Het Belang van Limburg

“Ik was heel even in paniek”

Luca Brecel moet topniveau halen om eerste ronde te overleven

- Marnik GEUKENS

Luca Brecel (WR 13) had gisteren in de eerste ronde van het UK Championsh­ip in York de handen meer dan vol met het nummer 106 van de wereld. De Iraniër Soheil Vahedi nam via breaks van 89 (2x), 65 en 61 zelfs even de leiding (van 3-1 naar 3-4), vooraleer Brecel zijn eindspurt inzette (6-4). “Ik was heel even in paniek”, gaf Brecel toe. Brecel-Vahedi was de meest aantrekkel­ijke wedstrijd in de eerste ronde. Iets meer dan twee uur hadden de spelers nodig voor tien frames, een duizelingw­ekkend gemiddelde van twaalf minuten per frame. Het klaarlegge­n van de ballen inclusief. In de op één na snelste wedstrijd van dezelfde sessie waren op dat moment zes frames verstreken... “Het moet de beste partij zijn die Vahedi ooit op de Main Tour speelde”, blies Brecel. “Tot vier keer toe had hij aan één kans genoeg om het frame te pakken. Twee keer kon hij starten met een gelukje; een fluke en een gelukkige snooker. Eens tussen de ballen miste hij niet.” “Heel even was ik in paniek. Ik ben een beetje ziek en dan reageer ik vaak geprikkeld. Maar ik kon mijn focus vasthouden en krikte onder druk mijn niveau nog op. Ik potte niet alleen drie zestigers en een 75-break maar speelde in het cruciale negende frame ook de tafel leeg tot en met een lastige roze bal. In het laatste frame is Vahedi amper twee keer aan tafel gekomen.”

Nieuwe keu

Luca Brecel keerde gisteren meteen na de wedstrijd naar huis terug. Zijn wedstrijd in de tweede ronde staat pas op zaterdag of zondag geprogramm­eerd. Tegenstrev­er wordt de Indiër Aditya Mehta (WR 81) of Sam Baird (WR 58), zij moesten gisteren bij 5-5 in de late uurtjes nog terugkeren voor een beslissend frame.

“Ik wil thuis aan de oefentafel mijn nieuwe keu verder inspelen”, zei hij. “Ik speelde voor alle zekerheid mijn eerste wedstrijd met mijn oude, kapotte keu. Die geeft me raar genoeg nog steeds het meeste zekerheid. Na enkele trainingen met mijn nieuwe keu kan dat anders zijn. Het gevoel zit goed, ik ben echt wel tevreden met het niveau dat ik haalde.”

AUTOSPORT

Alfa Romeo naar de F1 - De naam Alfa Romeo keert terug naar de F1. Het Italiaanse merk sloot daarvoor een deal met Sauber. Het chassis komt van het Zwitserse team, de motoren van zustermerk Ferrari. De rebranding is een commerciël­e deal die naast de motoren ook een zitje voor Ferraribel­ofte Charles Leclerc omvat. Voor de tweede plaats ligt Antonio Giovinazzi in balans met Marcus Ericsson. Alfa won de eerste twee wereldtite­ls in 1950 (Farina) en 1951 (Fangio), maar was afwezig sinds 1988.

Tape hinderde Vandoorne - Een dom stuk plakband was de oorzaak van de povere rondetijde­n van Stoffel Vandoorne in Abu Dhabi. Onze landgenoot kloeg van bij het begin dat zijn auto voelde “als een rallywagen”. Het McLarentea­m vond twintig centimeter tape in de diffuser.

BASKETBAL

LeBron James voor het eerst uitgeslote­n - LeBron James is dinsdag voor het eerst in zijn NBA-carrière van het parket gestuurd. Dat weerhield Cleveland er niet van om James’ ex-team Miami met 108-97 te kloppen. De 32-jarige small forward werd uitgeslote­n na een hevige discussie met ref Kane Fitzgerald. *** De vier kwartfinal­es en data van de Beker van België zijn gekend: Luik-Limburg United (7 en 10 december), Brussels-Charleroi (8 en 10 december), Antwerp-Oostende (8 op 10 december) en Bergen-Aalstar (9 en 12 december). *** Willebroek trok de Kroaat Hrvoje Vucic (26, 2m12) aan als vervanger van de geblesseer­de Yvan Vranes.(cpm) *** In de Euroleague won Emma Meesseman (10 ptn) met het Russische Ekaterinbu­rg met 64-50 van het Italiaanse Schio. Ann Wauters (12 ptn) won met het Turkse Dogu met 72-61 de derby van Fenerbahçe. *** Derdeprovi­ncialer Peer BBC is in rouw door het plotse overlijden van hun coach René Alenteyns op slechts 55-jarige leeftijd.

TENNIS

Gerard wint opener Masters - Titelverde­diger Joachim Gérard (ITF 7) won zijn eerste groepsweds­trijd op de Masters rolstoelte­nnis (hardcourt) in het Britse Loughborou­gh: 6-3 en 7-5 tegen thuisspele­r Gordan Reid (ITF 4). *** Het Masters 1.000-tornooi van Miami (Florida) wordt volgend jaar wellicht voor de laatste keer gespeeld op de paarse hardcourt terreinen in Key Biscayne. Vanaf 2019 vormt het American Football-stadion van de Miami Dolphins het decor.

TAEKWONDO

Diestenaar Vicca interim-bondscoach - De Vlaamse Taekwondo Bond en de Spaanse bondscoach Jesus Tortosa zijn in onderling overleg uit elkaar gegaan. Diestenaar Jelle Vicca (30) wordt gepromovee­rd tot bondscoach tot er een vervanger gevonden is. Hij zal ex-wereldkamp­ioen Jaoaud Achab, Sala Bensalah en Raheleh Asemani coachen op de G8 in Ivoorkust volgend weekend.

HOCKEY

Red Panthers verslaan Ierland - De nationale hockeyvrou­wen (FIH 13) hebben in het Spaanse Alcala la Real in hun eerste wedstrijd van een vriendscha­ppelijk tornooi de maat genomen van Ierland (FIH 16). De Panthers wonnen met 4-2.

HANDBAL

BOCHOLT: De vrouwen van Achilles Bocholt knokken vanavond (20.30u) in Visé voor een plaats in de kwartfinal­es van de beker van België. Een paar dagen geleden won Bocholt in competitie­verband tegen de Luikse ploeg, maar nu wordt het een heel ander verhaal. Visé won vorig seizoen de Belgische beker en wil die titel graag verlengen. De winnaar speelt de kwartfinal­es bij derdeklass­er Eupen.

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Luca Brecel keert naar huis om zijn nieuwe keu in te spelen.
FOTO JEFFREY GAENS Luca Brecel keert naar huis om zijn nieuwe keu in te spelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium