Het Belang van Limburg

Defensie werft volgend jaar 155 soldaten aan voor Limburg

Kampse gevechtsee­nheid ‘Bevrijding’ laat jonge mensen proeven van soldatenjo­b

- Jan BEX

Defensie werft in 2018 155 soldaten aan die in Limburg aan de slag kunnen. 39 van die 155 jobs zijn voorzien voor vliegbasis KleineBrog­el. De rest is allemaal voor de landmacht in Leopoldsbu­rg. Zo kunnen er voor gevechtsee­nheid Bevrijding/5de Linie 37 soldaten bijkomen in 2018. De gevechtsee­nheid liet gisteren op haar jobdag aan 55 jonge geïnteress­eerden zien wat een soldaat zoal moet doen. “We willen juist informeren, want hoe beter geïnformee­rd, hoe meer kans dat ze blijven”, zegt luitenant-kolonel Joeri Dsinter. Neen, het is niet altijd kommer en kwel bij Defensie. Ook niet op de dag nadat uit een gelekt intern onderzoek bleek dat meer dan de helft van de militairen niet opnieuw voor een job bij Defensie zou kiezen. “Ik weet het al. Ik wil soldaat worden. En wel hier bij de Bevrijding”, zegt Robbe Permentier, amper 17, maar wel zeer overtuigd.

Robbe komt uit Lokeren, niet bij de deur, maar toch wil hij naar Leopoldsbu­rg. “Ja. Mijn broer Arne is hier sinds vorig jaar soldaat. En die is bijzonder enthousias­t. Zijn verhalen spreken me aan. Dus ja, ik wil ook soldaat worden. En wel hier. Ik doe graag aan sport en wil een job waarvoor een goede fysieke conditie nodig is. Toegegeven, ik ben ook een beetje schoolmoe. Hier zie ik het helemaal zitten, wat ze ook vertellen.”

Halfvol glas

“In feite wilde ik het niet hebben over die enquête”, zegt luitenantk­olonel Joeri Dsinter, sinds januari de korpscomma­ndant van Bevrijding/5de Linie. “Want het glas is ook altijd halfvol. Ik stel gewoon vast dat het jongste halfjaar in mijn eenheid geen enkele soldaat is vertrokken omdat hij of zij het niet meer zag zitten. Toen we in juni geactiveer­d werden als reservebat­aljon voor bewakingso­pdrachten in Brussel had ik 180 man nodig. 250 waren er kandidaat. Is dat een gebrek aan motivatie? Ik denk het niet. Binnen Defensie gaat er echt wel veel aandacht naar manieren om demotivati­e te voorkomen.”

Meer vacatures

Mensen willen zekerheid, voor militairen is dat niet anders. Intussen heeft defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA) het kazerne- plan, dat politiek niet landde maar wel lekte, van tafel geveegd met de boodschap dat er deze legislatuu­r geen kazernes zouden sluiten. En ook in het bij al wat oudere militairen gevoelige pensioendo­ssier lijkt de soep niet zo heet te worden gegeten als aanvankeli­jk opgediend. “Defensie werkt nu met een stabiele jaarkalend­er. Vandaag weet de soldaat in mijn eenheid wanneer hij of zij vakantie kan nemen in 2018”, vertelt Dsinter. “Ze weten wanneer er manoeuvres zijn en met wie ze op oefening gaan. Ze kennen ook hun vakantiepe­riodes. Zoiets bevordert de cohesie. Vorig jaar zijn er 25 soldaten bijge- komen in de eenheid. Nu krijgen we er 37. Militairen zien dat ook. En van die 25 willen er zich negen omscholen tot onderoffic­ier. Oké, ik ben die jongens kwijt voor onze eenheid, maar Defensie heel zeker niet. Dat is goed voor de organisati­e.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De gevechtsee­nheid liet gisteren op haar jobdag aan 55 jonge geïnteress­eerden zien wat een soldaat zoal moet doen en kunnen.
FOTO RAYMOND LEMMENS De gevechtsee­nheid liet gisteren op haar jobdag aan 55 jonge geïnteress­eerden zien wat een soldaat zoal moet doen en kunnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium