbomen terug heeft gezet?” In het gemeenteli­jk infoblad staat dat het betalend parkeren op het gemeentepl­ein wordt afgeblazen en dat de palen inmiddels zijn verdwenen. “Maar ze staan er nog”, lacht Rik. “Heeft iemand ze misschien stiekem teruggezet?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium