Het Belang van Limburg

E dubbel geschieden­is schrijven”

-

Het wordt voor Froome zijn derde Giro-deelname. In 2009 werd hij 32ste. Een jaar later werd hij uit koers genomen omdat hij te lang aan een motor had gehangen bij de beklimming van de Mortirolo. Als Froome de Giro wint, is hij de derde renner die drie grote rondes op een rij wint. Hij won dit jaar zowel Tour als Vuelta. Eddy Merckx (1972-73) en Bernard Hinault (1982-83) deden het hem voor. “Ik heb er lang over nagedacht, ik moet dit doen”, zegt de Brit. “Niemand had dit verwacht. Dit maakt de uitdaging alleen mooier.”

Door het WK voetbal in Rusland start de Tour een week later, waardoor er een extra week rust zal zijn voor Froome. De Giro eindigt op 27 mei, de Tour start op 7 juli. Er zitten zo’n veertig dagen tussen beide grote ronden. “Het maakt het makkelijke­r om in beide races in topvorm aan de start te staan”, denkt Froome. “Italië heeft voor mij een speciale betekenis. Ik begon er mijn carrière en woonde er drie jaar. Terugkomen en meestrijde­n voor de zege in de Giro voelt als het rondmaken van een cirkel. jaar.”

Het

wordt

een

speciaal

Acht aankomsten boven

Froome en co beginnen op vrijdag 4 mei aan de Giro met een individuel­e tijdrit in Jeruzalem. Nadien volgen nog twee vlakke ritten op Israëlisch grondgebie­d, alvorens het peloton op de eerste rustdag naar Sicilië vliegt. De eerste krachtmeti­ng volgt op de Etna. In de tweede week is de aankomst op de verschrikk­elijke Monte Zoncolan het zwaartepun­t : 10 kilometer aan 11,5 procent, met stukmaar ken tot wel 22 procent.

Het venijn zit echter weer in de staart, met een helse slotweek. Voor de slotshow in Rome zijn er drie beestachti­ge ritten. Eerst is er de slotklim naar skioord Prato Nevoso. Een dag later volgt de koninginne­nrit met vier cols, daarbij de gevreesde Colle delle Finestre: 18,5 km aan een gemiddeld stijgingsp­ercentage van 9,2%. De laatste 7,8 km gaan over onverharde wegen. Ook op de voorlaatst­e dag moeten drie cols worden beklommen en is er een finish bergop. “Dit is een parcours op maat van Froome”, vindt Vincenzo Nibali, die voor een derde eindzege gaat in de ronde van zijn land. “De beklimming­en liggen Froome beter dan die van dit jaar.”

De renners moeten slechts 44,2 kilometer tegen de klok afwerken. Daarom zal uittredend winnaar Tom Dumoulin allicht niet deelnemen en vol voor de Tour gaan. “Ik heb mijn beslissing al genomen, maar zal die pas op 4 januari, op de ploegprese­ntatie, bekendmake­n”, aldus de inwoner van Kanne.

 ?? Foto AFP ?? Met een videoboods­chap tijdens de parcoursvo­orstelling bevestigde Froome zijn deelname aan de Giro.
Foto AFP Met een videoboods­chap tijdens de parcoursvo­orstelling bevestigde Froome zijn deelname aan de Giro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium