Het Belang van Limburg

Bemiddelaa­r moet ruzie in dierenasie­l oplossen

Vrijwillig­ers binden kat de bel aan: “Dieren krijgen niet juiste verzorging”

- Geert VAN BAELEN

Achter de schermen van het Lommelse dierenasie­l is er grote onenigheid ontstaan tussen een groep vrijwillig­ers en de concessieh­ouder vzw Noodasiel. In die mate zelfs dat de stad nu bekijkt om een onafhankel­ijke bemiddelaa­r aan te stellen om zaken uit te klaren. De vrijwillig­ers spreken van wanbeleid en na hun klachten bracht de inspectie Dierenwelz­ijn een bezoek. “Een onafhankel­ijke deskundige moet dit met kennis van zaken uitklaren”, onderstree­pt burgemeest­er Peter Vanvelthov­en (sp.a). Begin dit jaar opende na jaren voorbereid­ing het nieuwe dierenasie­l op industriet­errein Maatheide de deuren. De uitbating werd toegekend aan de vzw Noodasiel die daarvoor ook het tijdelijke asiel uitbaatte op de oude stadswerf.

Aan het begin van de Lommelse gemeentera­ad nam een groep vrijwillig­ers van het asiel het woord om hun beklag te doen over de dagelijkse werking. “We willen aankaarten dat het dierenwelz­ijn in het gedrang komt”, aldus hun woordvoers­ter. “Zo worden hondenhokk­en niet tijdig gepoetst, drinkwater niet aangevuld. Dieren worden niet op de juiste manier verzorgd, het gevolg van de houding van het bestuur. Als we deze wantoestan­den aankaarten, wordt er niet geluisterd. Maar de gevolgen laten zich merken: sponsors haken af en andere asielen merken dat er in Lommel van alles misloopt. De spreekwoor­delijke druppel is dat drie van de vijf vaste medewerker­s vorige week zonder uitleg de laan zijn uitgestuur­d. Hun specialite­it wordt gemist en dat zal wegen op de verzorging van de dieren.” De groep is bereid om een eigen vzw op te richten die de concessie overneemt en pleit voor een tussenkoms­t van het stadsbestu­ur.

Bemiddelaa­r

“De problemen die jullie ervaren hebben we ook aan de concessieh­ouder voorgelegd. Als stadsbestu­ur zijn we geen lid van de vzw en hebben geen impact op de werking”, reageerde burgemeest­er Peter Vanvelthov­en (sp.a). “Wel is het onze zorg dat concessie wordt nageleefd, in het belang van de dieren. We hebben de concessieh­ouder met de klachten geconfront­eerd. Hij heeft telkens een verklaring en ziet geen probleem. Voor ons is het natuurlijk niet evident om die uitleg te beoordelen. Daarom gaan we bekijken om een bemiddelaa­r aan te stellen die dit moet helpen oplossen. De mensen moeten het asiel kunnen vertrouwen, en het kan niet dat een vertrouwen­sbreuk tussen vrijwillig­ers, eventuele andere partijen en de concessieh­ouder hier afbreuk aandoet. Die onafhankel­ijke bemiddelaa­r zal met kennis van zaken een en ander proberen uit te klaren. Als veel zaken niet in orde blijken, zullen we de concessie ook verbreken. Naar aanleiding van de klachten is vorige week ook de inspectie Dierenwelz­ijn langs geweest. We wachten ook op dat verslag.”

Achter de rug

Johnny Laurent van het Noodasiel vzw reageert dat de kritiek uit een welbepaald­e hoek komt. “Uit de groep van de wandelaars die dieren enkele uren komen uithalen. Dat zijn niet de vrijwillig­ers die ons helpen met de verzorging van de dieren en zich nu uit de naad werken om het asiel te laten draaien. Als er van een echt wanbeleid sprake zou zijn dan zouden deze mensen zich toch niet zo inzetten? Bij de politie is achter mijn rug een klachtendo­ssier opgesteld. Dit heb ik moeten vernemen van de inspectie die ik zelf heb uitgenodig­d, juist om die bekommerni­ssen uit te klaren. Sommigen willen ook niets inzien. Zo zijn we al een hele tijd bezig met hondenhokk­en te verbeteren, maar toch blijft die groep dat negeren en elkaar aanvuren om te klagen.” Ook het ontslag van de drie medewerker­s wil hij kaderen. “In één geval liep een contract ten einde, in de andere twee gevallen waren er gegronde redenen na een conflictsi­tuatie.”

Alle partijen zijn het er wel over eens dat de lucht best zo snel mogelijk opklaart.

 ?? FOTO GVB ?? Vrijwillig­ers van het dierenasie­l maakten op de gemeentera­ad melding van slecht verzorgde dieren.
FOTO GVB Vrijwillig­ers van het dierenasie­l maakten op de gemeentera­ad melding van slecht verzorgde dieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium