Het Belang van Limburg

“Coach kan op me rekenen”

Sergio Ayala voelt zich na debuut klaar om te strijden voor basisplaat­s Chris Froome rijdt in 2018 Giro én Tour

- Pieter VANLOMMEL Werner BOURLEZ

Hij moest er lang op wachten, maar dinsdag tegen Oostende was het eindelijk zover: de vuurdoop van Sergio Ayala bij Sint-Truiden. De Spanjaard debuteerde weliswaar met twee tegendoelp­unten, toch blikt de 24-jarige centrale verdediger tevreden terug op zijn 90 minuten aan de kust. “Fysiek voel ik me goed, de coach kan op me rekenen. Ik wil hem zijn keuze zo moeilijk mogelijk maken”, klinkt het vastberade­n bij de linkspoot. Sergio Ayala was één van de vijftien zomertrans­fers op Stayen, maar STVV beleefde tot nu toe nog maar weinig pret aan de Spanjaard die intussen toch al twee maanden meetraint met het eerste elftal. “Ik kwam aan met een knieblessu­re die ik had opgelopen bij mijn vorige club, Valencia B”, verklaart Ayala. “Die eerste maanden waren zwaar. Ik moest me aanpassen aan de cultuur en het voetbal in België. In Spanje wordt er op balbezit gespeeld en gebeurt de opbouw geduldig. Hier verloopt het spel meer verticaal en gaat het er harder aan toe. En man, wat is het hier koud! Allemaal zaken waar ik aan moest wennen.”

Maatje Ceballos

De 24-jarige Spanjaard vertoefde acht jaar lang op La Masia, de befaamde jeugdoplei­ding van FC Barcelona. Daar speelde hij onder meer samen met Rafinha en ene … Cristian Ceballos. “Cristian is mijn maatje”, lacht Ayala. “We kennen elkaar al heel lang. Toen Sint-Truiden me contacteer­de voor een transfer, heb ik hem meteen gebeld voor advies. ‘Doen!’ zei hij. Nu zijn we bijna altijd samen. Is het niet op de club, dan wel als we samen met onze vriendinne­n een koffie gaan drinken in de stad. We wonen ook dicht bij mekaar in Sint-Truiden.” Ceballos schitterde op de eerste speeldag voor STVV, terwijl Ayala in de lappenmand lag. Nu is Ayala eindelijk wedstrijdf­it, maar moet Ceballos geblesseer­d toekijken.

Sergio AYALA “Hij heeft het niet makkelijk nu”, knikt Ayala. “Cristian is ongeduldig, hij wil spelen. Dat is normaal. Ik probeer hem zoveel mogelijk te steunen en te motiveren. Hij zal sterker terugkeren, let maar op. Het zou fantastisc­h zijn als we binnenkort samen een wedstrijd kunnen spelen.”

Ayala heeft lang op zijn kans moeten wachten. Nu hoopt hij de zware concurrent­iestrijd met Goutas, Teixeira en de revalidere­nde Kotysch aan te gaan in het hart van de Truiense defensie. Te beginnen aanstaande zaterdag in Moeskroen. “Ik ben hongerig en ik wil me bewijzen”, besluit Ayala. “Mijn contract loopt in de zomer af, maar ik heb nog een optie voor een extra jaar. Ik wil ervoor zorgen dat die gelicht wordt. Mijn verhaal moet hier eigenlijk nog beginnen. Ik heb keihard gewerkt om klaar te zijn en nu voel ik me goed. De coach kan op mij rekenen. Ik wil hem zijn keuze zo moeilijk mogelijk maken.” Het is zeker: Chris Froome (32) start volgend jaar in de Ronde van Italië. Om die een eerste keer te winnen. En daarna wil hij een vijfde Tourzege op zak steken. “Met die dubbel kan ik geschieden­is schrijven. En ik wil de drie grote rondes na elkaar winnen. Ook dat is fenomenaal.”

Mijn contract loopt in de zomer af, maar ik heb nog een optie voor een extra jaar. Ik wil ervoor zorgen dat die gelicht wordt. Mijn verhaal moet hier nog beginnen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium