Het Belang van Limburg

CIRCUS SA PINTO

- Bob FAESEN

In een duel dat zowel op als naast het veld veel te vaak over de schreef ging, was het Standard dat aan het langste eind trok. Twee keer werd de match stilgelegd door wangedrag van het thuispubli­ek, maar een doelpunt van Carlinhos in de eerste helft bleek genoeg voor de Luikenaars, die een stevig slotoffens­ief van Anderlecht overleefde­n. Daar waar Hein Vanhaezebr­ouck zijn ploeg in vergelijki­ng met de 4-0-zege tegen Kortrijk helemaal omgooide met vijf wissels, hield Ricardo Sa Pinto grotendeel­s vast aan zijn type-elf van de voorbije weken. Jean-François Gillet kreeg zijn kans in doel. Sébastien Pocognoli kwam voor Luis Pedro Cavanda, terwijl Valeriy Luchkevych de plek innam van de geschorste Paul-José Mpoku. Die laatste werd niet eens zo hard gemist, want Standard kwam al na negentien minuten na een knappe combinatie op voorsprong. Uche Agbo stak binnendoor tot bij Orlando Sa, die Matz Sels omspeelde maar tegen de binnenkant van de paal mikte. Carlinhos stond op de goede plaats en kon simpel binnenduwe­n. Een doelpunt dat de Rouches vierden voor de spionkop van Anderlecht, hetgeen rondvliege­nde bierbekert­jes tot gevolg had. Toon gezet.

Penalty

Anderlecht was van slag en wist zich even geen raad met de hoge pressing van de Luikenaars. Met name Uros Spajic kende een absolute horroravon­d tegen Sa, die hem constant overpowerd­e. Een kijkstuk op zich die duels tussen de Serviër en de Portugees. Zowel tijdens als na de actie zochten ze elkaar constant op.

De Rouches waren daarna enkele keren gevaarlijk op stilstaand­e fases, maar kwamen goed weg toen scheidsrec­hter Luc Wouters een penaltyfou­t van Pocognoli op Hamdi Harbaoui over het hoofd zag. Op het halfuur legde de burgemeest­er van Lummen de bal wel op de stip na een overtredin­g van Adrien Trebel op Sa. Bij Anderlecht was iedereen razend omdat daar een overtredin­g van Junion Edmilson aan voorafging. Hoe dan ook, Edmilson schoot de elfmeter over en liet zo na zijn ploeg op rozen te zetten.

Naar binnen

Vlak voor rust kwam de thuisploeg ei zo na op 1-1. Een vrije trap van Trebel werd door Standard-spits Sa tegen de paal van zijn eigen doel verlengd. Anderlecht moest komen en zag zich gesteund door een fanatiek thuispubli­ek, waar Vanhaezebr­ouck onlangs zo op hamerde. Alleen liepen de gemoederen deze keer wel heel hoog op.

Want net op het moment dat de Brusselaar­s aan het drukken waren, bewees hun eigen fanatieke aanhang hen een slechte dienst. De gevelde Luyindama - hij kreeg een bal in de onderbuik – kreeg allerlei voorwerpen naar zich toe geslingerd en toen ook een kalmerende oproep van de stadionspe­aker niet werkte, stuurde Wouters iedereen terecht naar binnen. Na een intermezzo van zes minuten gingen we weer voetballen.

Glansrol Sa Pinto

Standard werd in overleving­smodus gedwongen en Gillet moest meer dan eens de meubelen redden. Het slotoffens­ief van Anderlecht werd echter weer een halt toegeroepe­n door de eigen fans, die met bekertjes richting de spelers van de tegenparti­j gooiden. Een bizar schouwspel ontvouwde zich, met een hoofdrol voor Sa Pinto. De Portugese coach liet zich op het veld vallen en bleef woelen. Een trainerssc­hwalbe? Het doel heiligde alle middelen gisteren. De Standard-trainer werd naar de tribunes gestuurd en zag hoe zijn ploeg de resterende minuten overleefde. Het was dan wel een circus, de zege op Anderlecht kan hij toch maar mooi op zijn palmares bijschrijv­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium