Het Belang van Limburg

Bijna een derde minder duiven door ‘duivenpil’

Ook andere steden tonen interesse in Tongerse primeur

- Jan BEX/Dirk ROEFFLAER

Het Tongerse initiatief met de ‘duivenpil’ lijkt te werken. Op drie meetplekke­n in het centrum van de stad is de duivenpopu­latie sinds maart met 28,4 procent gedaald. Als eerste stad in de Benelux voedert Tongeren sinds maart 2017 haar stadsduive­n met het geneesmidd­el R12. “Gezien het succes, blijven we dit doen”, zegt Patrick Jans, schepen van Milieu. Veel steden kampen met overlast door stadsduive­n. De uitwerpsel­en zijn vooral nefast voor kalksteen in oude gebouwen. Duivenmest heeft nu eenmaal een hoge zuurtegraa­d. Tongeren voedert sinds maart als eerste stad in de Benelux ‘haar’ stadsduive­n met R-12 gecoate maiskorrel­s. Het project wordt gemonitord door dierenarts­en. “Nicabarzin­e, het werkzame deel, is ontdekt als bijwerking in de kippenkwek­erij”, zegt de Lummense dierenarts Johan Van Erum. “Het pakt een voor pluimvee schadelijk­e darmparasi­et aan. Maar tegelijk bleek ook dat de behandelde kippen minder vruchtbaar werden. Het komt erop neer dat het membraan dat de dooier samenhoudt, poreus wordt. Daardoor vervloeit het eigeel in het eiwit. Die eieren zijn dan niet meer levensvatb­aar.”

Dierenarts­en

In België is R-12 na een uitgebreid­e erkennings­procedure van tien jaar sinds anderhalf jaar een erkend dierengene­esmiddel. Steden als Venetië, Barcelona en Valencia gebruiken het al langer om hun duivenpopu­latie terug te dringen. Dat Tongeren de primeur heeft in de Benelux, is een gelukkig toeval. Dierenarts Van Erum las in oktober vorig jaar in deze krant dat dierenlief­hebbers protesteer­den tegen de dieronvrie­ndelijke omstandigh­eden voor gevangen duiven in een kooi aan de Tongerse basiliek. Van Erum belde schepen Patrick Jans over het bestaan van R-12, toen recent erkend in België. “Dat Patrick ook een dierenarts is, helpt dan natuurlijk wel”, glimlacht Van Erum. Schepen Patrick Jans: “De populatie is na deze eerste evaluatie met bijna dertig procent gezakt. We zullen dit verder blijven toepassen.” Ook Michel Vandenbosc­h van GAIA heeft intussen laten weten dat hij deze diervriend­elijke werkwijze prima vindt.

Diervriend­elijker

Een handvol vrijwillig­ers voedert sinds maart de Tongerse duiven met R-12 gecoate maiskorrel­s op drie strategisc­he plekken: de omgeving van de Grote Markt en de basiliek, het Julianus-winkelcent­rum en de omgeving van het begijnhof en de Moerenpoor­t. Sinds maart hebben de vrijwillig­ers 150 kilo gevoerd. Kostprijs: 4.500 euro op jaarbasis. De overlast per duif wordt geraamd op 7 à 8 euro. Heel veel Belgische steden hebben intussen al contact opgenomen met Tongeren.

Volgens dierenarts Pieter Colla heeft het product geen blijvende werking: “Werken met vangnetten, chirurgisc­he sterilisat­ie of vangkooien is veel dieronvrie­ndelijker. Wanneer R-12 niet langer wordt toegediend, treedt al na vijf dagen een volledig herstel op. Er is geen enkel risico voor mens en dier aan verbonden. De duivenpopu­latie sterft op een natuurlijk­e manier uit: oude duiven sterven en er komen minder jonge bij.”

 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX ?? Tongeren voedert al sinds maart de ‘duivenpil’ aan de duiven in de stad.
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX Tongeren voedert al sinds maart de ‘duivenpil’ aan de duiven in de stad.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium