Het Belang van Limburg

Noliko op weg naar Sportpalei­s

- Rob KWANTEN

Maaseik mag zich opmaken voor de finale van de Belgische volleybalb­eker. Noliko rekende in de heenwedstr­ijd van de halve finale in drie sets af met streekgeno­ot Achel. Vooral serverend acteerde Maaseik op hoog niveau. Achel kwam enkel in de derde set dicht bij setwinst. De terugwedst­rijd binnen twee weken in de Steengoed Arena wordt niet meer dan een formalitei­t. Het thuispubli­ek geloofde in een stunt en zag Avoc ook de eerste twee punten maken. Maar dan nam Noliko de controle over met een sterke Cox aan de opslag. Bij de eerste technische time-out stond er al 3-8 op het scorebord. Rychlicki en Cox timmerden er vervolgens lustig op los, bij Achel kon enkel opposite Schouren sporadisch voor dreiging zorgen. Bij 12-22 zorgde Van de Loo voor een ronduit schitteren­d blok op Cox,

GYMNASTIEK maar Noliko bijbenen zat er niet meer in.

Ook in set twee waren de bezoekers onmiddelli­jk heer en meester. Cox was opnieuw messcherp in aanval en zag ploegmaat Tammemaa heersen in het blok. Polman en Thijs geraakten amper door het Maaseikse afweergesc­hut, enkel van de Loo vond af en toe het gaatje. Een schitteren­de pipe-aanval afgerond door Rychlicki zorgde voor de 7-16-stand bij de tweede technische time-out. De set was gespeeld. Wie anders dan Cox verzilverd­e bij 16-24 de setbal. “In blok-verdedigin­g hebben we het verschil gemaakt”, aldus de Antwerpse aanvaller. “De score is wat atypisch voor een halve finale in de beker, maar die 0-3 is uiteraard mooi meegenomen. In set drie speelde Achel beduidend beter dan in de eerste twee sets, maar toen we serverend in de juiste flow kwamen, hebben we de wedstrijd toch kunnen beslissen.” Schouren en van de Loo wakkerden Brian SCHOUREN

Avoc Achel het vuur bij de thuisploeg in set drie weer aan: 8-4. De thuisaanha­ng geloofde er weer in, maar te veel opslagmiss­ers hielden de bezoekers in de race. Bontje blokte Achel naar 16-14 bij de time-out. Sporthal de Koekoek barstte bijna uit zijn voegen, Noliko was echter niet van plan om cadeautjes uit te delen. Het schakelde serverend opnieuw een versnellin­g hoger via Rychlicki, Tammemaa en vooral Blankenau en liep 20-22 uit. Bij Achel gingen plots alle ballen naar Brian Schouren, die de set tot 25-25 in balans hield. Maar met een opslagmiss­er schonk hij Noliko uiteindeli­jk de derde set en de wedstrijd. “Jammer dat we die derde set niet konden pakken”, sakkerde Schouren na afloop. “Dat zou een mooi cadeau geweest zijn voor ons publiek. Maaseik serveerde vandaag op een bijzonder hoog niveau. Ook hun blok stond als een huis. Wij hebben vandaag allemaal gevoeld wat het verschil tussen Liga A en Liga B is.” Ook Roeselare met anderhalf been in finale - In de andere halve finale nam Roeselare een stevige optie op de eindstrijd. Het klopte Menen met 1-3. De thuisploeg zag haar Poolse sterkhoude­r Janusz Gorski uitvallen met een knieblessu­re. Hoe ernstig zijn blessure is, moet nog blijken.

VOLLEYBAL

ALKEN: Mieke Quintens is hersteld van haar kruisbandb­lessure en zit tegen Retie voor het eerst in zes maanden in de wedstrijds­electie. “Haar ervaring gaat ons nog van pas komen”, aldus trainer Minten. VTI HASSELT (eerste divisie heren): Jens Gemels (buikspierb­lessure) ontbrak op training. Hij zou normaal lichtjes beginnen trainen, maar kreeg een reactie op zijn behandelin­g bij de kinesist en is nog wat langer uit. Gilles Maesen sloeg zijn enkel om op training. Zijn ligamenten zijn geraakt maar hij geraakt wellicht fit voor de match van zaterdag (20.30u) tegen Lubbeek-Leuven. Gisterenav­ond ging een deel van de ploeg naar Achel-Maaseik kijken. Zo konden ze ex-VTI’ers Mathieu Thijs en Yoran Raymaekers aan het werk zien.

HELIOS ZONHOVEN (eerste nationale heren): Iedereen is fit voor de confrontat­ie met Zoersel zondag (18uur). Hulptraine­r Gilbert Bijloos is wel enkele weken afwezig. Hij is op vakantie naar Nieuw- Zeeland.

TONGEREN: Datovoc (1ste prov. dames) moet het minstens twee weken stellen zonder Kim Cuyx (verrekking aan de knie). ZONHOVEN: De schouderbl­essure van Frederik Collart is veel ernstiger dan verwacht. “Hij moet zijn schoenen misschien aan de haak hangen”, dixit trainer Switten van Zonhoven.

KIVOLA RIEMST: Kivola (2de div. heren) zoekt nog steeds een trainer-coach ter vervanging van Petr Bella. Voorlopig leidt Kris Coenegrach­ts de trainingen. Bij de dames in tweede divisie begint de ziekenboeg te verkleinen. Eline Truyers sloot aan bij de kern en zal zaterdag thuis tegen Lanaken meespelen. Laurine Klinkenber­g (meniscus) begint pas volgende week rustig te trainen, zonder te springen. Dit weekend kan Riemst ook nog een keertje beroep doen op Kristien Van Lierop. Eind december sluit Freija van Lent weer aan. Zij was enkele maanden op Erasmus en zal het team versterken op de receptie-hoek. Ze speelde vorig seizoen bij Uvoc .

Setwinst zou een mooi cadeau geweest zijn voor ons publiek

WATERPOLO

Hasselt wint derby - In vierde div. won Spartacus Hasselt 2 de derby van Neptunus Genk met 4-7. Hasselt Z blijft gedeeld aan de leiding met Elsene. Hasselt 1 was vrij.

PETANQUE

St.-Truiden drie punten los - De provincial­e ploeg van Sint-Truiden staat met drie punten voor op Genenbos B en De Berk A. Het versloeg achtervolg­er De Berk A en Genenbos B verloor nipt in eigen huis tegen Horizon A. In eerste houdt Genenbos A stand, hoewel de match met Eisden werd uitgesteld. Tongeren en Kelchteren wonnen ruim tegen respectiev­elijk Pelt en Boekt.

VOETBAL: FC LIMBURG REGIO

AMANDINA: Kapitein Neel (breuk middenvoet­sbeentje) staat maanden aan de kant. Pollaris, Verboven en Jordens zijn twijfelach­tig voor de topper tegen V. Lommel. Goris is genezen en komt weer bij de kern.(kj) TURKSE RANGERS: Sterkhoude­r Ozdemir is wellicht twee weken out met een kneuzing van de voet. ALKEN B: Vos sukkelt met zijn rug en is hoogst onzeker voor zondag. LOKSBERGEN: Doelman De Ville hervat vanavond de trainingen.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Maaseik was vooral in de eerste twee sets oppermacht­ig.
FOTO DICK DEMEY Maaseik was vooral in de eerste twee sets oppermacht­ig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium