Het Belang van Limburg

Eindelijk toekomst voor verloederd­e stadsfeest­zaal

Vier jaar na sluiting ruimt Manège plaats voor appartemen­ten

- Raf VANMECHELE­N/Jozef CROUGHS

Meer dan vier jaar nadat stadsfeest­zaal Manège in Sint-Truiden werd gesloten is er dan toch een nieuwe toekomst voor het gebouw. Een projectont­wikkelaar koopt de feestzaal, de terreinen en twee aanpalende panden voor 1,2 miljoen euro van het stadsbestu­ur. Er worden 34 appartemen­ten gebouwd. De groep Steps & Co Real EstateKump­en Red nv, een gelegenhei­dsvennoots­chap, is de projectont­wikkelaar die in Sint-Truiden de site van de Manège gaat ontwikkele­n. De verkoop van de voormalige stadsfeest­zaal, het pand links ervan en het pand op het hoek van de Rijschools­traat en de Stationsst­raat, waar ooit café De Steppe was, worden allemaal door de stad verkocht aan de nv. De stad int zo 1,2 miljoen euro. Een meerderhei­d keurde de verkoop gisteren in de gemeentera­ad goed. De groep koopt ook nog het voormalige funerarium Eraerts, rechts van de Manège.

In mei 2013 werd al aangekondi­gd dat de stadsfeest­zaal zou worden afgebroken. Instorting­sgevaar dreigde en het bestuur liet de zaal sluiten. De meerderhei­d van CD&V en Open Vld zou er een hele projectsit­e ontwikkele­n. “Dat heeft wat tijd in beslag genomen”, zegt burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). “De ontwikkela­ar die nu met plannen kwam heeft volgens ons de juiste insteek. De gevel van de feestzaal in de Rijschools­traat blijft ook behouden en wordt gerestaure­erd.”

Eenouderge­zinnen

Steps & Co mikt met de meer dan dertig wooneenhed­en op jonge alleenstaa­nde en eenouderge­zinnen. “Een groep die je in SintTruide­n niet mag onderschat­ten. Meer dan 6.600 van de zowat 17.300 gezinnen in onze stad behoren ondertusse­n bij deze categorie.”

De hele site is 14 are groot. “Het is een belangrijk­e fase in de hele opwaarderi­ng van de buurt rond de Stationsst­raat en de onderkant van de Stapelstra­at”, zegt Pascal Vossius (Open Vld), voorzitter van het Autonoom Gemeentebe­drijf (AGOST). Het was AGOST dat de procedure om een ontwikkela­ar te zoeken opstartte. De woningen maken volgens Vossius maximaal gebruik van de beschikbar­e ruimte. “Ze zijn trouwens met elkaar verbonden door allerlei gemeenscha­ppelijke groene zones. Vanaf de hoek met de Stationsst­raat wordt er in vier bouwlagen gebouwd en dat aantal neemt af naar achteren. Er zijn ook handelsrui­mtes voorzien.” De ontwikkela­ar mag wel de zijen voorgevel van de vroegere stadsfeest­zaal niet afbreken. Zij moeten worden gerestaure­erd. Het gebouw dateert uit 1860 en deed vroeger nog dienst als rijschool. Hieraan heeft ook de straat haar naam te danken. “Er wordt ook een ondergrond­se parking voor de bewoners gebouwd, met de uitrit in de Rijschools­traat. Tussen deze straat en de Leopold II-straat komt er ook een mooie groene doorsteek voor fietsers en voetganger­s. Het was nog een van de verloederd­e zichten in onze stad, dit project is dus een opsteker.”

Geen alternatie­ve feestzaal

Zowat iedere Truienaar heeft wel ooit een feestje gebouwd in de zaal. De sluiting kon destijds op heel wat kritiek rekenen en een echt alternatie­f is er vandaag nog steeds niet. In de toekomst zou de nieuwe polyvalent­e zaal op de Gazometers­ite uitkomst moeten bieden, maar dat gebouw staat nog in de stijgers.

Volgens het stadsbestu­ur kadert alles in de stadskernv­ernieuwing die al een aantal jaren loopt in Sint-Truiden. Na de heraanleg wordt de Stationsst­raat op 8 december al opnieuw geopend en de aanpalende Stapelstra­at werd ondertusse­n al vernieuwd. Ook de stationsbu­urt wordt volledig aangepakt. Daar wordt momenteel een gigantisch gebouw, met onder meer een feestzaal, een school en woningen, gebouwd.

Wat de nieuwe woningen uiteindeli­jk gaan kosten? “We hopen volgend jaar met de afbraak en de bouw van start te gaan”, klinkt het bij de ontwikkela­ar. “Een berekening van de kostprijs moet nog worden gemaakt. Maar het staat vast dat er een betaalbaar aanbod van woningen tussen de 80 en 90 vierkante meter zal zijn.”

 ?? FOTO VRS ?? De oude feestzaal wordt onderdeel van een wooncomple­x van 34 appartemen­ten.
FOTO VRS De oude feestzaal wordt onderdeel van een wooncomple­x van 34 appartemen­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium