Het Belang van Limburg

Geen milieurapp­ort nodig voor nieuwe fabriek betonwelfs­els

-

Het bedrijf Fingo moet geen milieueffe­ctrapport (MER) laten maken voor de bouw van zijn nieuwe fabriek in Ham. Dat heeft het departemen­t Omgeving van de Vlaamse overheid zopas beslist. Normaal is een MER verplicht omdat er meer dan 3 hectare bos wordt gekapt, maar het bedrijf krijgt een ontheffing omdat er geen ingrijpend­e nadelige milieueffe­cten te verwachten zijn. Fingo wil op het industriet­errein Ravenshout in Oostham een nieuwe fabriek voor de productie van voorgespan­nen vloereleme­nten (betonwelfs­els) bouwen. Het gaat om een investerin­g van 25 miljoen euro, goed voor 40 nieuwe jobs. Het terrein ligt tussen Truibroek, Kanaalweg en het Albertkana­al. Een deel van dit industriet­errein is bebost en moet bouwklaar gemaakt worden.

Fingo wil er opslagplaa­tsen aanleggen voor grondstoff­en en eindproduc­ten, een betoncentr­ale bouwen en een productieh­al met een sociaal en administra­tief gedeelte. Jaarlijks zullen er 900.000 m2 betoneleme­nten geproducee­rd worden. Alleen cement zal aangevoerd worden met vrachtwage­ns. Zand, grind en kalksteen worden per schip gebracht.

Compensati­e

De ontbossing slaat op een gebied van 4,8 hectare en betreft boomsoorte­n als de berk, zomereik, Amerikaans­e eik, grove den en wilg. Alleen het gedeelte wilgenbroe­kbos heeft een hoge natuurwaar­de. In totaal gaat er 4 hectare bos elders in natura gecompense­erd worden. Volgens schattinge­n zal er ongeveer 500 m3 hout gekapt worden, een klus die in een week geklaard is. Dankzij de MERontheff­ing kan het bedrijf zijn vergunning­en nu aanvragen zonder eerst een milieueffe­ctenrappor­t te moeten maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium